Nove profesije – ko su influenseri, a ko kreatori digitalnih sadržaja

Statistike pokazuju – 86 odsto žena u svetu konsultuje društvene medije pre nego što nešto kupi i pri tome se ugledaju na svoje omiljene influenserke

Preporuka „od usta do usta” nekada je bitno uticala na porast interesovanja za bilo koju uslugu ili robu. Danas, tehnologija i online marketing i dalje koriste moć ličnih preporuka i svedočanstava, ali na globalnom nivou. Naravno, reč je o veoma prisutnom terminu „influenser”. I dok mlađe generacije uglavnom znaju o čemu je reč, neko po inerciji prvo može pomisliti na velike zvezde poput Kajli Džener… Ipak, sam taj pojam po Kembridžovom rečniku ima malo širu definiciju –označava osobu koja je plaćena od strane kompanije da prikaže i opiše njene proizvode i usluge na socijalnim medijima, ohrabrujući druge ljude da ih kupe.

Influenseri ne moraju obavezno biti poznate ličnosti, dovoljno je da imaju samo određen broj pratilaca na društvenim mrežama ili Jutjubu

To je jeste bitna dimenzija ove nove pojave, a influenseri ne bi bili to što jesu da nisu pre svega osobe od potvrđenog uticaja na online zajednicu. Sve uvek počinje od nove, važne i prvenstveno uverljive priče. Jer, uspešni influenseri kao da potvrđuju onu čuvenu krilaticu – radi ono što voliš, a novac će doći. Naravno, ima i onih koji ovakvu poziciju svesno kreiraju sa konkretnom namerom – da izgrade uticaj koji će neko želeti da koristi ciljano i da plati. 

Influenseri, ni kod nas ni u svetu, ne moraju obavezno biti poznate ličnosti, dovoljno je da imaju samo određen broj pratilaca na društvenim mrežama ili Jutjubu. Zato ne čudi što je na top-listi influensera u Britaniji na prvom mestu jutjuber, gejmer Feliks Kjelberg (PewDiePie) koji za jedan minut snimka na kome igra igricu Minecraft zaradi 2.701 funtu. No, uprkos činjenici da je na britanskoj top-listi dosta muškaraca, većinu influensera čine žene koje dominiraju u skoro svim oblastima industrije.

Ko vodi u influenser marketingu?

Većinu korisnika Fejsbuka, Tvitera, Pinteresta i Instagrama čine žene, pa nije ni čudo što su pripadnice lepšeg pola glavne i u influenser marketingu. Ženski pristup korišćenju društvenih mreža dosta se razlikuje od muškog. Žene se više fokusiraju na privatno, dele lične informacije i povezuju se putem društvenih mreža s porodicom, prijateljima i istomišljenicima. Muškarci su pak skloniji da svoje profile koriste za posao i deljenje apstraktnih sadržaja, ili priče o politici.

Statistike pokazuju da 86 odsto žena u svetu konsultuje društvene medije pre nego što nešto kupi i da se pri tome ugledaju na svoje omiljene influenserke koje imaju istu boju tena, oblik tela, isti ukus ili možda dete istih godina.

Većinu korisnika Fejsbuka, Tvitera, Pinteresta i Instagrama čine žene

Postoji mnogo faktora koji utiču na to da li će neko postati uspešan influenser, ali glavna je autentičnost. Najvažnije je da li osoba može da se poveže s publikom tako što je ispričala svoju priču i da li će ta publika reagovati na objavljeni sadržaj, a na drugom mestu je kvalitet fotografije ili snimka. No, ma koliko fotografija ili snimak bili visokog kvaliteta, ukoliko ne postoji lična povezanost s publikom – post neće postići mnogo uspeha

Izbor termina

Zato, iako su i dalje prisutni i veoma popularni standardni bjuti i lajfstajl influenseri sa Instagrama, pojavili su se influenseri koji se bave restoranima, nekretninama, kućnim ljubimcima… Zanimljiv trend je da jedini način koji vam garantuje da će ljudi o vašoj onlajn ličnosti misliti kao o influenseru, kažu u časopisu Wired, jeste – da ste žena!

Razlog za to je činjenica što mnogi muškarci sa interneta, čak i kad se njihov rad (izgradnja brenda, dobijanje sponzora, promovisanje proizvoda i sebe) uklapa u definiciju influensera, ne vole da označe sebe tim terminom. Oni preferiraju nazive kao što su „kreator digitalnih sadržaja” ili „producent sadržaja” ili specifične termine vezane za određenu industriju, kao što je na primer „gejmer”, obično zbog toga što o sebi misle kao o umetnicima ili pripadnicima industrije zabave, a ponekad i samo zato što im nije bliska reč „influenser”. „Postoji ideja da je biti influenser lakše nego nešto proizvesti”, kaže Kristal Abidin, digitalna antropološkinja koja se bavi proučavanjem internet selebritija.

Žena je više, zarađuju manje

Prema nedavno objavljenoj studiji, žene čine 77 odsto influensera, ali zarađuju 108 dolara manje po postu od svojih muških kolega. Prema Klear platformi za influenser marketing, žene u proseku zarađuju 351 dolar, a muškarci 459 dolara po postu na društvenim mrežama.

Analizirajući preko dve i po hiljade influensera na Instagramu, Fejsbuku i Jutjubu tokom 2018. godine, otkriveno je da je jedina industrija u kojoj ženski influenseri zarađuju više od muškaraca – oblast putovanja. Ironično je što se baš u toj grani nalazi najveći procenat (39 odsto) muških influensera. U lajfstajl industriji, gde žene čine 88 odsto ukupnog broja influensera koji postuju brendiran sadržaj, one zarađuju i do 200 dolara po postu manje nego muškarci.

Postoji mnogo faktora koji utiču na to da li će neko postati uspešan influenser, ali glavna je autentičnost

Pored toga što zarađuju manje od muškaraca, prema nekim svedočenjima, u svom poslu influenserke se susreću i s drugim oblicima diskriminacije, odnosno seksizmom.

Treba svakako imati u vidu da je ovde reč o pojavama vezanim za novu vrstu i oblike elektronske komunikacije, naročito kada je reč o ulozi društvenih mreža. Istraživanja koja se rade ad hoc daju trenutni presek stanja koji, naravno, može vrlo brzo da se promeni.