Najraskošniji prvi ponedeljak u maju menja mesto u kalendaru

Okolnosti koje su početkom ove godine poremetile uobičajeni tok života na planeti, pomerile su i čuveni događaj Met gala ka nedefinisanom datumu u budućnosti

Početak maja poseban je period za poštovaoce mode i događaja sa crvenog tepiha širom sveta. Ovo je, već decenijama, izazov i za odabrane javne ličnosti i dizajnere – da odgovore kreativno na temu koja je pred njima, ako uopšte dobiju priliku da budu deo događaja. Dok modni sladokusci jedva čekaju da vide imaginativne toalete kako prolaze širokim stepeništem ispred Metropoliten muzeja u Njujorku, prvi ponedeljak u maju je zapravo mnogo više od pukog defilea maštovitih kreacija.

Met gala, čije je zvanično ime Metropolitan Museum of Art Costume Institute Benefit, a poznat je i kao Met bal, godišnji je gala događaj za prikupljanje sredstava u korist Instituta za kostim Metropoliten muzeja u Njujorku. Ovim događajem se obeležava otvaranje godišnje izložbe Instituta. Svake godine događaj se priređuje u skladu sa temom aktuelne izložbe, koja i daje ton kreacijama u kojima poznate ličnosti šetaju crvenim tepihom.

Met gala, poznat i kao Met bal, godišnji je gala događaj za prikupljanje sredstava u korist Instituta za kostime Metropoliten muzeja umetnosti u Njujorku

Met gala osnovan je 1948. godine kao način prikupljanja novca za novoosnovani Institut za kostim. Prvi Met gala bio je, u stvari, ponoćna večera, a ulaznice su koštale pedeset dolara. Na osnovu nasleđa koje je bivša glavna urednica Voga Dajana Vrilend ostavila kao posebna savetnica Instituta, od 1973. godine Met gala postaje poznat kao jedan od najluksuznijih događaja u godini, koji okuplja najuticajnije pripadnike društvene scene istočne obale. Od 2005. godine ovaj događaj se sa kraja kalendarske godine seli u prvu nedelju maja i postaje, u kolokvijalnom jeziku, poznat kao Prvi ponedeljak u maju. Ono što je zapravo značajno, i što se krije iza priče o raskošnim haljinama i visokom društvu, to je činjenica da se na ovoj manifestaciji, od donacija učesnika prikupi oko sedamdeset odsto novca potrebnog za opstanak Instituta na godišnjem nivou, što ovaj događaj, sem zabavnog, čini i izuzetno značajnim.

Okolnosti koje su početkom ove godine poremetile uobičajeni tok života na planeti, pomerile su i čuveni Met gala daleko od prve nedelje maja ka nedefinisanom datumu u budućnosti. Iako se pominje oktobar kao mogući mesec za realizaciju događaja, svima je već sada jasno da i oko tog datuma održavanja postoji velika neizvesnost.

Dok će Metropoliten muzej ponuditi i virtuelni pregled ovogodišnje izložbe kostima – O vremenu: moda i trajanje, koja bi trebalo da bude otvorena 29. oktobra, pronalaze se načini da se onlajn putem nadoknadi nedostajanje majskog spektakla i visoke mode kakva se obično vidi na stepenicama ove čuvene institucije.

Metropoliten muzej ponudiće i virtuelni pregled ovogodišnje izložbe kostima O vremenu: moda i trajanje

Zahvaljujući modnim zaljubljenicima sa mreža poznatijim pod nazivom Visoka moda sa Tvitera (High Fashion Twitter) crveni tepih je ove godine oživljen na internetu. Modni insajderi i oni koji su samo poštovaoci mode, pridružili su se virtuelnom događaju pod nazivom Visoka moda sa Tvitera Met gala (High Fashion Twitter Met Gala) i pozvali zainteresovane da prilože fotografije, kolaže, ilustracije i mudbordove (moodboard) o tome kako sebe vide obučene za ovaj događaj. To je mnogima pružilo mogućnost da aktivno učestvuju u događaju koji je poznat po svojoj ekskluzivnoj listi gostiju i to samo deleći haštag #HFTMetGala2020 uz svoj projekat.

Zahvaljujući modnim zaljubljenicima poznatijim pod nazivom Visoka moda sa Tvitera (High Fashion Twitter) crveni tepih je ove godine oživljen na internetu

Visoka moda sa Tvitera nije bio jedini onlajn prostor na kojem se slavio Met gala. Met je započeo i viralni izazov nazvan #MetGalaChallenge, koji je korisnike pozivao da ponovo kreiraju svoje omiljene haljine ili stajlinge iz prethodnih godina.

Na kraju prvog ponedeljka u maju bilo je jasno – iako je ekskluzivni događaj možda odložen, umesto njega dogodila se zabavna proslava ličnog stila, koji je razbio distancu između učesnika i posmatrača i one koji su zapravo najveći ljubitelji, učinio ravnopravnim učesnicima, učinivši im dane u izolaciji nešto zabavnijim.

Iako je ekskluzivni događaj možda odložen, umesto njega dogodila se zabavna proslava ličnog stila

https://www.youtube.com/watch?v=HptQEYkMrVQ

Da prvi ponedeljak u maju ne bi ostao bez glasa i organizatora, pobrinula se Ana Vintur, urednica njujorškog Voga, koja je na čelu organizacionog odbora ove manifestacije od 1998. godine, najavivši pomeranje za oktobar. Tom prilikom posebno se osvrnula na to koliko su ovakvi i slični načini prikupljanja sredstava značajni i to pogotovu za one u modnoj industriji koji su finansijski najslabiji, a bez kojih nema budućnosti – mladi dizajneri. Navela je i da je osnovan fond za pomoć baš njima, koji je do sada prikupio pet miliona dolara.

Sa nadom da će se Met gala održati u oktobru, jer bi to značilo normalizaciju života svuda u svetu, pozivamo vas da se zabavite tako što ćete ovu manifestaciju pratiti na mrežama i, što da ne, možda dati i svoj doprinos.