stopala

Nega stopala u okviru pedikir tretmana

Veći deo dana stopala su u obući, pa imamo osećaj da nam je celo telo zarobljeno. Drevni Kinezi stopalo su nazivali „ogledalom organizma”

Složenu funkciju stopala, najpre statičku – da nosi težinu celog tela, a potom i dinamičku – da se prilagodi podlozi, amortizuje udarac o podlogu, te omogući stajanje i kretanje čoveka, omogućava nam 26 kostiju i nekoliko puta više mišića i tetiva.

Veći deo dana stopala provedu u obući, pa imamo osećaj da nam je celo telo zarobljeno. Ovome u prilog ide činjenica da su drevni Kinezi stopalo nazivali „ogledalom organizma”. Takođe, svedoci smo da su stopala, i pored velike funkcije koju obavljaju, kod nekih ljudi, nažalost, najzanemareniji deo tela.

Estetski nepoželjna promena

Stopalo se oslanja o podlogu u tri tačke. Zadnja tačka oslonca nalazi se na petnoj kvrgi, a dve prednje tačke čine glavicu prve i pete kosti donožja. Stoga ne čudi što je zadebljanje kože, odnosno, hiperkeratoza, kao vrlo česta promena na koži stopala kod ljudi, najčešće lokalizovana na pomenutim tačkama.

Mehanizam nastanka hiperkeratoze je jednostavan. Naime, kao reakcija na iritacijski nadražaj, na primer pritisak na određenoj lokaciji, dolazi do trenja i samim tim do lokalnog povećanja temperature.

Stajanje i kretanje omogućava nam 26 kostiju i nekoliko puta više mišića i tetiva

Istovremeno, veća produkcija ćelija kože u bazalnom sloju rezultiraće izbijanjem novonastalih ćelija na površini kože, stvarajući deblji sloj koji, zapravo, štiti organizam od iritacije. Vremenom, sa nastavkom pritiska na navedenom mestu, koža će zadebljati i stvrdnuti se.

Iako hiperkeratoza nastaje kao odgovor na iritaciju pojedine lokacije stopala, smatra se estetski nepoželjnom promenom koju terapeuti tretiraju u okviru pedikir procedura.

Uz iritaciju, kao uzroke nastanka hiperkeratoze možemo pomenuti i: dugo stajanje, prekomernu težinu, lošu higijenu, odnosno neadekvatnu negu, neadekvatnu i tesnu obuću, deformitete stopala itd.

Kućna nega

Efekat glatke i hidrirane kože na stopalima koji se postiže nakon pedikir procedura u kozmetičkom salonu, klijent treba da nastavi da održava i kod kuće, uz pomoć posebno formulisanih preparata koji pomažu da se suva koža na stopalima neguje, odnosno hidrira.

Takve su, na primer, formulacije na bazi uree. Na tržištu se mogu naći preparati sa ureom u koncentraciji od 15 ili 18 odsto, u vidu spreja ili pene za negu, odnosno hidrataciju, koji se koriste i za omekšavanje kože na stopalima.

Hiperkeratoza nastaje kao odgovor na iritaciju pojedinih mesta na stopalu

U svakom slučaju, možemo reći da nega stopala u okviru pedikir tretmana ima za cilj negu i revitalizaciju, kako kože, tako i noktiju, ali i prevenciju promena koje su estetski nepoželjne. Ovde svoju primenu, takođe, nalaze keratolitici i antiseptici.

Ipak, pedikir tretman ne primenjuje se samo kada je prisutan neki problem. To može biti i poseban ritual za stopala čija se koža redovno neguje, a koji može da podrazumeva: uranjanje stopala u specijalno formulisane kupke sa etarskim uljima poput, na primer, mente ili ruzmarina, u zavisnosti od individualnih potreba klijenta, preparate za omekšavanje kutikule, primenu pilinga kako bi se uklonile mrtve ćelije kože, masažu – uljima ili posebno formulisanim kremama ili puterima, parafinske maske ili pakovanja – posebno u zimskim mesecima, i konačno, emolijentne i hidratantne kreme.

Za negu stopala koriste se preparati sa ureom u koncentraciji od 15 ili 18 odsto

Saradnja terapeuta i lekara

Česte promene na stopalima su i žuljevi (callus), urastao nokat (unguis incarnatus), hiperhidroza, bradavice, bakterijske, a posebno gljivične infekcije koje su, zapravo, učestalije kod hiperhidroze nogu, neodgovarajuće obuće i čarapa od sintetike, ali i kod sistemskih bolesti kakva je dijabetes.

Ovde je važno napomenuti da su bakterijske, ali i gljivične infekcije u domenu specijalnosti dermatovenerologa, pa je tako saradnja između terapeuta i lekara pomenute specijalnosti od velikog značaja. Terapeut je važna karika u ovom odnosu, budući da klijenti često nisu sigurni da li imaju neku od navedenih promena, a kako ih upravo strah sprečava da se jave lekaru, uloga terapeuta je da ih u tome ohrabri i podrži.

Gljivična infekcija na stopalima može da se prenese ukućanima, a blagovremena terapija to može da spreči

Gljivičnu infekciju na stopalima klijent može preneti ukućanima, a blagovremeno propisana i primenjena terapija može to da spreči.

Terapeut ima i važnu savetodavnu ulogu, te na taj način može edukovati klijenta, osim o produženoj kućnoj nezi, i o načinima prenošenja infekcija.

S tim u vezi, valjalo bi da istaknemo da je bezbednost klijenta u salonu imperativ, te je dosledno sprovođenje osnovnih profesionalnih pravila u salonu prva karika u prevenciji infekcija.