Seksi, oversajz muški duks

Seksi, oversajz muški duks – taj mračni predmet želja

Nova muška garderoba ima poklonice među strit stajlerkama, ali nošenje partnerove odeće je, kažu, ritual koji može da smanji lučenje hormona stresa, isto kao produženi zagrljaj

Kada ulaze u vezu, muškarci očekuju da će deliti osećanja, pa i račun u kafani ili za struju, ali najčešće ne sanjaju da će deliti i svoj – garderober. Ipak, ključna scena mnogih ljubavnih filmova je muška, jučerašnja, diskretno izgužvana košulja koja ležerno pada između njenog ozarenog osmeha i vretenastih nogu. Često je tu i sako preko njenih ramena, jer je iznenada zahladnelo, pa onda njegov debeli džemper u kome ona čita na kauču, a i njegova košulja, samo plava, u jednoj pesmi…

Mali ljubavni ritual

Ne bi ovakvi prizori i njihove varijacije u tom broju ušli u ostvarenja popularne kulture, pa i umetnosti, da nisu u podjednakoj meri prisutni u našim životima. Za početak, dok ne uđemo u evolutivnu mistiku nošenja muške garderobe, treba reći da mnoge žene i devojke u svakodnevnom životu daju prednost nekim osnovnim muškim delovima garderobe, jer prosto smatraju da su udobniji. Na primer, muška dukserica je odevni predmet koji na kasu donose i muškarci i žene. Nedavno smo mogli da pročitamo na profilu jedne mlade, šarmantne domaće pesnikinje i muzičarke – da je muški duks legendarni odevni predmet kome daje prednost u odnosu na sve ostalo što se oblači.

Muška dukserica je odevni predmet koji na kasu donose i muškarci i žene

Usledila je gomila ženskih, odobravajućih komentara, gde se moglo videti da je kupovina na muškom odeljenju redovna praksa mnogih devojaka i žena. Uostalom, proizvođači su odavno uveli formu farmerki „od dečka” – model boyfrend’s. I stvarno, činjenica je da ženski krojevi, ne samo farmerki, već i pantalona, mogu baš neprijatno da stežu, utežu, sputavaju, nepotrebno ističu neke delove tela i redom… eto nas u muškoj garderobi. U krajnjoj liniji, božanstvene muške jakne, recimo tipa pilotskih, zaista spadaju u legendarne komade, koje žene rado prisvajaju, kao i klasične šešire.

Intimni ritual

Trenuci u kojima žena oblači neki komad odeće svog muškarca spadaju u one male rituale koji ne zahtevaju znatne resurse i višednevne pripreme, kakve su potrebne za Dan zaljubljenih ili za godišnjice, ali su deo savremene ženske prakse koja, takođe, ne poznaje generacijske razlike. Sve smo mi u nekom trenutku, ako ne u praksi, u mislima poželele ovakvu scenu. Najčešće se to dešava spontano i nesvesno, što daje i emotivni naboj. A koja od nas ne voli da tokom dugih časova u ofisu odjednom oseti miris poznatog parfema ili afteršejva koji lebdi u pozajmljenom džemperu? Ipak, to je pravi emotivni fleš koji deluje kao buster, bar na počeku veze.

Božanstvene muške jakne, recimo tipa pilotskih, zaista spadaju u legendarne komade, koje žene rado prisvajaju

Ovaj ritual podjednako je važan i za muškarce i zapravo je specifičan oblik neverbalne ljubavne komunikacije.

Dobro je za mentalno zdravlje

A šta kaže nauka? U osnovi, tajna je u mirisu. Na neki način, nošenje odeće sa partnerovim mirisom predstavlja produženi zagrljaj i dobro je za mentalno zdravlje, zaključak je istraživanja obavljenog na Univerzitetu Britanske Kolumbije. Ženama iz 96 heteroseksualnih parova date su iste majice da ih nose 24 sata. Na kraju eksperimenta izmereno je da je kod žena koje su nosile majice sa mirisom svojih partnera smanjen nivo hormona koritzola, a time i nivo stresa, i da su one postajale smirene, dok su one kojima je dato da obuku ili čak samo da mirišu majice drugih muškaraca lučile iznenađujuće visok nivo kortizola i postajale vidno uznemirene.

Uostalom, proizvođači su odavno uveli formu farmerki „od dečka” –model boyfrend’s

Istraživači smatraju da se ova druga pojava vezuje za sećanje iz daleke prošlosti čovečanstva, kada je nepoznati muškarac smatran pretnjom, zbog čega čak i samo nepoznati muški miris u ženi uključuje alarm. S druge strane, čak i samo poznati partnerov miris na nju ima umirujući efekat. Iz istog razloga, žena lakše zaspi na partnerovoj strani kreveta kad on nije tu.

Ne kvarite magiju zbog mode

Među najposuđivanijim muškim odevnim predmetima, pored majice koja se pretvara u mini-haljinu ili čuvenog duksa i sportskih čarapa, još su i ona lagana vetrovkica – samo da strčim do radnje, veliki džemperi, pa čak i strukirani sako! Ipak, verovatno nema ženskog ljubavnog muzeja u kome se ne čuva barem jedno jutro kada je ona njegovu jučerašnju košulju obukla za prvi zajednički doručak. Jer, taj autfit je jedina odevna kombinacija u kojoj ama baš svaka žena izgleda seksi, kao holivudska glumica. Ako se veza nastavi, svaki sledeći put kad žena obuče partnerovu odeću, par evocira nešto od onog početnog uzbuđenja.

Ritual pozajmljivanja muške odeće zapravo je specifičan oblik neverbalne ljubavne komunikacije

Međutim, ovaj drevni emotivni mehanizam ne bi trebalo zloupotrebljavati. U dugim vezama, ta ženska navika, da s vremena na vreme i uglavnom bez pitanja navuku na sebe neku njegovu stvar, počinje da smeta. Za žene je, u tom smislu, opasan modni trend odeće koja izgleda kao da nam je prevelika. Poneta njime, žena će bez razmišljanja pozajmiti njegov omiljeni džemper preko svojih helanki i izgledati in. Ako nasluti da njegovu odeću nosi iz modnih, a ne onih malo nežnijih razloga, muškarac može početi da sumnja u magiju strogo ljubavnog rituala.