Prijatelji u 21. veku – bez demodiranih frizura i bajatih viceva iz devedesetih

Kad se u novoj epizodi kultnog sitkoma šestoro prijatelja sretne posle 15 godina, moći ćemo da vidimo kako se humor iz devedesetih prilagodio novoj korektnosti

Na dan kad je Dženifer Aniston, jedna od šest zvezda kultnog sitkoma, na svom Instagram profilu objavila vest o rijunionu Prijatelja, njenih 28 miliona pratilaca oborilo je platformu svojim lajkovima i komentarima. U maju se očekuje premijera specijala koji je, posle 15 godina, na snimanje ponovo doveo Dženifer Aniston, Kortni Koks, Lizu Kudrou, Dejvida Švimera, Meta LaBlanka i Metjua Perija.

Radnju specijala, sudeći po najavama, pokreće razvod Monike i Čendlera

©Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Pred zatvorenim Central Perk kafeom

Novi specijal koji se zove, u duhu nekadašnjih naslova, Ona u kojoj se svi ponovo okupljaju, prelazi sa Netfliksa na HBOMaks, kao i 236 starih epizoda, snimljenih tokom deset sezona, od 1994. do 2004. Međutim, nisu svi oduševljeni povratkom Rosa, Rejčel, Džoija, Fibi, Monike i Čendlera. Skeptici se pitaju da li ćemo to gledati „demodirane frizure i bajate viceve iz devedesetih”. Poznavaoci situacije pretpostavljaju da će u specijalu humor iz devedesetih morati da se prilagodi ambijentu 21. veka.

Fibi, koja je u serijalu imala problema s novcem i nije imala stan, u specijalu je uspešna poslovna žena

Sudeći po najavama, radnju specijala pokreće razvod Monike i Čendlera. Kad prijatelji požele da se ponovo okupe, saznaće da je njihov omiljeni Central Perk kafe zatvoren. Fibi, koja je u serijalu najviše kuburila s novcem i nije imala stan, u specijalu je postala uspešna poslovna žena. Kao što su u seriji Rejčel i Monika najbolje prijateljice, tako su i u stvarnosti glumice koje te likove tumače. Naime, Dženifer Aniston je kuma Kortninoj ćerki. Dženifer otkriva da su na snimanju specijala često prisutna deca glumaca, a kako ona sama nema dece, svi je zovu „kul tetka Džen”.

©Krzysztof Stefaniak / Shutterstock.com

Neće biti mizoginih šala

Prijatelji su tokom decenije trajanja osvetljavali mnoge uznemirujuće norme svoga vremena, ali sa današnje tačke gledišta mnogo toga im se i zamera. Iako se radnja događa u Njujorku, najšarolikijem gradu na svetu, svi junaci su bili strejt, belci, srednje klase i mršavi. U prvim sezonama bilo je mnogo šala na račun toga što je Monika kao devojčica bila debela, trapava i stidljiva, što bi se danas smatralo nekorektnim ponašanjem.

Dženifer Aniston otkriva da su na snimanju često deca glumaca, a kako ona nema dece, svi je zovu „kul tetka Džen”

Takođe, bilo je mnogo šala na račun Rosa koga je žena napustila zbog druge žene, dok bi danas to moralo da bude drugačije tretirano. Uočljiva je i promena odnosa prema čestom menjanju partnera. U duhu devedesetih, Monika je imala problem da svom znatno starijem partneru „prizna” koliko je ljubavnih veza imala pre njega, što bi novim gledaocima izgledalo arhaično. U novoj epizodi, Džoi ulazi u vezu sa ćerkom svojih prijatelja Rosa i Rejčel, ali na tu razliku u godinama sada se gleda očima 21. veka. Videće se i promenjen stav muškaraca prema roditeljstvu. Dok su u starim epizodama Čendler i Ros pobegli iz sobe u kojoj je žena dojila bebu, u specijalu je Ros vrlo brižan otac koji svom sinu traži mušku dadilju.

©Featureflash Photo Agency / Shutterstock.com

Glumci posle 15 godina

U novoj epizodi videće se izmenjen stav muškaraca prema roditeljstvu

Mnoge promene desile su se i u životima glumaca. Kod Dženifer Aniston (Rejčel) trenutno je glavno pitanje da li će se pomiriti sa Bredom Pitom, s kojim je raskinula pre 15 godina, tačno kad je završeno snimanje Prijatelja. Metju Peri (Čendler) lečio se od alkoholizma, imao mnogo partnerki, ali uglavnom vodio usamljenički život. Liza Kudrou (Fibi) u dugom je braku, ima odraslog sina, ali se borila sa poremećajima ishrane zbog dijeta. „Osećala sam se ogromna pored Dženifer i Kortni”, objašnjava. Met Lablank (Džoi) po završetku snimanja serije proživeo je najmračniji period u životu, razveo se, a ćerka mu je bila ozbiljno bolesna. Sad je sve dobro, ali na njegovom licu ostali su tragovi. I Dejvidu Švimeru (Ros) trebale su godine da se posle Prijatelja vrati u kolosek, dok se Kortni Koks (Monika) posvećuje duhovnom balansiranju i uređenju kuće hipermodernim nameštajem.