urinarna inkontinencija - bol i problemi sa mokrenjem

Inkontinencija-problem koji u nekoj meri pogađa sve žene 45+

Treba da shvatimo da je ova pojava sastavni deo naših života. Najvažnije je da o tome pričamo s našim ginekologom i da detaljno opišemo sve što nas muči

Izraz urinarna inkontinencija u prevodu znači nemogućnost kontrole mokrenja. To je vrlo česta pojava, posebno u ženskoj populaciji. Smatra se da je ovaj problem široko zastupljen, ali kako mi doktori često kažemo – to je problem o kome se ćuti, o kome se vrlo retko priča.

Statistički podaci kažu da u SAD barem 33 miliona ljudi pati od ove pojave, u Australiji svaki četvrti stanovnik, a kod nas postoji podatak da oko 13 odsto žena starijih od 20 godina pati od urinarne inkontinencije. Po iskustvu iz ordinacije, rekla bih da je procenat i veći.

Stalna inkontinencija je pravi problem

Ima nekoliko vrsta inkontinencija. Najčešća je stres inkontinencija koja podrazumeva nevoljno oticanje mokraće prilikom smeha, kašlja, nošenja teškog…

Kod nas postoji podatak da oko 13 odsto žena starijih od 20 godina pati od urinarne inkontinencije. Po iskustvu iz ordinacije, rekla bih i više

Nagonska inkontinencija predstavlja hitnu potrebu pražnjenja bešike s nekontrolisanim odlivom urina.

Prelivna inkontinencija označava česte lažne potrebe za mokrenjem i stalni osećaj pune bešike.

Funkcionalna inkontinencija predstavlja mentalne i fizičke probleme koji sprečavaju da se na vreme isprazni bešika.

Naravno, inkontinencija može biti trenutna, tj. privremena ili stalna. Privremena inkontinencija nastaje usled urinarne infekcije, konzumiranja veće količine alkohola, začinjene hrane, citrusa, slatkiša, pa čak i kod konzumiranja veće količine vitamina C. Ovakva dijagnoza ne zahteva lečenje, jer nije kontinuirana i tačno se zna kako je nastala.

Privremena inkontinencija nastaje usled urinarne infekcije, konzumiranja veće količine alkohola, začinjene hrane, citrusa, slatkiša…

Stalna inkontinencija je pravi problem i ima dosta rizičnih faktora koji u određenoj situaciji izazivaju i pogoršavaju ovaj problem. Trudnoća, hormonske promene, porođaj, starenje, menopauza, tumori u karlici, neurološka oboljenja… mogu izazvati inkontinenciju, a prekomerna težina, pušenje, porodična sklonost, predstavljaju dodatne rizične faktore.

O inkontinenciji se ćuti, jer žene nisu svesne da je to masovni problem koji zaista u manjoj ili većoj meri pogađa sve žene 45+.

Prateće tegobe

Prateće tegobe inkontinencije su problemi kože intimne regije, česte infekcije, i naravno, velika nelagodnost koja utiče na psihu žene. Žene koriste uloške i snalaze se na mnogo drugih načina, a doktoru se obraćaju tek kada postane neizdrživo. Jedan od razloga je verovatno i taj što ne postoji jednostavan i potpuno efikasan način u zbrinjavanju ove pojave.

Prvo o čemu se govori jeste prevencija, a to baš niko ne voli da čuje. Međutim, Kegelove vežbe ili vežbe jačanja mišića karlice jesu osnovna prevencija, pa čak i tretman za inkontinenciju. Važno je početi sa ovim vežbama što ranije, a najlakše ih je naučiti tako što ujutru prilikom prvog mokrenja voljno prekidamo mlaz mokraće. Takođe, sve vežbe za karlično dno su dobrodošle. Smanjenje telesne težine, prestanak konzumiranja alkohola i cigareta pomaže da se situacija bar malo poboljša. Takođe, važno je reagovati odmah na svaku urinarnu infekciju, jer svaka infekcija vodi u pogoršanje problema.

Kegelove vežbe ili vežbe jačanja mišića karlice jesu osnovna prevencija, pa čak i tretman za inkontinenciju

Neke od inkontinencija mogu se rešavati i hirurški. To je najčešći slučaj sa stres inkontinencijom koja nastaje spadom bešike. Zahvat porazumeva podizanje bešike ili plasiranje teflonske mrežice koja bešiku vraća u normalan položaj.

Lečenje medikamentima u praksi nije zaživelo masovno. Lekovi su namenjeni za nagonsku inkontinenciju, deluju na receptore nervnih završetaka oko mišića koji zatvara i otvara mokraćnu cev. Imaju veoma ozbiljne nuspojave, a statistika pokazuje da pomažu tek svakoj desetoj ženi. Neke od terapija podrazumevale su antidepresive i estrogenske terapije. U praksi, ove terapije nisu zaživele baš zbog mnogo neprijatnih nuspojava.

Terapije na biljnoj bazi

Danas su sve zastupljenije terapije na biljnoj bazi. Postoje terapije od sastojaka izolovanih iz biljaka koje deluju na inkontinenciju. To su preparati napravljeni od prirodnih estrogena, izoflavona i aktivnih supstanci koje su izolovane iz semena tikve i utiču na jačanje karličnog dna. Osnovna stvar je da se ovi preparati ubrajaju u suplemente, da nemaju nikakve nuspojave i da svaka žena može da ih koristiti bez straha. Mnoga klinička ispitivanja već pokazuju pozitivne efekte ovih suplemenata.

Važno je reagovati odmah na svaku urinarnu infekciju, jer svaka infekcija vodi u pogoršanje problema

Takođe, nove terapije radio-talasima ili laserske stimulacije mišića mogu imati pozitivne efekte.

Veoma je važno da počnemo da pričamo da je ovaj problem sastavni deo naših života, u manjoj ili većoj meri. Najvažnije je da razgovarate sa vašim ginekologom i da detaljno opišete sve što vas muči. To je prvi korak ka rešenju. Lečenje može biti multidisciplinarno – da zajedno rade ginekolog i urolog. Zajedno s vašim doktorom izabraćete metode koje su prihvatljive za vas i koje su najbolje rešenje.

Pošto ni svaka inkontinencija nije ista, nema ni jedinstvenog pristupa.

Svaki slučaj je poseban, baš kao što je i svaka žena posebna.