zena neguje lice

Idealne doze i mali trikovi za negu lica

Zlatno pravilo je da se danju nanosi hidratantna, a noću hranljiva krema, kako bi koža dobila sve što joj je potrebno. Obično se preporučuje količina koja odgovara veličini zrna badema

Često smo u prilici da čujemo da naša drugarica i po dva-tri meseca koristi jednu te istu kremu, dok nama pakovanje „ode” za tri nedelje. Onda sve preračunamo u glavi i zaista se nađemo u dilemi! Naročito ako njeno lice deluje potpuno OK.

Verujem da se svako od nas bar jednom u životu našao u situaciji da se zapita koliko i na koji način treba da koristi neki anti-age preparat, koji brižljivo nanosimo, čuvajući svaku kap. Iskreno, uvek se iznova iznenadim kada mi neko kaže da mu krema traje nekoliko meseci i da je potpuno zadovoljan time.

„Mazalica” nikad dosta

Na tržištu se nalazi ogroman broj kozmetičkih preparata, a kako ulazimo u godine, njihova ponuda kao da postaje veća. Racionalizacija i ekonomičnost ženama nisu jače strane, a prepadnute od sve više bora posežemo za brojnim rešenjima. Međutim, nega kože u bilo kojem dobu zapravo je ista, samo se menjaju sadržaj i konzistencija preparata, odnosno njihovo delovanje.

Verujem da se svako od vas bar jednom zapitao koliko i na koji način treba da koristi neki anti-age preparat

Zato su kreme za zrelu kožu obogaćene brojnim anti-age supstancama o kojima često pišemo, a količina preparata zapravo ostaje ista. Jedino što su vrat i dekolte deo tela na kome se znaci starenja najbrže vide, pa će u tom smislu, ako nemamo posebnu kremu za ovu regiju, naša noćna krema trajati dvostruko kraće.

Preparati za čišćenje lica koriste se svakodnevno; biraju se prema tipu kože, a koriste tako da na kraju tupfer kojim skidamo nečistoće bude čist pri poslednjem nanošenju. To znači da osobe koje se jače šminkaju, naravno, moraju koristiti veće količine „čistača”, jer je čista koža osnovni uslov za zdrav i negovan izgled.

Što se tiče krema i seruma, obično se za negu lica preporučuje količina koja odgovara veličini zrna badema – to znači da bi jedna krema od 50 ml trebalo da vam traje oko mesec dana. Zato je uvek važno birati kremu koju možemo da nanesemo u optimalnoj količini, pre nego skupu kremu koju štedimo i čije efekte naša koža neće u potpunosti osetiti zbog nedovoljnog nanošenja.

Previše kreme, sa druge strane, može zapušiti i premastiti kožu, pa i to nije uslov da koža bude nahranjena u potpunosti, već pre premašćena i zagušena. Zato je zlatno pravilo da se danju nanosi hidratantna, a noću hranljiva krema, kako bi koža dobila sve što joj je potrebno i kako bi joj preporučena količina preparata bila dovoljna.

Hijaluronski serumi brzo se upijaju i na suvoj koži traže momentalno nanošenje kreme – u suprotnom, zatezaće lice i stvarati neprijatan osećaj

Odlazak kod kozmetičara, upotreba maski, masaža u kućnim uslovima i druge anti-age procedure omogućavaju koži da bude nahranjena i dovoljno hidrirana – samim tim biće joj dovoljna krema koju nanosite. U suprotnom, zrela i suva koža upije gotovo svaku kremu, te nam se čini da joj nikada nije dosta „mazalica”.

Ovo samo govori o tome da je koža dehidrirana, ili da joj nedostaje potkožnih masti zbog hormonskih promena, i da nismo sebi našli pravu 24-časovnu negu, što je ključ svega.

Združeno dejstvo

Za izrazito suvu kožu veoma ekonomično i pogodno je korišćenje uljanih seruma koji se nanose preko kreme

Takođe, hijaluronski serumi brzo se upijaju i na suvoj koži traže momentalno nanošenje kreme – u suprotnom, zatezaće lice i stvarati neprijatan osećaj. Za izrazito suvu kožu veoma ekonomično i pogodno je korišćenje uljanih seruma koji se nanose preko kreme i koji umnogome mogu pomoći u štednji vaše skupocene kreme.

Ovakvim serumima možete korigovati teksturu kreme i time pojačati njenu hranljivu vrednost, kada koža to traži. Bitno je da „sami budete svoj majstor” i da znate par trikova i kombinacija, jer ćete tako dati svojoj koži sve što joj je potrebno. Zato je za suvu i zrelu kožu uljani serum must have magični preparat, kojim ćete pojačati svoju kremu na mestima gde vaša koža traži više.

Antirid za oči pakuje se u manja pakovanja i zahteva malu količinu preparata koji treba nanositi van regije oka. Velike količine ovog preparata mogu zapušiti izvodne kanale lojnih žlezda trepavica i dovesti do stvaranja tzv. čmička. Proizvođači, veličinom pakovanja, već i sami određuju količinu – preparat bi trebalo da traje oko mesec dana nakon otvaranja, uz redovno i pravilno nanošenje.

Bitno je da odaberete pravu negu za sebe i koristite onoliko preparata koliko vaša koža traži

Postoje brojni saveti koliko, kako i šta je vašoj koži potrebno. Suština je da, kao što sa godinama sve više spoznajete sebe, isto tako morate poznavati i svoju kožu. Najlakše je kupiti najskuplju kremu za svaku regiju, ali i dalje ne postoji garancija da ćete biti zadovoljni.

Premalo ili previše kreme vam, takođe, ne daje nikakve garancije, posebno ako krema ne prija vašoj koži. Zato je bitno da odaberete pravu negu za sebe i koristite onoliko preparata koliko vaša koža traži, uz male trikove kako biste bili ekonomični i zadovoljni.

Jer, u dobi od 45+ zaista je vreme da odredite ličnu negu kojom ćete konačno biti apsolutno zadovoljni!