Some picture

Ovas – melem, hrana i nega

Uglavnom se koristi za doručak, kao žitarica sa raznim dodacima, ali može se dodati i u razna jela, naročito ona koja se prave sa mlevenim mesom.

Ovas je ukusan, lekovit i ekonomičan izvor hranljivih sastojaka. Uglavnom se koristi za doručak, kao žitarica sa raznim dodacima, ali može se dodati i u razna jela, naročito ona koja se prave sa mlevenim mesom. Takođe, može poslužiti u supama i sosovima kao zgušnjivač. Ima mnoge prednosti za zdravlje i kožu.

Ovas kome je uklonjena samo plevica jako je hranljiv, ali mora se potopiti pre kuvanja i potom skuvati

Vrste koje se koriste u ishrani

Ovas kome je uklonjena samo plevica jako je hranljiv, ali mora se potopiti pre kuvanja i dobro skuvati. U prodavnicama zdrave hrane može se nabaviti ovas čije zrno je isečeno, presovano, izloženo pari, osušeno, i samim tim može se samo potopiti preko noći ili brzo skuvati. Zatim, imamo instant ovas, pahuljice koje su još više obrađene, i koje je dovoljno samo preliti vrelom tečnošću. Te pahuljice uglavnom imaju dodate ukuse, šećer, so i manje su hranljive.

Prednosti za zdravlje

Dobro utiče na holesterol, krvni pritisak, sitost i uopšte na zdravlje probavnog sistema. U odnosu na druge žitarice ima više proteina, masnoća, mangana, tiamina, folata i vitamina E. Sadrži polifenole i saponin koji su snažni antioksidansi. Ima dosta beta glukana, vlakna koje utiče na snižene vrednosti holesterola u krvi i na taj način smanjuje rizik od srčanog udara. Američka agencija za hranu i lekove odobrila je da proizvodi koji sadrže ovas mogu nositi natpis da utiču na smanjenje rizika od srčanih oboljenja. Ako se konzumira pet puta nedeljno, smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja za 29 odsto.

U odnosu na druge žitarice, ima više proteina, masnoća, mangana, tiamina, folata i vitamina E

Dobra osobina ovsa je što izaziva efekat sitosti i tako pomaže u kontrolisanju težine. Treba više vremena za varenje vlakana i proteina, i time utiče da se dugo osećamo siti. U crevima deluje kao sunđer koji upija vlagu i bubri. U jednoj studiji, grupa koja je konzumirala ovas za jutarnji obrok, za jednu trećinu manje kilodžula konzumirala je za dnevni obrok.

Ljudi koji uzimaju ovas redovno, imaju niži krvni pritisak. Još jedna prednost je što snižava nivo šećera i insulina u krvi, a to je značajno za ljude koji boluju od dijabetesa.

Odličan za kožu

Ovas od koga se pravi kaša može poslužiti i kao odlična maska kod osoba koje imaju problem sa aknama. Pomaže u uspešnom otklanjanju masnoća sa lica. Od njega se takođe može napraviti pasta za piling koja uklanja mrtve ćelije i podmlađuje kožu. Za suvu i iritiranu kožu preporučuju se kupke u koje se dodaje ovas. On sadrži saponine koji deluju kao prirodni losioni za čišćenje lica koji otklanjaju prljavštinu i masnoće iz pora, ne iritirajući kožu.

Ovas u obliku kaše odličan je izbor za doručak, kao dodatak raznim jelima, dobro utiče na zdravlje, a blagotvoran je i kao preparat za negu kože.

Ovas u obliku kaše odličan je izbor za doručak

Comments Icon 0

Ostavi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *