mladenci na snegu

Zimska svadba uz vruću čokoladu i ćebad za goste

Venčanje na otvorenom u hladnim mesecima, uz otvorenu vatru, šešire i šalove, može da bude veselo i elegantno, a bezbedno za mladence i goste

Zimsko venčanje napolju?! Ludost? Ekstravagancija? Ili, jednostavno, način da se nestrpljivi par prilagodi uslovima i nadmudri nepovoljne okolnosti.

Mnoge agencije koje se bave organizovanjem venčanja nudile su ih i ranije u varijanti „na suncu ili snegu”,  trenutno je popularna druga varijanta, a broj parova u svetu koji prihvata ideju sve je veći.

Naravno, lakše je organizovati venčanje napolju u, recimo, toploj Kaliforniji, ali ideja je, kažu, dobro prihvaćena i u Njujorku i u Bostonu, gde je klima kao kod nas, pa i hladnija.

Ponude za organizaciju zimskih venčanja na otvorenom osmišljavaju i profesionalci u Evropi, u zavisnosti od propisanih mera. Destinacije za takozvana skijaška venčanja su Alpi, Dolomiti i druge skijaške atrakcije.

Doduše, neke agencije ohrabruju parove da ipak pomere venčanje za sledeću godinu, kada situacija bude, kako se pretpostavlja, lakša, a za pomeranje rokova ne predviđa se plaćanje penala.

Broj parova u svetu  koji prihvataju ideju zimskog večanja sve je veći

Da bismo uneli malo veselijih tonova, kao i zbog pritiska sive zimske atmosfere, kao zanimljiv kuriozitet prenosimo ideje koje trenutno osmišljavaju ponajviše američke agencije, gde je kult venčanja i inače podignut na nivo najvećeg životnog spektakla.

Gde ima volje ima i načina, tvrde uporni organizatori, naročito ako su mladenci ljubitelji zimskih radosti. Naravno, u tom slučaju otvorena lepršava venčanica bez rukava ne bi bila prvi izbor, ali venčanica dopunjena bundicom može da bude zadovoljavajuća kombinacija, naročito ako je zamišljeno da proslava ima deo koji se dešava napolju i deo u zatvorenom, kada bundica može da se skine.

Venčanica dopunjena bundicom prava je kombinacija

Grejači za providne šatore

Naravno, veoma je važno da se u pozivnicama naglasi da se radi o venčanju na otvorenom, kako bi se i gosti prikladno obukli, mada nije neophodno da dođu u skijaškoj opremi. Kaputi mogu biti dopunjeni atraktivnim šalovima i šeširima.

Kostimi od tvida, koje dame verovatno imaju u garderobi, a retko imaju prilike da ih obuku, postaju idealno rešenje za ovakvu svečanost, a biće dovoljno i elegantno odelo.

Agencije predlažu da mladenci poklanjaju gostima par vunenih rukavica sa izvezenim inicijalima ili datumom venčanja.

Najzanimljiviji u ponudi su šatori od providnog materijala u nekoliko veličina, za deset do pedeset gostiju.

Gde ima volje ima i načina, tvrde uporni organizatori, naročito ako su mladenci ljubitelji zimskih radosti

Takvi šatori imaju stranice koje mogu da se podignu, radi strujanja vazduha, čime se smanjuje rizik od zaražavanja.

Oni štite od vetra, a omogućavaju da gosti imaju osećaj da su pod vedrim nebom. Zajedno sa šatorima mogu se iznajmiti i grejači, koji su ravnomerno raspoređeni tako da gostima ne bude hladno.

Ako se venčanje organizuje u prirodi, izvan gusto naseljenih gradskih delova ili u prostranom dvorištu, ambijent lepo dopunjavaju zapaljene vatre od cepanica ili improvizovani kamini na gas, koji se takođe mogu iznajmiti.

Ćebence za svakog gosta

Umesto hladnog šampanjca, na ovakvim venčanjima goste je bolje počastiti toplim napicima, punčem, kuvanim vinom, a kod nas bi bila dobrodošla i kuvana rakija. I hrana treba da bude topla, a gosti će biti zahvalni na okrepljujućoj supi.

Umesto hladnog šampanjca, na ovakvim venčanjima goste je bolje počastiti toplim napicima, punčem, kuvanim vinom ili rakijom

Meku toplu ćebad treba obezbediti za svakog gosta. Što su ćebad mekša i veća, to bolje; boja i dezen ćebeta može da obezbedi neočekivani šik takvom venčanju. Za doček gostiju, preporučuje se topla čokolada.

Da bi zimsko venčanje napolju donelo pravo uživanje za sve, bostonske agencije, recimo, preporučuju da mladenci imaju u vidu nekoliko važnih stvari.

Pre svega, razdaljina između crkve, hotela u kome su smešteni gosti koji dolaze sa strane i mesta određenog za proslavu ne treba da bude velika, već tolika da se može bez problema preći peške.

Iako su ovakva venčanja obično intimna, sa relativno malim brojem gostiju, ceo dan treba da bude precizno isplaniran, a osim plana A, uvek treba predvideti i plan B, C, pa i D, u slučaju da se vremenske prilike pogoršaju.

Najveselije će biti ako ima snega, a bela pozadina učiniće da se fotografijama sa venčanja svi vraćaju sa radošću

Naravno, najveselije će biti ako ima snega, a bela pozadina učiniće da se fotografijama sa venčanja svi vraćaju sa radošću.

Ako posle zvanične ceremonije gosti imaju gde da se presvuku u sportsku zimsku odeću, i prepuste se grudvanju i sankanju, venčanje će biti nezaboravno.

Ipak, organizatori upozoravaju i da ovakva venčanja mogu da budu nešto skuplja, naročito ako se insistira na standardnim detaljima, ukrasima od cveća, svečanoj zimskoj garderobi i drugim sličnim stvarima.