Žena uživa u spa tretmanu

Neka novogodišnji spa unese harmoniju u vaš život

Uz pozitivne misli i spokoj u srcima i duši sve je lakše. Spa povezujemo sa opuštanjem, uživanjem i, naravno, negom, a možete ga napraviti i sami sebi u toplini doma

Ova godina po mnogo čemu se razlikuje od prethodnih, ali najviše po tome što smo uglavnom prinuđeni da dosta vremena provodimo u kući, da bismo bili odgovorni i ostali zdravi. Za većinu nas i novogodišnji praznici će proteći u istom maniru. Pa zašto onda ne učiniti sve kako bismo ugodili sebi, relaksirali se i bili zadovoljni i opušteni. Novogodišnji spa je samo jedna od ideja!

Termin spa povezujemo sa opuštanjem i uživanjem i, naravno, negom. Biti negovan je obaveza prema samom sebi. To je i dug prema onima koji nas vole i koje mi volimo. Ne manje važno je i opustiti se, zatvoriti oči, lagano i duboko disati… jednostavno, naći vremena i za uživanje. Zato predlažem da sebi darujete novogodišnji spa. Neka bude po vašoj meri.

Ako ste pod stresom i osećate napetost, priuštite sebi relaks masažu

Praznik za telo i um

Ako ste pod stresom i osećate napetost, priuštite sebi relaks masažu. Miris masažnog relaks ulja u kombinaciji sa odgovarajućim etarskim uljima, opustiće ne samo vaše telo, nego i vaš um. Ukoliko, pak, nemate vremena za masažu celog tela (što je u ovom trenutku veoma moguće), masaža lica, vrata i dekoltea svakako će vam izmamiti osmeh, a lice će vam biti osveženo i blistavo.

Spa usluge u ponudi kozmetičkih i velnes centara često obuhvataju spa manikir i spa pedikir, ali i negu lica i tela koja podrazumeva kombinaciju raznih pilinga, pakovanja ili maski, a potom i masažu. Ovde postoje razlike, u zavisnosti od stepena holističkog pristupa terapeuta, ali i našeg ličnog pristupa sopstvenoj nezi.

Spa nega uglavnom obuhvata primenu prirodnih preparata, koji podrazumevaju pilinge, biljne putere i ulja koja u sebi sadrže posebno izabrane kombinacije etarskih ulja, čiji efekti imaju različito delovanje. Tako se za relaks i antistres efekte najčešće kombinuju citrusna etarska ulja, lavanda (kome ne smeta miris), ilon ilon, geranijum, eukaliptus…

Ukoliko vaša profesija zahteva dosta rada za računarom, spa manikir je dobar izbor

Tretman po vašoj meri

Radi vaše bezbednosti najbolje je kupiti gotov preparat, jer su etarska ulja supstance jakog delovanja i mogu izazvati brojne neželjene efekte ukoliko se nepravilno koriste, što bi moglo pokvariti vaše praznično raspoloženje.

Procenite sami za koju ste varijantu spa tretmana i za čim zapravo vapi vaše telo. Ako vaša profesija zahteva dosta rada za računarom, spa manikir je dobar izbor za vas. Piling će skinuti odumrle ćelije sa vaših ruku, a maska i masaža nahraniće kožu ruku i vratiti elastičnost i mekoću, ali i gipkost vašim prstima. Nakon neizostavnog manikira, ne zaboravite da odaberete boju laka za nokte u crvenoj nijansi.

Za one koji radno vreme provode na nogama ili, pak, nose visoke potpetice, umorne noge sigurno će obradovati spa pedikir. Pored pilinga, opuštajuće kupke, maske, te pedikira, stimulacija refleksoloških tačaka na stopalima učiniće da vam celo telo bude u stanju balansa.

Takođe, novogodišnji spa možete napraviti i sami sebi u toplini doma. Najjednostavnije je da napunite kadu toplom vodom u koju ćete dodati malo mirišljave soli, ili par kapi omiljenog relaks ulja, i da se opustite 15 minuta, uz zvuke muzike koju volite. A zatim, ubrusom lagano upijte vlagu i namažite se nekim mirišljavim puterom za telo, s posebnom pažnjom na vrat i dekolte. Na lice nanesite hidratantni serum i masku.

Posle samomasaže, u ležećem položaju provedite desetak minuta. Pustite muziku za opuštanje, napravite sebi čaj

Masaža stopala

Nakon toga, udobno se smestite i sami sebi izmasirajte stopala balzamom za stopala, ili omiljeno relaks ulje ukapajte u puter za telo. Za početak, okrećite članak ukrug, tri puta ulevo, a potom tri puta udesno. Na taj način, razgibaćete skočni zglob i ligamente. Zatim isto učinite i sa prstima. Istegnite, potom, prste prema gornjem delu stopala. Tako ćete istegnuti mišiće tabana i razgibati zglobove nožnih prstiju. Ponovite sve to, ali ovoga puta istežite prste nogu ka tabanu. Razmaknite svaki nožni prst tako što ćete u prostore između njih ubaciti prste ruke.

Ako ste golicljivi, možda ćete se i slatko nasmejati. To je dokaz da sebi činite dobro, pravu stvar. Zagrejte stopala tako što ćete tapkati dlanom po površini tabana, tako će se i puter bolje resorbovati. Trljajte spoljašnji i unutrašnji deo stopala, a zatim šakom savijenom u pesnicu prelazite preko gornjeg dela stopala od prstiju do iznad članka. Tako savijenom šakom pređite i regiju tabana. Možete praviti i kružne pokrete. Sve ponovite i s drugim stopalom.

Umorne noge sigurno će obradovati spa pedikir. Stimulacija refleksoloških tačaka na stopalima učiniće da telo bude u stanju balansa

Preporuka je da posle ove samomasaže u ležećem položaju provedete desetak minuta. Udahnite duboko vazduh i polako ga izdahnite. Ponovite od tri do pet puta, a potom usporite disanje. Pustite muziku za opuštanje, napravite sebi čaj. Ojačaćete tako i svoje odbrambene snage.

Iz opuštanja, nege i uživanja dolazi zadovoljstvo. Kada smo zadovoljni sobom, zadovoljni smo i drugima. Možda važne odluke donesemo još danas, pre početka nove godine, ili nam one bar neće teško pasti.

Neka novogodišnji spa unese harmoniju u vaš život. Da opušteni ispratimo ovu tešku i napetu godinu! Uz pozitivne misli i spokoj u srcima i duši sve je lakše, ne samo u novogodišnjoj noći, već i tokom cele godine. I da, negujte se, pre svega. Za radost i zadovoljstvo u godini pred vama!