farbanje jaja

Raskošne prirodne boje – od ljubičastog kupusa do kurkume

Farbanje jaja uz pomoć prirodnih sastojaka zdravije je i zabavnije, a paleta boja obuhvata mnoštvo pastelnih tonova plave, roze, oker, žute, zelene…

Uskrs, najlepši i najradosniji hrišćanski praznik, uvek nas podseti na detinjstvo i žar sa kojim smo iščekivali farbana jaja, nadajući se trijumfu u kuckanju jajima.

Ovoj svetkovini radujemo se i danas, istina malo drugačije. U skladu s trendovima, farbamo jaja prirodnim sastojcima u pastelne tonove plave, roze, oker, žute i zelene. Pošto Uskrs ne može da prođe bez crvenih jaja, i za njih postoji prirodna boja, na primer ona koja se dobija od cvekle. Takav pristup je zdraviji i zabavniji.

Želimo plava, dobijemo zelena

Za farbanje jaja priodnim bojama možda treba malo više vremena i strpljenja, a kreativnost će najviše doći do izražaja ako koristimo bela jaja.

Ukrašavanje jaja proći će bez nervoze ako poštujemo nekoliko pravila, a glavno je da uvek kuvamo jaja koja su prethodno bila na sobnoj temperaturi

Poduhvat će proći bez nervoze ako poštujemo nekoliko malih pravila, a glavno je da uvek kuvamo jaja koja su prethodno bila na sobnoj temperaturi, nikako u frižideru. Jaja se stavljaju u vodu kojoj se doda so; na litar vode ide jedna kašičica soli. Jaja moraju da budu potpuno potopljena.

Za farbanje u željenu nijansu, najbolja su bela jaja. Ukoliko farbamo jaja sa žućkastom ljuskom moramo da vodimo računa o „slaganju” boja. Naime, ako pokušamo da ih obojimo u plavo, lako mogu da ispadnu zelena.

Vrućim tehnikama farbanja postiže se maksimalni efekat bojenja. Jaja treba kuvati u vodi u koju se dodaju različiti sastojci za bojenje. Ako želimo bleđe tonove, dovoljno je da jaja kuvamo 30 minuta u vodi s bojom (smesom koja daje boju), a za tamnije nijanse nekada je potrebno da jaja nakon kuvanja odstoje četiri sata, pa i celu noć. Kada proveravamo intenzitet boje, treba imati u vidu da jaja deluju tamnije dok su vlažna.

Ofarbana jaja vade se i odlažu na papirni ubrus ili staru pamučnu krpu da bi se osušila. Potom ih treba premazati uljem, ispolirati pamučnom krpicom da dobiju sjaj i lepo složiti u dekorativnu činiju ili korpu.

Najkarakterističnija boja za uskršnja jaja je crvena – ona simbolizuje život. Da bismo na prirodan način ofarbali jaja u crvenu boju, možemo koristiti sok od brusnice, šipka ili nara. Takođe, lepe nijanse mogu dati mlevene smrznute maline. Ovim pristupom dobija se crvena boja, ali ne tako intenzivna kao kada se jaja farbaju kupovnim farbama.

Za farbanje u željenu nijansu, najbolja su bela jaja. Ako imaju žućkastu ljusku moramo da vodimo računa o „slaganju” boja

Za najintenzivniju nijansu potrebno je jaja staviti u litar vode sa 500 grama iseckane cvekle i dve kašike sirćeta. Ako se nakon barenja brzo izvade, dobićemo roze jaja.

Vino i ljubičice

Ukoliko želimo da jaja budu plave boje, koristi se lišće od pola glavice ljubičastog kupusa, jedan litar vode i dve kašike belog sirćeta. Plavu boju daće i mlevene smrznute borovnice.

Za zelena jaja koriste se listovi spanaća i to 500 grama na litar vode, uz dodatak dve kašike belog sirćeta.

Za ljubičasta jaja može se koristiti tamnije crno vino, a za boju lavande potrebno je u litar vode sipati dve šake izgnječenog cveća ljubičice i dve kašike limunovog soka.

Za žutu boju potreban je litar vode, dve kašike kurkume i dve kašike belog sirćeta.

Ljuska od luka kuva se u vodi zajedno sa jajima oko 20–30 minuta ili dok se ne postigne željena boja. Kuvana kafa se takođe može koristiti za farbanje jaja u boju kafe.

Čarape i svila

Kod svih ovih pristupa jaja se mogu pakovati u gazu ili najlon čarape, pošto se prethodno na jaje pričvrsti listić peršuna ili neke druge biljke. Dobro stegnuta gaza ili čarapa držaće listiće na mestu, a na kraju procesa imaćemo sliku liske na jajetu.

Ako samo želimo šare na jajetu, pre farbanja ih možemo obmotati gumicama, poprečno i uzdužno.

Da bismo na prirodan način ofarbali jaja u crvenu boju možemo da koristimo sok od brusnice, šipka ili nara

Impresivna šarena jaja dobićemo ako koristimo stare svilene tkanine (mora biti 100 odsto svila), kravate, marame… Jaja se dobro očiste, kao pre svakog farbanja, i umotaju u parče svile. Bitno je da svila ima interesantan print: trouglove, rombove, paramecijume, cvetove, listiće…

Oslikana strana, uglavnom lice tkanine, ide do ljuske jajeta. Dobro se umota da nema nabora i zaveže koncem pri vrhu jajeta. Preko se sve obmota belom pamučnom tkaninom koja se takođe vezuje. Tako pripremljena jaja bare se u ključaloj vodi oko 20 minuta.

Kada se izvade i ohlade, odmotaju se i stave na pamučnu krpu da se osuše, a potom se poliraju. Na ovaj način se dobijaju neverovatne šare, preslikane sa lepo dizajniranih materijala.