Kako da napravite uskršnju dekoraciju

Uskršnja dekoracija stola i doma – ukrasite svoje okruženje za Uskrs lepše nego ikad do sad

Uskršnja dekoracija je jedna od osnovnih obeležja Uskrsa. Uskrs je porodični praznik kada se svi okupljaju, provode dan zajedno, ručaju, druže se i razmenjuju jaja.

Koliko ljudi i zemalja toliko i različitih tradicija, ali osnovne karakteristike ovog hrišćanskog praznika su iste – porodično okupljanje, bogata i raznovrsna trpeza, farbana jaja, kao i obavezna uskršnja dekoracija.

U nastavku teksta pročitajte koji su najlepši ukrasi za Uskrs, a za vas smo izdvojili i nekoliko predloga i detaljna uputstva kako da sami napravite uskršnju dekoraciju koja će oduševiti vaše goste.

Uskršnja dekoracija doma – ukrasi za Uskrs koji će upotpuniti prazničnu atmosferu

Uskrs je prilika da promenite dekoraciju u svom domu u uredite je u duhu ovog praznika. Dom dekorisan uskršnjim ukrasima podrazumeva uskršnje zeke, pastelne boje i neizostavna uskršnja jaja.

Osim klasičnih jaja koje svake godine farbate za Uskrs, u vašem domu treba da se nađu i čokoladna jaja koja osim što su jestiva, mogu biti i izuzetna dekoracija.

Ima mnogo zanimljivosti u vezi sa ovim praznikom. Između ostalog, svake godine tokom Uskrsa pojedu se milioni čokoladnih zečeva i jaja. Takođe, često se navodi da su čokoladna jaja počela da se prodaju u 19. veku u Bristolu, bila su izrađena ručno i predstavljala malena umetnička dela sa ukrasima od obojenog šećera u obliku cveća.

Pored jaja, tu je i dekoracija koja će krasiti vašu uskršnju trpezu. Možete se odlučiti za detalje kao što su uskršnje salvete, poslužavnici sa uskršnjim motivom i svečnjaci

Kada birate boje u kojima ćete dekorisati vaš prostor pred vama je izbor – da li odabrati crvenu boju koja je tradicionalna boja u koju se farbaju jaja ili se odlučiti za vedre nijanse i kombinaciju različitih veselih boja?

Ukoliko odaberete prvu opciju, ona će vaš dom učiniti raskošnim i otmenim, dok će druga opcija uneti vedrinu i zabavu u vaš dom.

Predlozi za uskršnju dekoraciju – kako napraviti ukrase za Uskrs?

Nije potrebno da izdvajate ogromne količine novca kako bi ukrasili svoj dom. Ono što vam je potrebno je malo vremena i mašte, a uz naša uputstva ćete jednostavno napraviti najlepše uskršnje dekoracije do sada.

Uskršnja dekoracija stola – jednostavan ukras za vašu trpezu

Dekoracija stola ne mora biti komplikovana. Dovoljno je da napravite jedan upečatljiv ukras koji ćete postaviti na sredinu stola.

Materijal koji vam je potreban:

 • Ljuske od jaja
 • Sprej u boji
 • Dekorativna mahovina
 • Poljsko cveće i grančice
 • Tanjir i ukrasna sveća

Na samom početku ofarbajte sve što je potrebno kako bi se farba osušila dok pripremate ostatak dekoracije. Odaberite boju po vašoj želji – neku pastelnu ili jarku boju koja se slaže sa ostalom dekoracijom u vašem domu. Sprejem u istu boju ofarbajte ljuske od jajeta i grančice koje ste prethodno isekli na sitne komade. 

Uzmite tanjir i u sredinu stavite sveću. Oko nje postavite mahovinu, tako da je u potpunosti okruži. Kada se farba osušila, ljuske od jajeta napunite mahovinom i poljskim cvećem. Ljuske poređajte na tanjir, preko mahovine, tako da budu ravnomerno raspoređene. Upalite sveću i vaša uskršnja dekoracija stola je gotova.

Neke od ukrasa koje napravite same možete i dati kao poklon za Uskrs dragim ljudima.

Uskršnja dekoracija za decu – napravite uskršnju dekoraciju za najmlađe 

Kako su uskršnje zeke omiljena dekoracija svakog deteta, u vašem domu se trebaju naći i ovi ukrasi. Njih možete kupiti gotove, napravljene od različitih materijala, ali ih takođe možete i napraviti sami. Za vas smo pripremili uputstvo kako da na dva različita načina napravite uskršnje zeke.

Uskršnje zeke od kartona

Kako biste napravili zeke od kartona potrebno vam je samo nekoliko stvari:

 • Kartonski tanjir
 • Lepak
 • Makaze
 • Karton
 • Crni flomaster
 • Ukrasna traka

Karton sa različitim uskršnjim dezenima po želji – šarama, tufnama ili prugama, isecite u obliku jajeta, kojih vam je potrebno 10 komada. Uzmite kartonski tanjir i u njegovoj unutrašnjosti isecite krug, tako da dobijete dva dela – krug i obruč. Obruč premažite lepkom i na njega zalepite jaja jedno do drugog, tako da u potpunosti prekriju kartonski obruč.

Od belog kartona isecite oblike koje ćete sastaviti tako da predstavljaju uskšnjeg zeku – jedan veći krug, dva kartona u obliku elipse koji će predstavljati uši i dva manja kruga koja će predstavljati zekine šapice. Delove spojite i zalepite lepkom. Na glavi nacrtajte oči, nos i usta flomasterom u crnoj boji.

Zeku zalepite na vrh venca sa jajima, i spod njega od ukrasne trake napravite mašnu i zalepite je za venac.

Uskršnje zeke od čarapa

Postupak izrade zeke od čarapa je veoma jednostavan, a krajni rezultat će oduševiti vašu decu. Potrebno vam je:

 • Jedna čarapa u boji i dezenu po želji
 • Pirinač ili vata
 • Konac
 • Satenska traka
 • Slamčica
 • Lepak
 • Makaze

Odaberite čarapu sa dezenom po želji i napunite je vatom, a umesto nje možete koristiti i pirinač. Uzmite deblji konac u boji, vežite i zategnite oko čarape, tako da ona dobije oblik tela i glave zeca. 

Makazama isecite slamčicu na pola i postavite je ravno u čarapu, kako bi ona dobila stabilnost i čvrstinu. Zatim koncem čvrsto zavežite i vrh čarape. Deo čarape koji se nalazi iznad zavezanog dela, isecite u obliku ušiju.

Užmite satensku traku u boji po želji, i zavežite mašnu oko dela gde ste zavezali prvi konac, tako da izgleda kao da je vezana oko zekinog vrata. Na zekinu glavu možete ušiti dugmade kao oči ili zalepiti nalepnice. Flomasterom nacrtajte usta i nos i vaš uskršnji zeka je gotov.

Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta uvideli važnost ukrašavanja svog doma za vreme Uskrsa, kao i da su vam se naši predlozi da dekoraciju dopali te da ćete se ove godine oprobati u samostalnom pravljenju uskršnje dekoracije.