Žena za šankom

Moda osamdesetih – loša reputacija i večna inspiracija

Ako se pitate zašto su se osamdesete vratile u modu, odgovor se sam nameće. Milenijalce i generaciju Z odgajali su roditelji koji su najlepše godine proveli tokom 80-ih

Kada je u pitanju modno kontroverzna dekada osamdesetih, poznata po bogatoj pop kulturi i velikom broju supkultura, svako na nju ima sasvim različit pogled.

Ako ste je kojim slučajem dočekali kao tinejdžer ili u prvim godinama svog života, verovatno imate setno sećanje na šareni svet pop muzike i tinejdžerskih filmova, koji su vam kasnije u životu stvarali neki topli sentiment za razne kič momente, koliko god se trudili da se od njih emancipujete.

S druge strane, ako ste ih dočekali u svojim dvadesetim, vaše priče i sećanja na ovu dekadu biće obojene vašim tadašnjim viđenjem sveta, pa ćete neretko verovati da su bile izuzetno alternativne i modno i muzički, i da je bunt bio talas na kome su svi surfovali.

Čuvena je podela na one koji su izlazili na Akademiju i one koji su svoje utočište našli preko puta, u šminkerskoj Zvezdi, a sve u popularnoj Rajićevoj ulici

Oni drugi iz te generacije tvrdiće kako je to bila zlatna dekada za čuvene modne robne marke, nešto zbog osećaja sigurnosti koji im je davao stabilniji finansijski svet u kome smo živeli, a nešto zbog pojednostavljene ponude u kojoj se mnogo lakše plivalo.

Jedan od nezaobilaznih modnih komada ove dekade bile su muške kožne jakne na ženama

Tako će na našem podneblju nastati čuvena podela na one koji su izlazili na Akademiju i one koji su svoje utočište našli preko puta, u šminkerskoj Zvezdi, a sve u čuvenoj Rajićevoj ulici. Devedesete će ove podele izbrisati gumicom i pokazati da su te razlike, zapravo, za mnoge bile manje nego što se činilo, ali to je priča za neku drugu studiju.

Nezaobilazna kožna jakna

Na globalnom planu, moda 80-ih je tokom godina stekla lošu reputaciju, a mi ćemo pokušati da vidimo zašto je ona i dalje inspiracija za barem jednu podgrupu trendova u svakoj sezoni. Modni izraz 80-ih nastavio je svoj višegodišnji povratak i u 2021. godini.

Ako se pitate zašto su se osamdesete vratile u modu četrdeset godina kasnije, odgovor se sam nameće. Milenijalce i generaciju Z odgajali su roditelji koji su najlepše godine proveli tokom 80-ih. Njihove fotografije iz detinjstva pune su tapiranih frizura, naramenica, dubokih farmerki, metalik odeće i biciklističkih bermuda koje je teško zaboraviti kada ih jednom primetite. Negde usput, njihovi roditelji koji vole Šer, obožavaju Madonu i Kvin, sasvim sigurno su ostavili trag u podsvesti generacija svoje dece.

Modni izraz 80-ih nastavio je svoj višegodišnji povratak i u 2021. godini

Mešajući ih s minimalizmom iz 90-ih, modernom uličnom odećom i krojem koji je rodno nedefinisan, ova nova generacija osvežila je modu 80-ih na način koji deluje nostalgično i inovativno.

Jedan od nezaobilaznih modnih komada ove dekade bile su muške kožne jakne na ženama. Od Sindi Kraford i Keli Makgilis do brojnih muzičkih ikona, kožna jakna bila je sveprisutna i na sceni i u realnom životu. Iako su ovekovečene legendarnim modnim trenucima iz 80-ih, poput spota Majkla Džeksona za pesmu Beat It i Madonine turneje Who’s That Girl iz 1987, kožne jakne su postale modne mnogo pre početka ove dekade. Tri decenije ranije, skromna moto-jakna bila je simbol mladih, buntovnih supkultura sve do panka 70-ih.

Milenijalce i generaciju Z odgajali su roditelji koji su najlepše godine proveli tokom 80-ih

I biciklističke bermude su tu već par sezona. Spajanje blejzera i biciklističkih bermuda, koje ste viđali na Instagramu, nije ništa novo. Kao i većina modnih trendova nadahnutih osamdesetim na vašem Instagram profilu, Madona je to učinila prva. Ovaj trend iz 1989, iako izgleda atraktivno i danas, ipak nije za svakoga.

 „Moćno odelo

Još jedna pop pojava čak četrdeset godina baca svoju dugačku senku na modnu industriju. Dinastija se nije preskakala 80-ih. Televizijska drama duga 220 epizoda, koja se protegla kroz gotovo celu deceniju i na svom vrhuncu imala 60 miliona gledalaca, modno je obeleželila vreme u kojem je nastajala.

Aleksis Karington Kolbi, fatalna i modno osvešćena, svoj kultni status duguje kostimografu Nolanu Mileru. Jedan od brojnih stilova koji je proslavio lik Džoan Kolins bio je power suit – prenaglašeno muško poslovno odelo koje su nosile žene kako bi izazvale pažnju i poštovanje. Ovaj stil postaće čest izraz na filmu i televiziji za predstavljanje moćnih, tvrdoglavih ženskih likova, kao što je Tes Makgil u filmu Zaposlena žena iz 1988.

Roditelji koji vole Šer, obožavaju Madonu i Kvin, sasvim sigurno su ostavili trag u podsvesti generacija svoje dece

Ovo je samo mali deo uticaja koji osamdesete imaju na modu u ovom trenutku, jer ako ste primetili neonske boje, čipku, naramenice i tufne i to je, takođe, ostavština ove epohe. Za neko dalje istraživanje ostaje pitanje o tome šta je to tako privlačno u ovoj dekadi da dizajnere širom sveta i dalje inspiriše. Naše je viđenje da je to verovatno poslednji period u kojem je svet delovao sigurno i bezbrižno.