Pundja

Punđa: nova frizura kad nam dosadi puštena kosa

Ako svakog dana nosimo dugu puštenu kosu, možemo da prošetamo novu frizuru, a za to su nam potrebne samo šnale, ukosnice, gumice, češalj za tapiranje, četka i lak za kosu

Duga puštena kosa može biti lepa, ali da li je uvek interesantna? Meni su malo dosadile duge, ravne, puštene kose, a i sve boje su već viđene. Ne znam zašto smo izbacile iz svojih rutina pravljenje frizura, kad već imamo dugu kosu? Bezbroj je načina za uplitanje pletenica ili neke od varijanti pletenica, punđe, toliko je raznih kombinacija koje mogu svaki dan biti drugačije.

Moderne ili modernizovane frizure su drugačije u boji ili navijanju, izgledaju kao ovlaš skupljena kosa, ali vrlo su dobro osmišljene i dizajnirane

„Institucija” ukrasnih šnala više skoro i da ne postoji. Plastične šnale sa pijaca su nam glavni asesoar za kosu. Rajf, traka za kosu ili ukrasna marama mirno čekaju svoj ponovni povratak među modne detalje.

Retro stil

Skupljanje kose u punđu ne mora da znači totalno zalizivanje u baletsku punđu. Setite se Brižit Bardo, uvek je nosila meke polupunđe sa nestašnim pramenovima sa strane i visoko natapiranim zadnjim delom.

Odri Hepbern je sinonim za elegantne punđe sa kratkim šiškama ili šiškama zalizanim na stranu. Od modernih zvezda, sa podignutom kosom često možemo da vidimo Dženifer Lopez, Skarlet Johanson i mnoge druge, koje za pojavljivanje na crvenom tepihu umeju da iskopiraju neki retro stil ili neku frizuru koja je prepoznatljiva i asocira na neku od starih zvezda Holivuda.

Kad želite da podignete kosu, razmislite gde hoćete više volumena, koji pramen će padati i gde

Moderne ili modernizovane frizure su drugačije u boji ili navijanju. Često su „smekšane” blago uvijenim pramenovima ili ne toliko strogo zategnutim friziranjem. Više izgledaju kao ovlaš skupljena kosa, ali kad bolje pogledate, vrlo su dobro osmišljene i dizajnirane.

Osnovni pribor i mnogo ideja

Pre svega, treba se navići na pravljenje punđe i probati kako se kače šnale i ukosnice da se ne vide, jer to smeta opštem utisku. Kad počnete da dižete kosu, razmislite gde hoćete više volumena, koji pramen će padati i gde. Ako vam je potrebno više volumena, kupite mrežaste umetke preko kojih ćete namestiti kosu tako da se ne vide. I obavezno proverite kako gotova frizura izgleda sa svih strana.

DFree © / Shutterstock.com

Kako biste mogle da se upustite u eksperimentisanje, potrebno vam je nekoliko osnovnih stvari: šnale, ukosnice, gumice, češalj za tapiranje, četka i lak za kosu. U zavisnosti od željene frizure, možda vam zatreba još ponešto, ali ovih nekoliko stvari je osnovni pribor. Mnogo ideja i načina za pravljenje frizura možete naći i na internetu, ako vam zatreba pomoć ili ideja. Takođe, vaš frizer će vam rado pokazati neki jednostavan trik za punđu koju možete napraviti od svoje kose.