Unikatno ukrašena jaja, ofarbana, umotana u raznobojne tkanine, obložena perlicama i kristalčićima, trakama. Na nekima su urađeni i ornamenti u obliku krsta ili drugih simbola.

Ukrašavanje jaja – ideje za unikatno ukrašavanje jaja za Uskrs

Ukrašavanje jaja je porodična tradicija pred najradosniji hrišćanski praznik!

Dekorisanje i farbanje jaja u Srbiji je običaj koji traje od početka 16. veka. Tada su se jaja bojila biljnim bojama, lišćem, čađu, ugljem… 

Za crvenu boju koristio se koren biljke broć, a postojale su i specifične tehnike, kao što je batik, šaranje voskom uz pomoć starinskog pera. Motivi su bili različiti – zvezde, krst, geometrijski oblici, mitski simboli.

Stoga smo za vas izlistali tehnike za unikatno dekorisanje jaja za Uskrs koje će bespogovorno zaseniti sve prisutne!

Autentične ideje za ukrašavanje jaja – dekorišite uskršnja jaja na drugačiji način

Tokom vremena pristup ukrašavnju i farbanju jaja bio je sve kreativniji i došlo se do jedinstvenih, maštovitih dekoracija. 

Za majstore ukrašavanja ono se pretvorilo u specifičan hobi u preduskršnjim danima, kada daju mašti na volju, koristeći različite materijale i tehnike. Tako nastaju mali ukrasni umetnički predmeti za uskršnju trpezu.

Poklanjanje unikatnih jaja za Uskrs je uvek propraćeno iskrenim oduševljenjem, jer predstavlja poseban način da iskažete sve emocije i tople čestitke. Ovo može da bude sjajan poklon za Uskrs!

#1 Ukrašavanje drvenih uskršnjih jaja – oslobodite umetnika u sebi

Gospođa Ljiljana Mitić dekoriše razne unikatne predmete, a jaja koja ukrašava nalik su Faberžeovim jajima

Posmatrajući proces nastanka ovih raskošnih rukotvorina, teško je zamisliti da će iz haosa isprepletanih tračica, elegantnih tkanina, kuglica, biserčića i druge bižuterije nastati ovi nesvakidašnji ukrasi.

Da bi ukrašena jaja bila trajna, koriste se drvena koja se, zahvaljujući beskrajnom strpljenju, trudu, ljubavi i veštim rukama gospođe Mitić, pretvaraju u jedinstvene poklone i zanimljivu dekoraciju stola i doma za Uskrs.

Svečani čin poklanjanja ovih unikatnih prazničnih jaja svakako je nezaboravan trenutak, koji obavezno prati uzdah iznenađenja. 

U YouTube tutorijalu ispod pogledajte detaljne instrukcije kako da rekreirate ova mala umetnička dela!

#2 Dekupaž jaja za Uskrs – ukrašavanje jaja salvetama

Dekupaž tehnika je poslednjih godina postala omiljena za ukrašavanja raznih predmeta, pa između ostalog i uskršnjih jaja.

Koristite salvetu sa interesantnim motivima i iseckajte ih u male komadiće. Nanesite malo belog lepka na jaje i zalepite isečene komadiće salvete preko celog jajeta. 

Kada se lepak osuši, nanesite još jedan sloj lepka preko salvete kako bi se ona lepo pričvrstila na jaje. Ukrasite jaje perlicama, ukrasnim trakama ili na drugi način koji vam se sviđa.

#3 Uskršnja jaja – crteži markerima ili flomasterima kao pečat jedinstvenosti

Napravite dekoraciju na jednostavan način i obojite jaja markerima!

Koristite različite boje markera ili flomastera i crtajte po uskršnjim jajima. Možete nacrtati jednostavne slike poput cvetova, srca, pruga ili jednobojne tačkice, ali i složenije poput emodžija (emoji), zeka ili slova vašeg imena. 

Ova metoda je savršena za decu jer im ove jednostavne tehnike otvaraju mogućnost da iskažu svoju kreativnost.

#4 Ideje za uskršnja jaja sa dekoracijom od stiropora

Da li ste spremni da isprobate nesvakidašnju tehniku sa stiroporom?

Uzmite komad stiropora i isecite ga u oblik koji vam se sviđa. Zalepite isečeni stiropor na jaje i dodajte nekoliko kapi boje za jaja na stiropor. 

Boja će se polako upiti u stiropor i stvoriti interesantan efekat. Nakon što se boja osuši, ukrasite jaje perlicama, ukrasnim trakama ili drugim ukrasima.

#5 Zanimljivi načini za ukrašavanje uskršnjih jaja – koristite ukrasni pesak

Nanesite lepak na jaje i potom ga uvaljajte u dekorativni pesak (to mogu biti sitne jestive mrvice za torte i kolače ili pak sitan pesak za sobne biljke). Ova metoda će dati jajima rustičan izgled

Kada se lepilo osuši, očistite jaje četkicom kako biste uklonili višak peska. Ukrasite jaje trakama ili perlicama po želji.

#6 Uskršnja jaja – dekoracija pomoću trake ili krep papira

Isecite traku ili krep papir na male komadiće. Nanesite lepak na jaje i zalepite isečene komadiće trake ili krep papira preko celog jajeta. 

Nakon što se lepilo osuši, ukrasite jaje perlicama, ukrasnim trakama ili drugim ukrasima. Vaše kreacije izložite u korpe za uskršnja jaja. Nadamo se da vam je naš blog tekst bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo uspeli da vas podstaknemo da se i sami odvažite i isprobate ove metode za dekorisanje jaja za Uskrs – Želimo vam srećne praznike!