devojka stavlja crveni karmin na usne

Dve reči – crveni karmin!

U kombinaciji sa malo senke na očima, ajlajnerom, maskarom, ali čak i kad ne nanesete ništa drugo, crvena boja na usnama može da izgleda prefinjeno i sofisticirano

Uprkos vremenu nošenja maski, želim da pričam o karminu ili ružu. Oba izraza, na engleskom ili francuskom jeziku, označavanju crvenu boju, a kod nas su ime proizvoda koji nanosimo na usne.

Kad smo već kod crvene boje, da li ste čule da za svaku ženu postoji prava nijansa crvenog karmina?

Male promene oblika usana, velika promena na licu

Nisam često kritična prema načinu šminkanja žena koje srećem, ali mislim da me najviše pogađa kad su usne našminkane jarkom bojom karmina koji nije precizno nanesen ili je razmazan. Ne dopada mi se ni način ocrtavanja usana kad se popunjava V u sredini gornje usne; tako se gubi osnovna forma usta.

Za promenu oblika često je dovoljno da liniju ocrtavanja pomerimo na spoljnu ili unutrašnju stranu same ivice usta. Već su i male promene oblika usana velika promena na licu, naročito pošto je to najveća površina koju bojimo.

Za svaku ženu postoji prava nijansa crvenog karmina. Kad biramo ruž potrebno je da obratimo pažnju koliko je crveni ton topao ili hladan

Kod iscrtavanja obratite pažnju i na spoljne uglove usana. Pošto gravitacija radi svoje, dešava se da, ako pratimo liniju usta, potenciramo „padanje” na spoljnim uglovima. Optički možemo ispraviti oblik usta u osmeh ako liniju ocrtavanja donje usne povučemo nešto duže od gornje. Ako je potrebno pojačati efekat, sa spoljne strane ivice koju ste iscrtale olovkom, dodajte malo svetlijeg korektora koji, naravno, mora pažljivo da se uklopi u ten.

Težak zadatak

Crvena boja na usnama može da izgleda prefinjeno i sofisticirano u kombinaciji sa malo senke na očima, ajlajnerom, maskarom, ali čak i kad ne nanesete ništa drugo. Preporučljivo je ipak da imate dobar ten, svaki crveni kapilar ili neujednačen ten smanjiće efekat crvenog karmina.

Pošto nosimo maske, preporučuje se da na usta nanosimo proizvode koji se ne preslikavaju i ne razmazuju

Kad biramo svoju nijansu crvenog karmina potrebno je da obratimo pažnju koliko je crveni ton topao ili hladan. Hladan znači da ima dosta plavog pigmenta i da vuče ka ljubičastim tonovima. Topao, sa žutim pigmentom, crvenu približava narandžastim, koralnim tonovima.

Obično, mada ne mora da znači, tamnije boje koje su hladnije bolje stoje tamnijim ženama, a topli tonovi više odgovaraju svetlijim. Ali uvek treba probati i videti i to neće biti lak zadatak – spremite se!

Sedef i sjaj za volumen

Proverite karmin i tako što ćete se nasmejati. Crvena boja koju ste odabrali ne sme činiti da vam zubi izgledaju žuti. To može da se desi sa toplijim nijansama crvene. Ako vam se ne dopada jak i intenzivan nanos boje, pokušajte sa transparentnim nanosom – u obliku sjaja za usne koji je toniran crvenom ili sasvim laganim tečnim pigmentom.

Obično, mada ne mora da znači, tamnije boje, koje su hladnije, bolje stoje tamnijim ženama, a topli tonovi više odgovaraju svetlijim

Meni se sviđaju mat boje crvenih nijansi bez sedefa, ali može se dodatno naneti sedef ili sjaj na središnji deo usana i time optički dodati volumen usnama.

Dok nosimo maske, preporučuje se da na usta nanosimo proizvode koji se ne preslikavaju i ne razmazuju. Izaberite nijansu tečnog karmina koji volite, jer se tečni karmini na ustima osuše.

Ili, jednostavno, samo osenčite usta olovkom i nanesite neki od proizvoda za negu usana koji nije premastan, jer će se inače maska zamastiti, čime se smanjuje njena funkcija. Malo suvog pudera preko ruža ili proizvoda za negu može sprečiti otiskivanje.

Problem je što i tečni ruževi i puder suše usne, a već i utisak suvih usana dovoljan je da ne izgledamo sveže i lepo. Isti efekat nam daju i neki ruževi nude nijansi. Zato, dok čekamo da skinemo maske – birajte boje!