Podesite kameru i svetlo ako imate video-sastanak

Za video-konferenciju ili običnu čestitku spremite se kao da idete na posao, ali umerenije. Veoma malo je potrebno da sagovornicima izgledate lepo i sveže

Ovih dana velika većina nas radi za svojim računarima. Imamo onlajn konferencije, sastanke, javljanja u program, nekome ćemo snimiti čestitku… Moramo da se uključimo i video-pozivom. Najčešće mi smeta donji rakurs. Kamera je postavljena nisko, uperena je upodvaljak i nos. Razumem da time sakrivamo većinu prostora, naš stan, našu intimu, pa hvatamo više plafona nego kad je kamera paralelna sa našim licem, ali to je za nas verovatno najgori ugao kamere. Takođe, stolovi su nam postavljeni uza zid, na visini odgovarajućoj za rad na računaru, tako da hvatamo čitav stan iza sebe.

Sada imamo dovoljno vremena da okolnosti prilagodimo potrebama video-komunikacije

Sada imamo dovoljno vremena da okolnosti prilagodimo potrebama video-komunikacije. Pokušajte da nađete neku neutralnu pozadinu koju hoćete da pokažete, možda samo okrenite sto tako da je iza vas zid, a sto gleda u prostor. Tako će se iza vas videti samo taj zid, a ne čitav stan. Kameru ili laptop podignite, samo podmetnite nekoliko knjiga, ili ako vam je kamera odvojena od računara dignite je na nešto u ravni vašeg lica. Da li možete da je zakačite na stonu lampu?

Dnevno svetlo najbolje

Sledeće je svetlo. Kad se snimamo spontano, na proslavama ili nekim događajima, zavisimo od svetla koje je postavljeno u prostoru. U kućnim uslovima, sad možemo da namestimo svetlo da bude dobro, koliko god je moguće. Najbolje je da iskoristimo dnevno svetlo, ako je to moguće. Ako ne, proverimo kako izgleda na kameri rasveta koja nam je na raspolaganju. Preoštro i prejako usmereno svetlo na maloj razdaljini verovatno neće izgledati lepo. Jake usmerene izvore svetla koristimo tako da u bližnji beli zid usmerimo taj izvor, a odbijeno difuzno svetlo može nam poslužiti za ublažavanje glavnog izvora svetla. Time ublažavamo jake senke na svom licu. Postavljanje svetla je umetnost, a verujem da ćete eksperimentisanjem u ograničenim mogućnostima ipak naći dovoljno dobro rešenje.

Postavljanje svetla je umetnost, ali verujem da eksperimentisanjem možete naći dobro rešenje

Niko ne očekuje da vas sad odjednom vidi potpuno drugačiju. Ako imate sastanak sa svojim saradnicima preko video-konferencije, spremite se kao da idete na posao, ali umerenije. Ako ste se svakodnevno šminkali, našmikajte se. Niko ne očekuje da budete savršeno namontirani kad se javljate od kuće. Iscrtajte svoje karakteristične crte, ali ne preterujte sa jačinom obrva, a i jak crveni ruž zna da izgleda preterano. One koje se inače ne šminkaju, neka probaju! Potrebno je veoma malo da biste drugima izgledale lepo i sveže, naročito na video-snimku. Niko neće ni primetiti da ste se našminkali, ali će opšti utisak biti sasvim drugačiji, kao i vaš osećaj.

Posle nanošenja kreme, veoma tanko stavite ten (kremasti ili tečni puder, može i obojena krema), korektorom u boji kože dodatno prekrijte ako ima još neka nepravilnost koja vam smeta. Stavite maskaru i blago iscrtajte obrve, dodajte malo nežnog svežeg rumenila i samo sjaj na usta. Možda dobijete kompliment, a možda će i vama da se dopadne pa ćete nastaviti da se šminkate.

Stavite maskaru i blago iscrtajte obrve, dodajte malo nežnog svežeg rumenila i samo sjaj na usta

Bez sedefa

Bitno je da ništa ne iscrtate prejako i da nema jakih prelaza. Utapkajte i ublažite boje, ako vam se učine prejake. Ako odlučite da stavite karmin, a želite da izgleda kao da se niste šminkali, nemojte da ocrtavate usta olovkom, dodajte malo boje i razmažite je. U slučaju da ipak želite da iscrtate usta, uradite to olovkom koja je slična vašoj boji usana; olovkom nemojte iscrtati samo ivicu, nego osenčite od ivice prema sredini usana. Preko stavite samo sjaj ili negu za usta. Ne preporučujem sedef na licu, izgledaćete oznojeno.

Bitno je da ništa ne iscrtate prejako i da nema jakih prelaza.Utapkajte i ublažite boje, ako vam se učine prejake

Mnogo toga zavisi i od vaše kamere. Uzmite vremena pred sledeće uključivanje i isprobajte svetlo, pogledajte kako izgleda prostor i kako izgledate vi. Popravite ako vam se nešto ne dopada.

Čula sam ovih dana da jedna žena samo navuče džemper preko spavaćice i sedne pred računar, verovatno se ne šminka, pretpostavljam da se očešlja. Može i tako.