Uvek pratite liniju usana

U pozorištu, manje primetno na filmu, oblikom usana prikazuje se karakter, pored ostalih karakteristika lica. Sadašnje doba pamtićemo po prenapunjenim usnama 

Po obliku i boji karmina, možemo nekoj staroj fotografiji odrediti vreme u kome je nastala. Oblik i boja usana bili su prilično karakteristični za svako doba. U pozorištu i baletu, manje primetno na filmu, oblikom usana prikazuje se karakter uloge, pored ostalih karakteristika lica. Sadašnje doba pamtićemo po prenapunjenim usnama. 

Najbitnije je da usne hidriramo pre nanošenja šminke, isto kao i kožu. Na suve i ispucale usne ne možemo naneti nijednu boju, jer se neće lepo razmazati, ostajaće u pukotinama, zatim će se i razmazivati u borice. Isto će se desiti i sa klasičnim masnim ruževima, kao i tečnim sušećim mat karminima. Proizvoda ima puno, čak i ako gledamo samo klasična pakovanja karmina videćemo da ima razlika u odnosima količine pigmenta i masnoće, sjaja i dodataka za negu. Sjajevi sadrže manje pigmenta, umesto voska kao bazu imaju ulja i zbog toga imaju jači sjaj, a za još jači sjaj u oba proizvoda dodaje se i sedef.

Najbitnije je da usne hidriramo pre nanošenja šminke, isto kao i kožu

Boja olovke slična boji ruža

Kod nanošenja boje na usne, bitno je da počnemo olovkom. Boja olovke trebalo bi da bude što sličnija boji ruža, možda nijansu tamnija. Način nanošenja prilagodite sebi, ali evo mog predloga. Počnete od sredine na gornjoj usni. Iscrtate V ispod nosa, proverite da li je simetričan. Zatim krenite u crtanje uglova dva brežuljka na obe strane od slova V. Od uglova potom iscrtavam ivicu prema tim brežuljcima. Donju usnu ocrtavam iz tri linije, prvo zacrtam na sredini oko jedan centimetar, pa ponovo od spoljnih uglova spojim sve u jednu liniju.

Boja olovke trebalo bi da bude što sličnija boji ruža, možda nijansu tamnija

Iscrtajte kako je vama lakše, ali uvek pratite svoju liniju usana. Menjajte je samo tako što ćete svoju ivicu iscrtati na samoj prirodnoj ivici usana, negde sa spoljne, a negde sa unutrašnje strane. Tako možete poprilično da promenite svoj prirodni oblik usana, a da pritom ne izgleda sasvim neprirodno i razmazano. Olovkom zatim blago osenčite usne od linije prema sredini. Kad nanesete ruž ili sjaj, direktno ili četkicom pređite lagano preko cele površine usana, a ako imate problem sa razmazivanjem boje u borice, nanesite ruž samo na unutrašnji deo, nemojte ga nanositi direktno do ivice.

Optička varka

Ako želite punije usne, još jedna optička varka – na sredini donje usne preko olovke i ruža stavite malo sedefa, na otprilike dve četvrtine usne. Ukoliko ipak ne želite toliko naglašene usne, postoje tečni proizvodi koji se upiju u kožu i dodaju malo pigmenta, a preko njih možete dodati malo proizvoda za negu. Samo za blagu pigmentaciju i svež izgled, pogledajte takođe obojene kreme ili obojene proizvode za negu usta. Kada ih nanesete, ne ostavljaju previše boje, tek toliko da usne dobiju svežinu.

Ako želite punije usne, još jedna optička varka – na sredini donje usne preko olovke i ruža stavite malo sedefa

Tečni samosušeći karmini su potpuno druga priča. Jako su postojani i sadrže mnogo pigmenta, ali usne s njima izgledaju suve.  Zanimljivost za kraj. Naziv ruž dolazi od francuskog naziva za crvenu boju (rouge), a naziv karmin zapravo je naziv prirodnog crvenog pigmenta, koji se koristi za izradu ruževa i rumenila. Ako želite da saznate od čega se pravi, pogledajte na internetu. Možda baš zbog toga postanete korisnice veganskih linija šminke.