Koje ulje je za prženje, a koje za prelive?

Kada biramo ulje koje ćemo koristiti za pripremanje hrane, najbitnije je da znamo njegovu tačku dimljenja

Ulje je namirnica koja se svakodnevno koristi u kuvanju i pripremanju jela. Kada biramo ulje koje ćemo koristiti za kuvanje, najbitnije je znati njegovu tačku dimljenja – tačka na kojoj ulje dostiže tačku ključanja, počinje da se dimi, degradira i stvara štetne materije. Hrana može da dobije zagoreli ukus, čak i ako ne izgleda tako.

Neka ulja se odlično ponašaju na visokim temperaturama i mogu da se koriste za prženje i pečenje, dok se ona sa nižim tačkama dimljenja više koriste samo kao prelivi. Koje ulje ćemo koristiti, zavisi od toga za šta ga koristimo.

Ukus sa voćnom notom

Ekstra devičansko maslinovo ulje dobija se drobljenjem maslina u pastu iz koje se izdvaja višak vode. To se još naziva hladno ceđenje. Ono ima težak, karakterističan gorkast ukus koji ima note začina, voća ili trava, u zavisnosti od vrste maslina. Tačka dimljenja za ovo ulje je od 130 do 175 stepeni Celzijusovih, što znači da nije pogodno za prženje i pečenje, već za salate ili dipove. Može se dodati u jogurt, neko čak pravi sladoled sa ovim uljem. U sladoled od vanile dodaje se malo maslinovog ulja i trunka morske soli.

Najbitnije je znati tačku dimljenja – onu na kojoj ulje dostiže tačku ključanja, počinje da se dimi, degradira i stvara štetne materije

Rafinisano maslinovo ulje izdvaja se na uređajima od nerđajućeg čelika. Ono se tretira hemijskim rastvaračima koji neutrališu ukus. Laganije je i mnogo blažeg ukusa u odnosu na devičansko maslinovo ulje. Tačka dimljenja mu je od 200 do 240 stepeni Celzijusovih, tako da može da se koristi za prženje i pečenje.

Ulje od koštice grožđa je svetlozelene boje i ide dobro uz sva jela, jer nema jak ukus. Tačka dimljenja mu je 216 stepeni i može da se se koristi za prženje.

Ulje od avokada je bogato mononezasićenim masnoćama i ima veoma visoku tačku dimljenja – 271 stepen, tako da je dobro za kuvanje. Bogato je vitaminom E. Takođe je veoma postojano, te se ne mora čuvati u frižideru, već na hladnom i tamnom mestu.

Ekstra devičansko maslinovo ulje koristi se kao preliv za salate, pa čak i za pripremu sladoleda

Suncokretovo ulje ima tačku dimljenja od 225 do 232 stepena i najviše se koristi u kuvanju. Sadrži vitamin E. Bogato je omega-6 masnim kiselinama, koje mogu uticati na zapaljenja, ako se ne kombinuju sa omega-3 masnim kiselinama, u vidu suplemenata ili konzumiranjem masnih riba. Čuva se na hladnom i mračnom mestu i treba ga upotrebiti u roku od godinu dana.

Susamovo ulje za egzotična jela

Susamovo ulje ima specifičan ukus i izuzetan je preliv za egzotična jela. Sadrži mononezasićene i polinezasićene masne kiseline.

Ulje od lanenog semena ima, takođe, specifičan ukus, koristi se u salatama i mora se čuvati u frižideru. Bogato je omega-3 masnim kiselinama i ne koristi se za kuvanje već samo za prelive.

Ulje od kikirikija je blede boje i ima orašast ukus. Veoma brzo može da užegne, pa bi ga trebalo čuvati na hladnom i upotrebiti u roku od nekoliko meseci. Koristi se u azijskoj kuhinji i ima tačku dimljenja na 232 stepena.

Ulje od avokada ima veoma visoku tačku dimljenja – 271 stepen, pa je dobro za kuvanje

Kokosovo ulje je čvrsto na sobnoj temperaturi i ne koristi se za prelive. Topi se pri zagrevanju i daje egzotični ukus. Preporučuje se upotreba na nižim temperaturama, oko 175 stepeni. Slično je puteru kada se stegne, tako da ga može zameniti u nekim receptima. Ima dosta zasićenih masnih kiselina. Vrlo je stabilno na višim temperaturama.

Puter

Puterima tačku dimljenja na 150 do 170 stepeni i zbog toga se upotrebljava za sotiranje ili se dodaje jelu pri kraju kuvanja na nižim temperaturama. Najbolje je pržiti ga na laganoj vatri, kao i dodati malo vode ili sosove koji pomažu da ulje ne dostigne tačku dimljenja, kada se degradira, postaje štetno i menja ukus jela.