Rukom bojeni tekstil koji se može videti samo u muzejima

Galerija „Niti života” u Ubudu prodaje tekstil-tepihe, jastučnice, materijale, korpe od lokalnih materijala, obojene prirodnim bojama. Prave ih farmeri obučeni za odgajanje biljaka od kojih se dobijaju boje

Galerija „Niti života” u Ubudu prodaje tekstil-tepihe, jastučnice, materijale, korpe, koji se mogu videti samo u muzejima. Svaki komad napravljen je od lokalnih materijala i obojen prirodnim bojama, a otkupljuje se od 1000 tkača sa 12 indonežanskih ostrva.

Koriste se prirodni materijali ofarbani bojama koje se nabavljaju od farmera obučenih za odgajanje biljaka od kojih se boje dobijaju i kasnije prave. Tu su indigo, blatnjavocrno, marindacrveno i druge tradicionalne boje.

Počeli su sa radom 1998. i predvodi ih vešt tim koji zapošljava žene i muškarce sa indonežanskog arhipelaga sa ostrva Bali, Java, Timor i Sulavesi. Oni su hindu, muslimanske, katoličke i protestantske vere. Uspeli su da ožive neke stare tehnike i da nam ih približe. Takođe, na ovaj način zapošljavaju veliki broj lokalnih žitelja.

Ikat tehnika tkanja

Tehnika koju obično koriste zove se ikat. Izraz ikat odnosi se na tehniku bojenja koja se koristi za stvaranje dizajna određene slike na tkanini. To je proces u kome se čvrsto zamotaju snopovi pređe i oboje onoliko puta koliko je potrebno da se stvori željeni uzorak i nijansa.

Ikat tehnika je proces u kome se snopovi pređe čvrsto zamotaju i oboje onoliko puta koliko je potrebno da se stvori željeni uzorak i nijansa

© Privatna arhiva

Pređe su obojene pre nego što su utkane u tkaninu. U drugim tehnikama bojenja farba se finalna tkanina, a ne pređa. Nakon bojenja pređe, tkalac ih postavlja na ram da formira uzorak. Ovo je izuzetno komplikovan proces, jer tkač mora precizno da boji niti i pravilno ih postavlja, tako da formira tačnu sliku dok plete.

Kod varp ikata bočne pređe su obojene u jednu boju, dok su uzdužne niti obojene različitim bojama i slika je odmah vidljiva

Galerija „Niti života” u Ubudu prodaje tekstil-tepihe, jastučnice, materijale, korpe od lokalnih materijala, obojene prirodnim bojama. Prave ih farmeri obučeni za odgajanje biljaka od kojih se dobijaju boje
© Privatna arhiva

Postoje razne vrste ikat tkanja. Kod varp ikata bočne pređe su obojene u jednu boju, dok su uzdužne niti obojene različitim bojama i slika je odmah vidljiva. Kod veft ikata bočni navoji su različito obojeni. Ovde se slika formira kako tkanje napreduje. Najkomplikovaniji je dupli ikat gde su i uzdužne i bočne niti obojene pre tkanja.

Naročito su interesantne takozvane „zamućene slike” gde se boje prelivaju iz jedne u drugu.

Ova kompleksna tehnika, razvijena nezavisno u raznim delovima sveta – Indiji, Japanu, jugoistočnim delovima Azije – praktikuje se i u centralnim i južnoameričkim zemljama – Argentini, Boliviji i Meksiku

© Privatna arhiva

Tehnika prisutna u raznim delovima sveta

Neobično je i da se ova kompleksna tehnika razvila nezavisno u raznim delovima sveta – Indiji, Japanu, jugoistočnim delovima Azije. Takođe se praktikuje u centralnim i južnoameričkim zemljama – Argentini, Boliviji i Meksiku. Zanimljivo je da svaka grupa ima svoje karakteristične šare i boje. Na Baliju se od davnina smatrala svetom tkaninom.

Ikat u modi

Koristi se u modnoj industriji kao kopija ili originalni rad. Originalni rad lako se može prepoznati – obe strane tkanine imaju identičan dizajn. Poznati dizajner Oskar de la Renta u mnogo slučajeva koristio je ikat tkanine za svoje modele.