Novogodišnja dekoracija prozora

Za širenje dobrog vajba – ukrasite prozore i balkone

Osim jelki, dodatno ukrasimo prozore i balkone – naše dekoracije oraspoložiće i razvedriti i nas i prolaznike

Prilikom pogleda na okićene ulice, a i prozore ili balkone, osetimo se pomalo razneženo i romantično, evociramo uspomene, kao i lepa osećanja u vezi sa praznicima koji se bliže. Svi ti lepi, svetlucavi i šareni detalji utiču na raspoloženje i stvaraju osećaj topline i lepote.

Pa zašto, onda, ove godine ne bismo, osim jelki, dodatno ukrasili prozore i balkone, za koje postoji bezbroj ideja?! Oraspoložiće i nas i prolaznike. Ukratko, evo još jedne ideje za širenje dobrog vajba.

Velike kugle i obične kartonske kutije poslužiće kao ukrasi koji na različitim visinama vise sa terasa

„Kiša” od lampica

Velike kugle i obične kartonske kutije mogu poslužiti kao ukrasi koji na različitim visinama vise sa terasa. Naravno, kartonske kutije se moraju upakovati u pak-papir ili, ako više volite, u zlatnu ili ukrasnu hartiju i ukrasiti crvenim mašnama ili vrpcama. Tu mogu da se zavuku i grančice suvog drveća i jela, kojih posle skorašnjeg snega ima pregršt. Ovi viseći „pokloni” i kugle deluju vrlo veselo i praznično!

Ako je zelenilo malo teže, tanka žica će poslužiti da se prikači za ogradu i obavije i učvrsti zlatnim ili crvenim maramama ili tkaninom koja se može postaviti da visi u vidu plašta. Može se učvrstiti i trakama ili venčićima i to tako da ukrasne grane formiraju oblik latiničnog slova U.

Lep efekat daju i raznobojne kugle sa neobičnim zimskim ornamentima, koje mogu visiti na određenim dužinama sa plafona ili zidova balkona. Kada se uveče upale svetiljke, dobija se utisak prave zimske čarolije i romantične, nostalgične atmosfere.

Ako je zelenilo malo teže, tanka žica će poslužiti da se prikači za ogradu i obavije i učvrsti zlatnim ili crvenim maramama

Ko na terasi ima gasnu ili električnu grejalicu, dočaraće pravu zmisku idilu visećom „kišom” od lampica ili zatim lampicama koje koriste sveće ili onim starinskim, uljanim. Nije čudo da se tu obično nađe i posluženje, tipa „stočiću, postavi se”, sa obaveznim kuvanim vinom za zagrevanje, kao i stolice prekrivene kožom ili nekim divnim krznom koje više nema drugu namenu i opremljene mekom ćebadi i udobnim jastucima…

Prozori i šipke na terasi mogu da ožive

Uz vertikalne šipke na ogradi terase mogu se umotati svetlucave trake ili okačiti neki ukrasi. Pored srebrnih, zlatnih, plavih kugli, poneko će se odlučiti za dramatičnu magentu, crvenoružičastu nijansu ili uopšte neku veselu boju koja privlači pažnju i podiže energiju i radost.

Korpe za cveće koje vise na balkonima sada su prazne, zašto ih ne bismo ispunili ukrasima srebrne i ljubičaste boje ili zlatnim ukrasima sa svetlucavim laticama ili perjem.

Uz vertikalne šipke na ogradi terase mogu se umotati svetlucave trake ili okačiti neki ukrasi

Uz sve ove ideje, ne zaboravimo sve dekorativnije girlande, pa još sa ugrađenim svetiljkama, koje se jednostavno obmotaju oko postojećih šipki, koje će tako oživeti i zablistati novim sjajem!

Prozori će izgledati elegantno i svečano ako niz njih postavimo mlečne lampice, da vise kao „snežna kiša” ili prozračna zavesa. Poneko će okačiti „ledene kristale”, svetleće zvezdice ili jednu veliku na sredinu prozora, što je definitivno vrlo efektno. Sve to pleni i stvara izuzetnu atmosferu u večernjim satima!

Ne zaboravimo sve dekorativnije girlande, pa još sa ugrađenim svetiljkama, koje se jednostavno obmotaju oko postojećih šipki

Ako se odlučite za novogodišnje ukrase u prozoru, između ramova prozora razapnite žičicu, na koju se mogu kačiti ukrasi istih ili raznih veličina. Ukrasi se mogu okačiti i o plastične samolepljive zakačaljke prikačene na gornji ram prozora. Končići na kojima ukrasi vise mogu se prilepiti za ram i jačim selotejpom.

Oni koji vole da šiju, uživaće u pravljenju zavese od svečanog materijala sa prazničnim motivima. Prozore možemo ukrasiti prelepim motivima, iscrtanim i isečenim, već gotovim nalepnicama, ili iscrtati specijalnim olovkama za staklo i veštačkim snegom.

Svi ovi poduhvati, kako priprema tako i atmosfera koju pravimo, sigurno utiču na povećani nivo hormona sreće, opuštanje, uživanje i osećaj smirenosti i topline. Samo napred!