Melanija Tramp

Posle oproštajnog kićenja Bele kuće Melanija se oprašta od muža?

Dok jedni misle da samo broji dane do isteka mandata da bi se oslobodila transakcionog braka, drugi sumnjaju u Melanijinu želju da išta menja u svom bračnom statusu

Paralelno s pakovanjem kofera i raspoređivanjem šta od stvari ide u njujorški penthaus, a šta u vilu u Palm Biču, Melanija Tramp (50) obavljala je poslednji važan zadatak u funkciji prve dame Sjedinjenih Američkih Država. Organizovala je i koordinirala dekorisanje Bele kuće za Božić.

Tačno mesec dana pred veliki praznik, Melanija je sa svoje dve saradnice ispred glavnog ulaza sačekala zaprežna kola, koja su dovezla glavnu jelku dugačku šest metara.  

Potom, u Beloj kući okićene su ukupno 62 jelke, sa 3.200 sijalica i 17.000 kuglica, od kojih je većina u tri boje američke zastave.

Svaki brak ima bolnih trenutaka

Posle kićenja Bele kuće, trebalo bi još da Melanija krajem januara popije čaj s novom prvom damom i da je uvede u život u najvažnijoj kući u SAD. Međutim, još se ne zna da li će taj čaj biti popijen, jer je Melanijin muž Donald Tramp (74) već prekršio tradiciju i nije čestitao novom pobedniku predsedničkih izbora, pa to nije učinila ni Melanija.

Posle kićenja Bele kuće, trebalo bi još da Melanija krajem januara popije čaj s novom prvom damom i da je uvede u život u najvažnijoj kući u SAD

Međutim, mnogo više od čaja, javnost zanima šta će biti s brakom Trampovih.

Početkom godine, u vreme impičmenta, o čemu smo pisali, Melanija je ostala uz muža. Nije govorila mnogo, jer ona to inače ne radi, ali sve što je rekla bilo je lojalno. Slično je reagovala i u vreme izbora pre četiri godine, kada su obelodanjene Trampove veze s drugim ženama.

„Svaki brak ima bolnih trenutaka”, mirno je odgovorila. Na pitanja u vezi sa često nekorektnim izjavama svog muža, odgovorila je: „Ne slažem se uvek s njegovim tonom i to mu i kažem. Ali odluka je na kraju njegova. On je zreo čovek, zna posledice.”

Tokom mandata, na Melanijine strogo kontrolisane izjave senku su bacali neki njeni gestovi, kao onaj kad je odgurnula predsednikovu ponuđenu ruku. Još ozbiljnije je izgledala vest o redefinisanju njihovog predbračnog ugovora.

Naravno, nikad ništa zvanično nije potvrđeno, osim što je Melanija rekla da je time želela da svom sinu Baronu (koji je u martu napunio 14 godina) „obezbedi ništa više nego poštenu poziciju u odnosu na drugu Donaldovu decu”.

Poznavaoci prilika kažu da se Melanija boji da Baron ne bude istisnut iz porodičnih poslova, kao što se desilo Tifani, Trampovoj ćerki iz drugog braka. Osim Tifani i Barona, Donald ima još troje dece iz prvog braka, dva sina i tridesetosmogodišnju ćerku Ivanku, koja je očeva miljenica i koja je tokom Trampovog mandata obavljala više od polovine dužnosti prve dame.

Šta je Melanija za sebe izdejstvovala u aneksu predbračnog ugovora nije poznato, ali neposredno nakon potpisivanja, na njeno ime za velike pare kupljen je apartman u Tramp taueru.

Tokom mandata, na Melanijine strogo kontrolisane izjave senku su bacali neki njeni gestovi, kao onaj kad je odgurnula predsednikovu ponuđenu ruku

vasilis asvestas © / Shutterstock.com

Kalkuliše se da bi se u slučaju razvoda Melanija iselila u taj apartman, a ipak bila dovoljno blizu sinu, koji bi ostao sa ocem u penthausu na vrhu iste zgrade, njihovom sadašnjem porodičnom domu.

Transakcioni brak u kome svako igra svoju ulogu

I dok sama Melanija ostaje „zatvorena knjiga”, kakva je bila i na početku mandata, njena dugogodišnja, ali sada bivša, intimna prijateljica Stefani Vinston Volkof (ona koja je objavila tajno snimani razgovor) tvrdi: „Ništa od razvoda!”

Kad je pre četiri godine Tramp pobedio na izborima, čemu se malo ko nadao, Melanija je pozvala Stefani, kao svoju blisku prijateljicu, da sa svojom firmom organizuje svečanu predsedničku inauguraciju. Potom, kad se Melanija konačno uselila u Belu kuću, pozvala je Stefani da joj bude glavna savetnica.

Sve je išlo normalno, dok u kampanji napada na Trampa mediji nisu objavili da su Volkof i njena firma proneverili 26 miliona dolara na organizaciji inauguracije.

Stefani je poslala Melaniji uspaničenu poruku. Melanija joj je odgovorila da kopira račune i dostavi ih na uvid. Stefani je, kaže, bila toliko ogorčena, da je snimila njihov poslednji razgovor i ekspresno napisala i objavila knjigu pod naslovom Melanija i ja: uspon i pad mog prijateljstva sa prvom damom.

Knjiga je izašla u jeku predsedničke kampanje, što na nju baca ozbiljnu senku, a ne sadrži nikakve skandalozne podatke. Ipak, daje zanimljiv uvid u brak Donalda i Melanije, koji Stefani naziva transakcionim. Psiholozi kažu da je transakcioni brak onaj u kome supružnici vezu tretiraju kao poslovni ugovor.

Tradicionalni brak u kome muž zarađuje za život, a žena kuva i brine o deci, tipičan je primer transakcionog odnosa. Do sada, Melanija nije imala ništa protiv takvog braka, jer je u jednom intervjuu rekla: „Važno je poznavati osobu s kojom se venčavate. I mi znamo svoje uloge.”

Na jahti, sa šeširom širokog oboda

Stefani Volkof seća se kad je svojoj prijateljici rekla da će razgovarati s mužem jer previše vremena provodi igrajući golf. Melanija joj je savetovala da to ne čini: „Samo ćete se nepotrebno posvađati, a on će i dalje igrati golf”. S druge strane, Volkof tvrdi da je Melanija radila sve što je htela.

Pre svega, uselila se u Belu kuću sa pet meseci zakašnjenja, jer je čekala da Baron završi školsku godinu. Zatim, predsednički par je imao odvojene spavaće sobe.

Kad god je mogla da izbegne neku dužnost, ona ju je izbegla, ali kad god je bilo važno za njenog muža da bude s njim, bila je

Predsednik Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp
Christos S © / Shutterstock.com

Potom, Melanija se nije baš mnogo bavila dužnostima prve dame, što joj Volkof najviše zamera, tvrdeći da je tako propustila da učini nešto dobro za američki narod, aludirajući tako na njeno strano poreklo. Melanija je, naime, druga prva dama koja nije rođena u Americi, a prva kojoj engleski nije maternji jezik.

Međutim, Melanija je radeći kao foto-model naučila čak pet jezika. Kad god je mogla da izbegne neku dužnost, ona ju je izbegla, ali kad god je bilo važno za njenog muža da bude s njim, bila je.

Osim Stefani, još jedna bivša saradnica izašla je u javnost sa tvrdnjom da Melanija odbrojava dane do prestanka mandata njenog muža da bi podnela zahtev za razvod.

„Da je to učinila ranije, on bi je kaznio”, tvrdi ta savetnica. Nije isključeno da je pedesetogodišnjoj Melaniji dosadilo da bude u braku u kome svako izvršava svoju obavezu.

Ipak, Stefani Volkof izražava sumnju u to. Kad su je pitali šta misli, šta će Melanija raditi kad više ne bude prva dama, Stefani je odgovorila:

„Isto što i do sad. Ploviće na jahti u Mediteranu sa šeširom širokog oboda.”