Jelka od drvenih čiviluka

Kako ukrasiti kuću za praznike na nov način

Pored postojećih, lepo je početak nove godine obeležiti i novim dekoracijama, bilo da je reč o sjajnim kuglama, perlama, trakama ili pak detaljima iz prirode – šišarkama i grančicama

Praznici su tu, iza ćoška, i u vazduhu se oseća uzbuđenje. Već smo užurbani, veseli, u nabavci ukrasa i poklona, u pripremama za druženja sa bliskima, zbog čega smo obuzeti razmenom ideja i slika za inovativno ukrašavanje doma.

Bez sumnje, svi imamo ukrase i dekoracije od prethodnih godina, ali zar ne bi bilo lepo uneti i neke izmene koje bi prve naznačile početak nečeg novog, drugačijeg.

Ove godine su vrlo popularne pastelne boje, pa ako obnavljate dekoracije možete se odlučiti i za kugle u prljavobeloj, nežnoroze ili svetloplavoj boji

Ako smo se već umorili ovog meseca, koji je uglavnom haotičan, kao da nas ne čekaju obaveze i posle slavlja, najlakše će biti da pojednostavimo dekorisanje doma, a da ipak sačuvamo toplinu i ušuškanost prazničnog gnezda. To ćemo najjednostavnije postići izborom jedne boje za ceo prostor, na primer snežnobele, sa belim kuglama, svečanim svetlećim zvezdama, pahuljama ili, pak, crvene za sreću, ili zlatne ili srebrne za godinu koja će zasijati u punom sjaju.

Ove godine su vrlo popularne pastelne boje, pa ako obnavljate dekoracije možete se odlučiti i za kugle u prljavobeloj, nežnoroze ili svetloplavoj boji.

Interesantna može biti i jelka koja simulira zimsku baštu, tako da se može okititi šišarkama, golim grančicama ukrašenim nekom lepom trakom

Druga mogućnost je da se koriste boje iz ambijenta doma, da ukrasi ne bi odskakali; tako će sve delovati skladnije. Naravno, i pokloni ispod jelke, kao i trpeza, trebalo bi da prate istu paletu.

Interesantna može biti i jelka koja simulira zimsku baštu, tako da se može okititi šišarkama, golim grančicama ukrašenim nekom lepom trakom, pa i visuljcima od prikupljenih žireva, kestenja, oraha itd.

Ne treba preterivati sa ukrašavanjem, jer na taj način i detalji više dolaze do izražaja. Čak i jelku možemo izostaviti, i dekorisati neki veliki poslužavnik ili činiju u duhu ovih svetlucavih praznika.

I gola grana u atraktivnoj vazi, okićena ukrasima, može izgledati vrlo praznično i dekorativno

Atmosferu će lepo dočarati nekoliko zimzelenih grančica poređanih po dnu posude, po kojima se mogu rasporediti šišarke, plodovi nara, sveće, poneka ukrasna kugla. Ljubiteljke cveća mogu ubaciti i poneku dehidriranu ružu (pod tim nazivom se prodaju u cvećarama) – ove ruže duže traju od osušenih, pa će dodatno oplemeniti aranžman.

I gola grana u atraktivnoj vazi, okićena ukrasima, može izgledati vrlo praznično i dekorativno. Oni koji žele više da se zanimaju i budu kreativni mogu napraviti jelku od daščica ili debljeg konca ili vune razapete između eksera zabodenih u stari drveni panel, čime se postiže silueta jelke. Ukrasi se mogu iscrtati ili nalepiti.

Ko je praktičan i želi da od ovog događaja napravi čitav projekat, može napraviti čiviluk u obliku jelke

Ko je praktičan i želi da od ovog događaja napravi čitav projekat, može napraviti čiviluk u obliku jelke, na koji se za ovu priliku mogu okačiti ukrasi, a koji kasnije može da posluži kao vrlo atraktivan upotrebni predmet. Entuzijast će možda odlučiti da od fotografija bliskih osoba iz 2021. naprave kolaž u obliku jelke – na taj način će podsetiti na lepe trenutke prošle godine. Lep ukras su i početna slova imena ukućana ili cela imena, kao deo ukrasa.

Još jedna ideja za unikatnu dekoraciju namenjena je onima koji imaju stari luster sa kristalima, ali ga ne koriste. Kristali će odlično poslužiti za pravljenje divnih elegantnih visuljaka, a još ako se jelka, okićena njima, poprska veštačkim snegom, u domu ćemo imati pravu zimsku idilu.

Po celom domu mogu se postaviti detalji, da nas u svakom kutku drže u prijatnom, opuštenom raspoloženju, dok čekamo predah i svečanosti: trake čine čuda, venci od zimzelenih grančica, neke elegantne svetiljke, a i staklene posude napunjene ukrasnim kuglama, perlama, grančicama…

Ne zaboravite da vam ambijent bude topao, ušuškan, sa lepim udobnim jastucima, mekim ćebetom spremnim za uživanje i opuštanje, kada se vreme na trenutak zaustavi. Ko se nađe pored neke peći ili kamina, dodatno će toplinu prostora ispuniti naređanim drvima i vatrom.