Ništa ne zavisi od jedne čarobne namirnice

Ako usred kuvanja utvrdite da vam nedostaje neka namirnica, ne nervirajte se već budite kreativni, jer u kuhinji verovatno imate odgovarajuću zamenu

Kada ste raspoložene za kuvanje, ali se usred ove kreativne aktivnosti ispostavi da vam nedostaje neki proizvod, ne brinite – ima načina da se on zameni drugim namirnicama iz kuhinjskih zaliha.

Evo nekoliko ideja zahvaljujući kojima ne morate da skoknete do prodavnice ili da odložite pripremanje đakonija.

Ako se u receptu upotrebljava puter, a trenutno ga nemate, možete da ga zamenite uljem, ispasiranom kuvanom bundevom, jabukom

Prazan slanik

Slanik je prazan?! Nema problema! So uspešno mogu da zamene kocka za supu, soja sos, sok od limuna, začinsko bilje ili parmezan.

Ako recept zahteva puter, a trenutno ga nemate, možete da ga zamenite uljem, ispasiranom kuvanom bundevom, jabukom, avokadom, a možete da koristite i kokosovo ulje.

Zamena za sok od limuna i narandže je sirće. Sok od ovog južnog voća može da se zamrzne u kalupima za led i koristi po potrebi.

Majonez napravite tako što ćete pomešati 125 ml mleka od soje sa dve kašičice sirćeta, 250 ml ulja i začinima.

U kolače može da se doda povrće koje ima slast, kao što su paškanat i šargarepa

Kada vam nestane brašno, a pravite neki sos, dobra zamena je ispasirani krompir. U slučaju da vam treba veća količina, za hleb ili kolače, u procesoru za hranu ili mlinu za kafu možete da sameljete pšenicu, pirinač, heljdu, amarant, kinou, krekere ili mrvice od hleba. Naravno, posle mlevenja brašno treba da se proseje.

Umesto sirćeta, dobro će doći sok od limuna ili čak sok od jabuke. Ako vam nedostaje šećer, uspešno možete da ga zamenite medom ili sirupom iz konzervisanog voća. U kolače, takođe, može da se doda i povrće koje ima slast, kao što su paškanat, šargarepa ili batat. Tako će kolač imati i manju kalorijsku vrednost.

Zamena za pavlaku

Pirinač zamenite ječmom, heljdom, pšenicom ili sočivom. U nedostatku mlevenog mesa za pravljenje ćufti, možete upotrebiti razno povrće. Dobra zamena je i tofu, sir od soje. Smesi od mlevenog mesa dodajte pirinač ili ovas kako biste dobili veću masu.

Pirinač mogu da zamene ječam, heljda, pšenica ili sočivo

Kocku za supu može da zameni pivo koje jelu daje slast i ukus. Druga mogućnost je – sok od paradajza.

Ni jaja nisu nezamenljiva. Ako pomešate 1,5 kašiku ulja, 1,5 kašiku vode i kašičicu praška za pecivo dobićete zamenu za jedno jaje. Takođe, kao zamena za jaja mogu da se koriste i: pire od pečene jabuke, izgnječena banana, mleveno laneno ili čia seme, kao i jogurt ili mineralna voda.

Postoji čak i zamena za kiselu pavlaku: u procesoru izmeljite šaku indijskih oraha sa sokom od jednog limuna i nekoliko kašika vode.

U nedostatku mlevenog mesa, za pravljenje ćufti možete upotrebiti razno povrće

Neke nestašice možete i da predupredite. Na primer, ako čenove belog luka potopite u maslinovo ulje, luk će se duže održati, a aromatično ulje možete da koristite kada želite da hrana ima ukus belog luka.