Trendovi koje smo voleli – ponovo među nama

Možda vam se čini kao da ste zakoračili u vremeplov svaki put kada prolazite kroz slike na Instagramu ili Tiktoku. Možemo da vas utešimo i kažemo vam da niste jedini.

Moda je postala nostalgična, a neki od vodećih stilova iz prošlih dekada ponovo ulaze u centralne modne tokove i preuzimaju „zidove” društvenih medija.

Ovakav utisak nije nešto što već mnogo puta do sada niste osetili, samo se u pojedinim trenucima mnogo jače može prepoznati. Moda ima tendenciju funkcionisanja u tridesetogodišnjim ciklusima, a to je najčešće i trenutak kada neku deceniju u svojoj glavi možemo da definišemo kao nešto jasno i prepoznatljivo u našem sećanju.

U kasnim devedesetim i dvehiljaditim, mnogi od najpopularnijih trendova zapravo su bili samo redizajnirane verzije stilova iz 60-ih i 70-ih. Ono što danas vidimo na pistama spada, zapravo, u taj ciklus.

Zato danas vidimo kako generacija Z, oživljavajući tendencije sa prelaska iz 20. u 21. vek, ponovo daje snagu dobu hipi revolucija, a da toga nije ni svesna.

Naravno, ne vraćaju se u modu svi stilovi koji su posetili vaš ormar tokom godina. Kako bismo vam pomogli u navigaciji zbunjujućim setom nostalgične mode, analiziraćemo za vas glavne uticaje iz minulih dekada koji su se vratili da nađu svoje novo mesto pod suncem modnog neba.

Trendovi 2000-ih

Tu su, verovali ili ne, ponovo velike plastične šnale za kosu. Neki od nas su se nadali da ih je vreme zauvek odnelo u prošlost, zajedno sa neurednim punđama koje su nas proganjale od samoposluga do svečanih prilika. Ipak, one su se vratile, velike, šarene i mnogobrojne, i srećemo ih na svakom koraku.

Sigurni smo da će obradovati mnoge višegodišnje poklonike ovog tipa asesoara.

Farmerke sa niskim strukom i trenerke od velura

Bilo da ih volite ili mrzite, farmerke sa niskim strukom su se vratile. Haštag #lowrisejeans na Tiktoku ima više od 118 miliona kolektivnih pregleda.

Mnoge su postavili mlađi korisnici koji se prvi put susreću sa ovim stilom i oduševljeno pokazuju kako iznenađujuće kul ovaj stil može izgledati. Za nas ostale javlja se znak pitanja, jer ako ste ga probali i prevazišli, čini se da to nije stil za kojim i dalje žudite. Ili možda jeste?

Trenerke od velura bile su glavna stvar ranih 2000-ih, a sada su se vratile. Ono što je zanimljivo jeste činjenica da su ovoga puta u pitomim bojama i veoma sofisticirano urbanog izgleda.

Za razliku od pastelne game i uskih modela sa šljokičastim vezom s početka veka, ovoga puta možete izabrati opuštenu, oversajz trenerku koja će se uklopiti sa vašim kežual postkovid izgledom.

Trendovi 1990-ih

Ako se prisetimo devedesetih, prvo što će nam se vratiti u sećanje je slika kariranih košulja iz grandž potkulture. Te košulje, i to u svojoj predimenzioniranoj formi, oko nas su već godinama. Ovoga puta akcenat je na komadu koji je neretko bio veran pratilac naše karirane saputnice. U pitanju je pleteni prsluk.

Pleteni prsluk i pantalone na tregere

Ovakav prsluk je savršena glavna stvar koja će vam pomoći u tranziciji kroz godišnja doba. Može se nositi preko košulje dugih ili kratkih rukava, a izgledaće sjajno i u kombinaciji sa farmerkama ili suknjom. Posebna prednost ovakvog komada je što je prijatelj vaše figure, bilo da želite da istaknete struk ili sakrijete neke nepravilnosti figure.

I na kraju, pantalone sa tregerima, jer šta bi devedesete bile bez ovog odevnog predmeta. Ko ih nije voleo i posebno ih negovao u ovom periodu, neka prvi baci kamen. Ovo je jedan od najzabavnijih predmeta koji su se vratili u mainstream. Lakše za prilagođavanje vašoj telesnoj građi od klasičnih kombinezona, ove pantalone pružaju čitav dijapazon odevnih predmeta koji se mogu nositi ispod njih i time kombinovanje činiti dodatno zanimljivim.

Pitajte mlade oko sebe

Za koji god od vaših omiljenih stilova da se odlučite, nećete se pokajati ako se pre toga posavetujete sa predstavnikom Z-generacije iz svoje okoline. Oni imaju sasvim nov i svežiji pristup modi kroz koju ste vi već koračali.

Oni će modu devedesetih videti kroz ružičaste naočare i dati joj svež pečat digitalnog doba. Ne čudi, stoga, novi talas popularnosti sitkoma Prijatelji baš među ovom populacijom.