Naučna fantastika u teglici

Godine naučnih istraživanja i stručnog rada na polju biotehnologije, kozmetologije, estetske medicine kao i anti-aging medicine, nisu bile uzaludne

Verujem da se svako od nas, gledajući fotografije iz mladosti svojih majki ili još dalje svojih baka, iznenadio kako su one izgledale u četrdesetim i kasnije. Pojam lepote je univerzalan i relativan, pa se time ne bih bavila, ali slike iz tog vremena svakako pokazuju uglavnom ozbiljne i zrele žene u godinama koje se dobro vide na njihovim licima.

Ako zanemarimo modu koja umnogome doprinosi izgledu svake žene i osvrnemo se samo na lice i telo, primetićemo kako su u to vreme žene s ponosom nosile svoje bore, bez opterećenja, a genetika i dobra krema ili tretman bili su najbolji saborci u borbi protiv vremena. Ne kažem da se žene u to vreme nisu bavile svojim izgledom, ali svakako su bile pod manjim pritiskom javnosti, ali i okoline.

Magična reč

Stvoren je ideal zrele žene, koja ne stari i uvek je u najlepšim godinama

Za današnju ženu od 45+ situacija je prilično drugačija. Razvojem tehnologije i potrošačkog društva, kao i zahvaljujući većoj emancipaciji, kreiran je ideal zrele žene koja ne stari i uvek je u najlepšim godinama. Sa svih strana bombardovani smo informacijama o najrazličitijim tretmanima protiv starenja, koji se kao i svi drugi biraju u zavisnosti od dubine našeg džepa. Termin anti-age postao je magična reč, da bi se izričito naglasilo da je dobro to što koristimo.

Ipak, moramo priznati da godine naučnih istraživanja i stručnog rada na polju biotehnologije, kozmetologije, estetske medicine kao i anti-aging medicine, kako se ona popularno zove, nisu bile uzaludne. O tome nam svedoče lica holivudskih glumica koje u pedesetim i šezdesetim izgledaju gotovo isto kao njihove decenijama mlađe koleginice, a ovakve primere možemo videti i u svakodnevnom životu oko nas.

Naučna fantastika u teglici

Termin anti-age postao je magična reč, da bi se izričito naglasilo da je dobro to što koristimo

To možemo da zahvalimo bioaktivnim sastojcima preparata za negu kože poput matičnih ćelija koje su, iako otkrivene u biljkama 50-ih godina prošlog veka, našli primenu tek poslednjih decenija. Tu su zatim biopeptidi, najnovija generacija hijaluronske kiseline kao „neiscrpne fontane mladosti” ili najnoviji trendovi poput neurokozmetike koja deluje na neurološkom nivou, stimulišući lučenje „dobrih” supstanci koje će produžiti ćelijski život i smanjiti inflamaciju kao glavni uzrok starenja kože.

U svetskim metropolama sve je popularnija i genokozmetika, kao personalizovan pristup nezi kože svakog pojedinca na osnovu njegovog genetskog profila, jer na isti način na koji nam genetika određuje boju kože ili očiju, odrediće nam i proces starenja. Istraživanja su toliko opsežna i razvijena kada je ova tema u pitanju, da me ne bi začudilo da se u budućnosti proizvede i neka futuristička krema čiji bi učinak bio svemoguć i koja bi zaustavila starenje kože… Naravno, šalim se, ali danas je ipak postalo moguće mnogo toga o čemu doskora nismo ni sanjali.

Danas možemo da postignemo mladalački izgled lakše nego ikada do sada, potrebno je samo naći meru

Ukus i mera, pa sve ostalo

Kada je u pitanju estetska medicina, tu granice podmlađivanja gotovo da više i ne postoje, već je to pre svega pitanje ukusa i stanja svesti. O tome koliko je popularna ova brza i efikasna metoda podmlađivanja iglom, od ubrizgavanja filera do tretmana botoksom, govori činjenica da je prema nekim istraživanjima čak 30 odsto žena u dobi između 35 i 45 godina isprobalo ove tretmane, dok su žene posle pedesete do sedamdesete za šest odsto manje koristile ovu uslugu. Stiče se utisak da su generacije starog kova ipak rezervisanije i manje podložne društvenim pritiscima od generacija koje dolaze.

Nutrikozmetika, nastala 80-ih godina prošlog veka, popularnija je nego ikada. Još od adolescentske dobi devojčice posežu za popularnim kapsulama za lepe nokte, kožu i kosu, a u supermarketima dostupni su napici sa aktivnim supstancama koje garantuju vitkost. Da ne nabrajam brojne anti-age oralne preparate koji se nude starijoj grupaciji, kao što su biljni i tradicionalni preparati koji vraćaju hormonski balans i nude neosetno prolaženje kroz menopauzu, sprečavajući gubljenje tonusa i isušivanje kože, do onih najprodavanijih kao što su kolagen i hijaluronska kiselina.

Generacije starog kova rezervisanije i manje podložne društvenim pritiscima od onih koje dolaze

U suštini, univerzalni ideal lepote se ne menja, ali je ipak i relativan, jer ono što vidimo je sve veća želja, a i potreba, da se zadrži mladalački izgled. Kroz istoriju su postojali mnogi bizarni tretmani koje su žene primenjivale kako bi ostale lepe i mlade, od koji su neki bili i smrtonosni.

Današnje vreme pruža zaista mnogo mogućnosti da postignemo mladalački izgled lakše nego ikada do sada. Potrebno je samo naći meru!