Šer – ako veruješ u život ili evo me opet!

Izgled glumice i pevačice Šer pre svega počiva na stvaralačkoj energiji, ali i načinu ponašanja. Iako je ne bih svrstao u fitnes gurue, nekoliko njenih saveta ukazuju da iza svega stoji ozbiljan rad

Razmena slika na Tviteru ima i lepih strana, jer u jednom trenutku dobijete sliku sa svim bendovima vaše mladosti, a već u sledećem sliku neke poznate ličnosti nekad i sad. Većina tih slika izgleda slično, izaziva sentiment prema nekom filmu ili događaju iz prošlosti, a osobe izgledaju vidno starije.

I onda „uleti” Šer sa 29 i 73 godine (rođena je 1946) i – izgleda potpuno isto. Ne, ona izgleda bolje sa 73 godine! Kao da je postala lepša zahvaljujući svemu što je radila tokom neverovatno duge karijere, koja još uvek traje u punom smislu te reči.

A ako podelite tu sliku, nastaje zanimljiva prepiska. „Pogledaj šta čini estetska hirurgija! Pa naravno da tako izgleda kada se hiljadu puta operisala!…” Odgovori tipa: „Očigledno da je u pitanju njena genetika!” ili: „Oduvek ima BMI oko 20”, većini ništa ne znači, jer im ni genetika ni BMI ne znače.

Karijera koja traje decenijama

Na nekim fotografijama, Šer sa 29 i 73 godine izgleda potpuno isto. Ne, ona izgleda bolje sa 73!

Uče nas da se sve može plastičnom hirurgijom. A kada izvučete iz rukava sliku Šer sa njenom majkom, koja sa svojih devedeset i nešto godina izgleda neverovatno, onda reč genetika dobija na značenju.

A tek kada pogledate vrat, na koji plastični hirurzi ne mogu da utiču, onda vam nenaboranost izgleda neobjašnjivo.

Šer je prošle godine održala svoju (neoproštajnu) turneju Here we go again i istovremeno najavila božićni album, album sa pesmama ABBA, autobiografiju i biografski film.

Uče nas da se sve može plastičnom hirurgijom, ali kada izvučete iz rukava sliku Šer sa njenom majkom, reč genetika dobija na značenju

Te iste godine lansirala je novi parfem – Cher Eau de Couture, zvanično drugi nakon Uninhibited (1987). Ove godine je proglašena za novo lice modnog brenda Dsquared, a u maju je objavila svoju prvu pesmu na španskom jeziku, Chiquitita – prihodi su donirani UNICEF-u nakon pandemije kovida-19.

Ako znate da je postala popularna 1965. i da je snimila nekoliko filmova za sva vremena, kao što su Silkvud (Silckwood, 1983), Veštice iz Istvika (The Witches of Eastwick, 1985) i Opčinjena mesecom (Moonstruck, 1987), za koji je dobila Oskara za najbolju žensku ulogu, onda vam se čini da je do devedesetih sve uradila. Međutim, onda dolazi njen album Believe (koji je, verovatno, svima najpoznatiji), pa oproštajna turneja (2002/2005) sa kojom se samo šalila i zaradila 250 miliona dolara, pa neverovatan film Burleska (Burlesque, 2010) i, konačno, njen najbolje pozicioniran album Closer to the Truth (2013).

Iako je dobila sve nagrade, od Gremija do Oskara, meni se čini da je najvažnije što je jedini izvođač koji je od 1960. šest decenija uzastopce bila na prvom mestu Bilbordove liste i svih tih decenija bila podjednako aktivna u politici, socijalnim dešavanjima, odbrani prava obolelih od side i pripadnika LGBT populacije (njeno drugo dete je transrodno).

Suština je da „milion stvari koje ste navikli da radite tokom života, ne treba da nastavite da radite”, pitanje je samo kada ćete to da shvatite

Odustala od poroka

I, da sve ovo ne bi bila puka biografska priča, želim da kažem da njen izgled pre svega počiva na toj stvaralačkoj energiji, ali i načinu ponašanja. Iako je ne bih svrstao u fitnes gurue, nekoliko njenih saveta ukazuju da iza svega stoji ozbiljan rad.

1. Vežbajte dva puta jače nego kada ste bili mlađi. Priča se da Šer može da izdrži plank u trajanju od pet minuta.

2. Smanjite unos masnoća. Poslednjih deset godina Šer unosi samo biljnu hranu ili, modernije rečeno, plant based diet.

3. Ne konzumirajte alkohol i ne pušite. Iako ne negira da je probala sve, jednostavno „neke droge se nisu slagale sa njom”, pa je odustala od svih poroka.

4. Vodite računa o nezi svoje kože. Tu postoji veliki broj brendova, mada mi se čini da je najbolji savet da kožu uvek morate tretirati nečim, možda čak i najbolje svakodnevnim kremama za telo.

5. Budite redovni. Verovatno je nemoguće postići sve ovo bez fokusa. Iako većini deluje opušteno, iza Šer se krije veliki rad i neverovatna organizacija.

Konačno, suština je da „milion stvari koje ste navikli da radite tokom života, ne treba da nastavite da radite”, pitanje je samo kada ćete to da shvatite.