Bele lale i poklon upakovan u bež papir, ukrašen plavom mašnom.

Pokloni za Uskrs – ideje za najlepše uskršnje poklone

Pokloni za Uskrs čine da ovaj praznik bude još svečaniji.

Uskrs ili Vaskrs je najradosniji hrišćanski praznik, koji slavi život i donosi svetlost i boje u dane praznovanja. Svake godine proslavlja se u proleće, u doba koje simboliše novi početak i buđenje prirode.

Zato su i pokloni za Uskrs, kojima možete da obradujete svoje najmilije, posebna radost. Ne propustite da im uskršnjim poklonima ulepšate slavlje tokom porodičnog uskršnjeg ručka, da im izmamite osmeh i praznik učinite još svečanijim. Ove godine pravoslavni vernici Uskrs proslavljaju 16. aprila, a katolički sedam dana ranije, 9. aprila.

Ako ste u nedoumici šta da poklonite deci, članovima porodice, partneru ili prijateljima, sledi nekoliko ideja. Možda vam pomognu da odlučite šta da kupite, a mogu vas i podstaći da sami budete kreatori poklona za Vaskrs.

Pokloni za Uskrs – zašto se daruju pokloni za Vaskrs?

Iskustvo kupovine poklona, od osmišljavanja i planiranja, pa do samog darivanja, jeste posebno i neponovljivo. Velika je sreća poklanjati, a još veća uživati u sreći drugih ljudi. I kada nema posebnog povoda, darivanje je uvek radost.

Ali kada je povod da krenete u nabavku poklona – Uskrs, veliki hrišćanski praznik, to je jedinstvena prilika da posvetite svoju pažnju i lepe misli ljudima koji vam upotpunjuju život. Najbolji pokloni za Uskrs su oni koje ste kupili od srca, pre svega. Još je bolje ako ste kreativni i maštoviti, pa sami napravite uskršnje poklone za drage ljude.

Možda poklon sami možete da napravite i u kuhinji, te da darujete neku lepu deliciju – na primer uskršnju tortu ili uskršnju pogaču?

Uz svaki poklon koji planirate da darujete porodici ili prijateljima, obavezno pridružite i ofarbano jaje. Ovo je, po pravoslavnoj tradiciji, prvo što treba da darujete.

Uskrs slavi pobedu života. Kako je zapisano u Bibliji, Gospod Isus Hristos je vaskrsao iz mrtvih, pobedio smrt i svim ljudima darovao večni život. Svaki poklon za Uskrs simbol je proslave životnih radosti. Jaja se farbaju i poklanjaju, jer predstavljaju nov život. Zato se radujte ovom prazniku i radujte se poklonima za Uskrs.

Ako vam manjka ideja ili ste neodlučni šta pokloniti za Uskrs najmilijima, inspiracija vam mogu biti priroda ili proleće i nov početak. Okrenite se bojama, cvetnim oblicima, svemu što nosi klicu života i novog rođenja.

Pokloni za Uskrs za decu – šta kupiti za Uskrs deci? 

Pokloni za Uskrs za decu najveća su inspiracija. Ne samo zato jer se deca najiskrenije raduju, već i zato što je Uskrs praznik proslave života i novih početaka. Za decu će sigurno najveća radost biti zajedničko farbanje jaja na Veliki petak. Pustite ih da sami osmišljavaju kako će ih dekorisati, koje će boje, kombinacije i tehnike odabrati. Ako planirate da svoje mališane obradujete uskršnjim poklonima, evo nekoliko predloga.

Slatkiši u obliku jaja, pilića, zečeva i drugih životinja, drveća, trave ili cveća, radovaće decu. Možete da napravite kombinaciju bombona, čokolada ili keksa i da ih poklonite deci u pletenoj korpi u koju ćete dodati i nekoliko ofarbanih jaja.

Pokloni za Uskrs za decu ostaće dugo u njihovom sećanju ako odlučite da im kupite seme ukrasnog cveća ili povrća i tome dodate i malo supstrata i saksije za sadnju. Deci će biti zanimljivo da poseju seme i da se raduju u iščekivanju da nikne. Briga oko semena, zalivanje i nega, klincima je pravi izazov. Seme je pravi poklon za Uskrs, poklon u slavu novog života.

Najbolji pokloni za Uskrs za decu pokreću dečju maštu i zato je dobra ideja da im kupite flomastere, krede u boji, plastelin ili table za crtanje. Kocke su uvek siguran izbor ako želite da klincima razvijate maštu i kreativnost. Knjige i bojanke su uvek dobra preporuka, a pravi poklon za Uskrs mogu da budu one biblijskog sadržaja, prilagođene uzrastu. 

Uskršnji pokloni – šta pokloniti za Uskrs članovima porodice?

Odlične ideje za uskršnje poklone za članove vaše porodice dobićete ako posetite neku od prodavnica kućnih aparata ili pokućstva. Pošto su jaja prvi simbol Uskrsa, svojim ukućanima možete da poklonite kuvala za jaja ili tiganj za pripremu jaja na oko. Nećete pogrešiti ako se opredelite za bilo koji detalj potreban u kuhinji ili trpezariji koje i simbolizuju porodična okupljanja.

Recimo, možete da nabavite uskršnju dekoraciju – ukrasne salvete sa uskršnjim motivima, staklene čaše u boji, staklene bokale sa motivima lišća i zelenih grana. Uskršnji pokloni kojima će se obradovati svaka domaćica je platnena termo-rukavica, kecelja ili kuhinjska krpa sa prolećnim motivima. Raskošni stolnjaci u bojama proleća svakoj uskršnjoj trpezi dodaju notu svečanog i raskošnog.

Pokloni za Uskrs, poput ukrasa za enterijer, na primer za dnevnu ili spavaću sobu, uvek mogu biti dobar izbor. Ukrasni jastuci, prekrivači ili keramičke i staklene vaze, ramovi za fotografije, dobro će doći kao novina i osveženje za ovaj veliki praznik. Pošto je Uskrs i praznik svetla i vatre, dekorativne i mirisne sveće su pravi poklon. Možete se opredeliti i za neku od baštenskih solarnih lampi ili fenjera. Svaki detalj koji će uneti duh novog života u životni prostor vaše porodice, najbolji je poklon za svečane uskršnje dane.

Pravi prolećni ugođaj je miris zumbula, pa za Uskrs možete da nabavite saksiju forsiranih lukovica zumbula koji će cvetati i mirisati sa prozorske daske. Možete ih pronaći u bolje snabdevenim garden centrima. Postoje i sorte mirisnih narcisa koje se takođe mogu nabaviti u obliku forsiranih lukovica posađenih u saksije, koje cvetaju u zatvorenom prostoru.

Možda već neko vreme planirate da svoju porodicu obradujete kućnim ljubimcem. Možda vas ukućani, a deca pre svih, već neko vreme nagovaraju da nabavite psa ili mačku. Ako imate imalo dilema i odlažete ovu odluku, Vaskrs je pravo vreme da obradujete porodicu novim članom – kućnim ljubimcem. Biće to uskršnji poklon za pamćenje. 

Najbolji pokloni za Uskrs za partnera/partnerku

Nemojte propustiti da obradujete partnera ili partnerku za Uskrs. Ovaj radosni praznik slavi život i ljubav i obeležite ga odabirom pravog uskršnjeg poklona za svoju dragu polovinu.

Buket svežeg cveća nikada ne ostavlja ravnodušnim, pogotovo u aprilu, u proleće koga krase cvetovi narcisa i lala. Odaberite buket raznovrsnog prolećnog cveća i dodatno ga ukrasite mladom granom vrbe. Po mirisu se svako proleće poznaje, pa i mirisna ulja, losioni za telo ili sapuni mogu biti razlog za uskršnje radovanje partnera.

Komad nakita je nepogrešiv izbor, a i tu možete da sledite atmosferu proleća i Uskrsa ako odaberete nakit sa cvetnim motivima. Poklon za Uskrs za vašu nežniju polovinu uvek mogu da budu slatkiši ili bombonjere dekorisane uskršnjim detaljima.

Partnera možete obradovati bademantilom ili kravatom koja će vas takođe asocirati na proleće, zelenilo i nov početak. Tu su i soli za kupanje i kupke sa mirisima jorgovana ili irisa. 

Ako se pretpostavi da su muškarci praktičniji pol, onda sigurno nećete pogrešiti ako vašoj jačoj polovini za Vaskrs poklonite futrolu za laptop, stalak za mobilni za radni sto, silikonske slušalice. Takođe, svojoj jačoj polovini za Uskrs možete pokloniti i sitnice za automobil, na primer magnetni držač za mobilni za automobil, parfemski osveživač ili mirisne maramice za čišćenje kontrolne table. 

Kreativni pokloni za Vaskrs za prijatelje 

Ako krenete u nabavku uskršnjeg poklona za prijatelje, ne propustite da posetite neki od garden centara. Prijatelje ćete posebno obradovati za ovaj praznik ako im u kuću donesete sadnicu sobne biljke i zelenilom oplemenite njihov prostor. Sadnici možete da pridružite i dekorativnu saksiju sa uskršnjim motivima.

Prekrivači za krevete, jastuci, setovi peškira, dekorativno ogledalo ili šolje za čaj i kafu uvek su prikladan poklon za prijatelje i doprineće prazničnom raspoloženju. Ako ste dovoljno bliski, možete se čak i konsultovati sa prijateljima o tome šta da im kupite za Uskrs. Možda su već u potrazi za detaljem koji im vi možete nabaviti kao uskršnji poklon.

Prijateljica je posebna inspiracija ako želite da je obradujete za najradosniji praznik. Ako vam manjka ideja, uvek počnite sa kozmetikom jer nećete pogrešiti. Svaku ženu će obradovati nova maskara ili ruž, a vi možete da je iznenadite i za Uskrs joj poklonite masku za lice sa belancetom ili penu za umivanje na bazi jaja. Parfem sa mirisnom notom ruže, sandalovine ili orhideje prikladan je izbor poklona za Uskrs za prijateljicu.

Svaki muškarac će se obradovati novom paru čarapa, pa vašeg prijatelja možete da iznenadite zelenim ili crvenim parom. U duhu Uskrsa i darivanja, možete da odaberete i čarape sa cvetnim i lisnim detaljima. Ili, ako vaš prijatelj uživa u pisanoj reči, knjiga će biti prava ideja za uskršnji poklon. Probajte sa nekim od naslova istorijske ili religijske tematike.

Svaki poklon za Vaskrs, kome god da ste ga namenili, ipak traži malo vaše pažnje. Ali, traži još više ljubavi, uz obećanje da ćete sa ljudima koje volite slaviti život i da ćete koristiti svaku priliku da podsetite na svetost života.