Par u ljubavnom zagrljaju

Podmlađivanje vagine – vežbe, laser i dobri, staromodni seks

Da smo određene vežbe počele da radimo u tridesetim, odložile bismo i spadove i tegobe. Počinjemo od sutra. Ako ste uporne, za tri meseca videćete ozbiljno poboljšanje

Kad prođe 45. godina, postoje neke stvari za koje smo od rane mladosti svesne da će se promeniti.

Očni kapci se spuštaju, grudi se opuštaju, i to je svima poznato. Postoje mnogobrojni kozmetički tretmani ili operacije, a nebrojeni spotovi, blogovi i podkasti puni su informacija o tome.

Ali popuštanje zidova vagine, gubljenje elastičnosti vaginalnih mišića – taj problem naizgled ne postoji. Mislim, ne postoji u javnosti. O tome se ne priča, a svaka od nas zna kad se to desi. A da smo imale informaciju u mladim danima, moglo se preventivno dosta uticati na ovu pojavu.

O tome se ne priča, a svaka od nas zna kad se to desi

Problem o kome se ćuti

Naše majke i bake nisu ga spominjale, a čak i danas u ordinaciji moram da pitam za ovaj problem. Slabljenje vaginalnog zida u najtežim slučajevima dovodi do nemogućnosti kontrolisanja mokraćne bešike i to je razlog zašto se o tome ne priča, već se uspešno krije.

Anatomska struktura žene podrazumeva da prednji vaginalni zid svojom elastičnošću drži bešiku u normalnom, odgovarajućem položaju. Ako elastičnost zida bešike popusti, a to se dešava posle porođaja, usled nošenja teškog tereta ili usled starenja, mokraćna bešika sklizne nadole prema vaginalnom otvoru. Često se žene jave lekaru jer su na ulazu u vaginu primetile okruglu oteklinu koja nije postojala ranije i koja postaje izraženija nakon stajanja i fizičkog napora.

Naše majke i bake nisu ga spominjale, a čak i danas u ordinaciji moram da pitam za ovaj problem

Ta oteklina u stvari predstavlja mokraćnu bešiku koja se spustila u vaginu, zbog čega nastaje niz komplikacija. Kada se to desi, otežano je pražnjenje mokraćne bešike, što izaziva učestale urinarne infekcije i dovodi do nevoljnog oticanja urina u situacijama kad se poremeti pritisak u karlici, na primer prilikom kijanja ili kašljanja, ili kod nagle promene položaja.

Kegelove vežbe

Ne mora svaka žena da ima ovako izražen problem, ali svaka žena starenjem gubi elastičnost svih mišića, pa i mišića karličnog dna. Kada u menopauzi nestane estrogena, tegobe su izraženije.

Dakle, da smo od rane mladosti bile informisane, mogle smo nešto preduzeti. Kao i za sve druge mišiće, i za ove su vežbe prvi i najvažniji korak. Svi su čuli za Kegelove vežbe, ali ih malo koja žena upražnjava. Vežbe predstavljaju voljno stezanje vaginalnih mišića. Nije lako objasniti kako se rade.

Ne mora svaka žena da ima ovako izražen problem, ali svaka žena starenjem gubi elastičnost svih mišića, pa i mišića karličnog dna

U praksi je najlakše objasniti da prilikom mokrenja, pogotovu prvog jutarnjeg, voljno prekinete mlaz urina. Na taj način ćete naučiti koje mišiće i kako treba stezati. Naravno, u početku će biti teško ali kasnije će biti sve lakše. Da smo ove vežbe počele da radimo u tridesetim, odložile bismo i spadove i tegobe. Počinjemo od sutra. Ako ste uporne, za tri meseca videćete ozbiljno poboljšanje.

Prevencija starenja vagine

I u istočnjačkim kulturama imaju rešenje za ovaj problem. Davno su smišljene vaginalne kuglice koje se plasiraju u vaginu i oko njih stežu mišići. Na zapadu, u opštem trendu „večite mladosti” došla je na red i vagina. Laseri, radio-talasi, kolagenske i hijalorunske injekcije. Mnoge žene su operativno podmlađivale vaginu, stavljajući masno tkivo da bi sve bilo kao kad su imale 20 godina. Naravno, ispostavilo se da ove metode ne donose spas, pogotovu kod ozbiljnijih slučajeva. A mnoge od ovih metoda su i zabranjene u SAD, jer su svi zaboravili da pričaju o posledicama ako intervencija bude neuspešna.

Kao i za sve druge mišiće, i za ove su vežbe prvi i najvažniji korak. Svi su čuli za Kegelove vežbe, ali ih malo koja žena upražnjava

Kad su u pitanju ozbiljni spadovi bešike ili materice rešenje je klasična hirurgija, koja danas ima sve više savremenih pristupa i uspešno rešava problem.

Za prevenciju, ostaju nam zdrava ishrana, bavljenje fizičkim aktivnostima, barem šetnjom ako ne može ništa drugo, Kegelove vežbe i, naravno, sve što pojačava kontraktilnost mišića vagine.

A to je, pre svega, dobri, staromodni seks – sa partnerom ili sami sa sobom. Sve je dozvoljeno.