žena sa bisernom ogrlicom i narukvicom

Pažljivo birajte: Svadbarski razvod ili ponovo slobodna

Merilin Monro, Zaza Gabor i Liz Tejlor, ali i dananje mlade, znaju da je odeća koju biramo za razvod važna koliko i venčanica, jer nas uvodi u novu fazu života

Mesecima se spremamo za venčanje, brinemo o svakom detalju, od dekoltea na venčanici do visine potpetica i čarapa. Ali za razvod, zlu polusestru venčanja, dohvatimo ono što nam je toga dana pri ruci. Skroz pogrešno!

Kao što venčanje označava početak nove faze u životu, pa izborom odeće to želimo i da simbolizujemo, tako nam isto i razvod otvara neispisanu stranicu, pa bi naš autfit za razvod trebalo da bude barem prvo slovo na toj stranici.

Ova tema otvorila je brojne polemike na mrežama otkad je u javnost pušten snimak dizajnerke Meri-Kejt Olsen koja se u januaru preko Zuma razvela od Olivijea Sarkozija, polubrata bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkozija.

Danas postoje brojna savetovališta o tome kako proći kroz razvod, naročito u Americi gde razvod uključuje ozbiljnu borbu oko imovine

Crna rolka za razvod preko Zuma

Meri-Kejt bila je obučena u glamuroznu crnu rolku, a talasasta kosa joj je slobodno padala, dok se ona sasvim blago osmehivala. Snimak koji je procureo iz suda poručivao je: ponovo slobodna. Meri-Kejt ima samo 35 godina, ali je karijeru počela još kao beba, zajedno sa svojom sestrom bliznakinjom.

One su do 26. godine, kad su najavile da više neće glumiti već da će se posvetiti modi, zajedno zaradile oko 10 miliona dolara i od tada zauzimaju visoko mesto na Forbsovim listama najbogatijih. Meri-Kejt se za Sarkozija udala 2015, a razvod su pokrenuli još početkom 2020, ali je on zbog pandemije stalno odlagan. Na kraju je proces finalizovan preko Zuma.

Autfit za razvod dospeo je u prvi plan nakon snimka dizajnerke Meri-Kejt Olsen koja se razvela od Olivijea Sarkozija

Njen izgled za tu priliku pokrenuo je sećanje na fotografiju Merilin Monro kad se razvodila od Džoa Dimadžoa 1954. U sudnicu je stigla na visokim štiklama u glamuroznoj maloj crnoj haljini sa satenskom kragnom, belim rukavicama i biserima oko vrata. Po izlasku iz sudnice blistala je dok je okupljenim obožavaocima odmahivala i smešila se, u duhu likova koje je igrala.

Holivudski razvodi u znaku dijamanata

Zaza Gabor čuvena je po tome da se sedam puta razvodila, imala jedan poništen brak, a deveti muž ju je nadživeo, s obzirom da je bio dvadesetak godina mlađi od nje. Uvek je bila besprekorno odevena u javnosti, pa je i za brakorazvodne parnice vrlo promišljeno birala autfit.

Tokom 99 godina dugog života često su je pitali o tim razvodima, a jedan od čuvenih odgovora bio je: „Nikad nisam toliko mrzela muškarca, da bih mu vratila njegove dijamante.” Bilo je to vreme slavnih holivudskih razvoda.

Mesecima se spremamo za venčanje, brinemo o svakom detalju, ali za razvod – dohvatimo ono što nam je pri ruci. Skroz pogrešno!

Na vrhu te liste blista i Liz Tejlor kojoj je Ričard Barton poklonio najveći dragi kamen koji se u tom trenutku mogao naći na svetskom tržištu. Liz se udvala osam puta za sedam muškaraca. Od Bartona se razvela posle deset godina burnog braka. Strast koja je buknula na snimanju Kleopatre ipak nije mogla tako lako da se ugasi, pa su se posle godinu dana venčali drugi put, ali i ponovo razveli za nekoliko meseci.

Liz je bila toliko lepa, sa gotovo ljubičastim očima i dvostrukim nizom trepavica, da često nije bila, a nije ni morala da bude, primer elegancije, ni kad se udavala ni kad se razvodila.

Stilisti za razvode

Danas, međutim, postoje brojna savetovališta o tome kako proći kroz razvod, naročito u Americi gde razvod uključuje ozbiljnu borbu oko imovine. Na sajtovima se mogu naći ne samo pravni i drugi saveti u vezi sa razvodom, već i precizna uputstva i za muškarce i za žene kako da se oblače za ročišta koja mogu da budu brojna.

Tako se muškarcima savetuje obavezno odelo sa kravatom, a ženama ozbiljna svilena bluza, jednostavna poslovna haljina ili kostim sa pantalonama.

Razumljivo je da izborom garderobe želimo da pokažemo i sebi i drugima da ponovo pronalazimo sebe posle razvoda

Stilista iz Toronta Dženis Meredit, koja vodi radionicu za žene koje se razvode, preporučuje udobno oblačenje koje pojačava samopouzdanje. „Ništa ne sme da bude suviše uzano ili suviše napadno, ali treba uklopiti detalje tako da ne izgledate suviše slabo i nesigurno”, piše ona i potvrđuje da je izbor Meri-Kejt Olsen bio odličan, jer crna rolka ističe njenu lepu bradu.

Ne samo da briga oko izbora garderobe za razvod parira onoj oko venčanja, već se razvodi i količinom fotografija postavljenih na mreže približavaju venčanjima. Žene svoj razvod obično objavljuju sa mnogo crvene boje.

Tu su crvene cipele sa visokom potpeticama ili tesne crvene haljine. Lajfkouč iz Čikaga Keli Rejs Elera za razvod je obukla zlatnu jaknu i suknju sa floralnim motivom. „Dušo, procvetala sam”, poručila je time svom bivšem. Takva odevna kombinacija činila ju je sigurnom i optimističnom.

Na sajtovima se mogu naći ne samo pravni i drugi saveti u vezi sa razvodom, već i uputstva i za muškarce, i za žene kako da se oblače za ročišta

Venčanica nije kriva

Razumljivo je da izborom garderobe želimo da pokažemo (i sebi i drugima) da ponovo pronalazimo sebe posle razvoda. Ponekad to, međutim, odlazi u krajnost, pa na mrežama nije malo slika žena koje razvod objavljuju fotografijom kako u venčanici sede u blatu, kako polivaju venčanicu benzinom i pale je, kako cepaju venčanicu ili je bacaju niz vetar. Ali, venčanica nije kriva za naš razvod.

Koncept razmetanja razvodom, pa tako i odećom za tu priliku, isuviše liči na način na koji objavljujemo venčanje. U pitanju je pojava koju bismo mogli nazvati „svadbarski razvod” i tu nema mnogo prostora za čuđenje.

I venčanje i razvod su veliki životni događaji i korak u novi život. Svaka žena bira kako će se obući za takve prilike, važno je samo da sama odabere poruku koju će pre svega sebi poslati tim izborom.