Negovana žena, srednjih godina

Savet ginekologa – nega, obnova i podmlađivanje intimne regije

Poželeli smo vam da u ovoj godini prigrlite svoju ženstvenost, a bilo bi lepo da je malo i unapredimo. Šta bismo sve mogle da u ovoj i sledećim godinama učinimo da bismo ostale maksimalno vitalne, a uz to i ženstvene.

Pošto je početak godine, dobro bi bilo da je započnemo nekim novim navikama, da obnovimo telo, duh i energiju.

Smanjite unos hrane

Prva preporuka bi se odnosila na ishranu. Prema medicinskim preporukama, već od 30. godine, za svaku deceniju više trebalo bi za nekoliko procenata smanjiti unos hrane.

Pošto najveći broj nas to nije radio blagovremeno, ove godine bi trebalo startovati sa smanjenjem unosa hrane od 15 do 20 odsto, u zavisnosti od životnog doba. Ukoliko bismo eliminisali i slatikiše uz ovaj prvi korak, rezultati bi vrlo brzo bili vidljivi.

Vežbanje – čuvenih Pet Tibetanaca

Sledeća dobra stvar za telo bilo bi vežbanje. Naravno, ne mora to biti teretana i personalni trener. Dovoljno je malo šetnje i vežbe koje se ujutro mogu uraditi u spavaćoj sobi.

Potrebno je samo deset minuta. Za dame 45+, preporuka su vežbe Pet Tibetanaca. Namenjene su starijoj populaciji, a ime su dobile po tome što vode poreklo od tibetanskih monaha. Jednostavne su i mogu se uraditi za deset minuta, a podmlađuju telo, održavaju kondiciju i vraćaju tonus i elastičnost.

Ako ste disciplinovani, rezultati se vide već za dva meseca.

Kegelove vežbe

U vežbe tela moramo uključiti i Kegelove vežbe za jačanje karličnog dna.

Njih je najlakše uraditi prilikom prvog jutarnjeg mokrenja, kada se voljno prekida mlaz.

Iako preporuka za vežbanje zvuči ambiciozno, to je samo deset minuta svakog jutra, a sa vrlo vidljivim rezultatima.

Nega lica i tela i intimna nega

O nezi lica i tela je praktično sve rečeno i svaki dan pratimo nove preparate i tretmane. U ove procedure bi ove godine trebalo uključiti i intimnu negu. U poslednje dve godine nastala je čitava paleta proizvoda za intimnu negu i revitalizaciju.

Dugo godina nije se uopšte posvećivala pažnja intimnoj regiji. Zaboravili smo da je to koža sa posebnim osobinama koja je izloženija štetnim agensima nego drugi delovi kože.

Takođe, koža intimne regije ima posebnu kiselost koja se razlikuje od ostalog dela kože. Normalan pH kože je oko 5,5, a intimne regije oko 4.

Svako narušavanje ravnoteže doprinosi bržem starenju i čini ovu regiju podložnijom svim vrstama infekcija.

Obavezni vaginalni probiotici

Nega intimne regije je obavezna, a olakšava je mnoštvo novih preparata koji su se pojavili na tržištu. U deo nege spada i obavezna upotreba vaginalnih probiotika. Koliko je važan mikrobiom creva, isto toliko je važno napraviti i sačuvati normalnu vaginalnu floru. Ukoliko je ona dobra, nema infekcija, veća je elastičnost i prokrvljenost tkiva.

Invazivni tretmani za podmlađivanje vagine

U poslednjih nekoliko godina reklamiraju se i invazivni tretmani za podmlađivanje vagine. Laserski, PRP tretmani krvnom plazmom, tretmani izbeljivanja…

Za ove tretmane je potrebno dobro se informisati i detaljno upoznati sa mogućim nuspojavama, pa tek onda odlučiti.

Za početak: negu, vežbe, probiotike i sve neinvazivno, primenjivati opušteno i redovno.

Ako bar deo ovih preporuka usvojimo, ova godina će sigurno biti bolja.

Vreme za sebe

Uz ove konkretne tretmane ne smemo zaboraviti da promenimo nešto u odlukama i ciljevima. Možda je ova godina pravo vreme da definišemo sebe, svoje želje i ciljeve u ovoj sferi.

Vreme je da sebi ispunimo bar neku želju, ne razmišljajući da li je pravi trenutak ili nije, da li su svi drugi zadovoljni i da li je svima po volji.

Odvojite malo vremena za nešto što vam je važno. Kafa sa drugaricom, dobra knjiga, duga šetnja, muzika koju volite.

Nije teško i nema izgovora da se to ne može. Što bi se reklo, sitnice koje život znače neophodne su, kao i malo dobrog iskrenog smeha.

I da podsetim, ne zaboravite ove godine na vaš redovni sistematski pregled.

Neka ova godina bude vaša. Zamislite je, isplanirajte i čvrsto se držite plana. Uz ove tretmane – biće to dobra godina.

I neka počne ovako: