Moda za posao dok se asfalt topi na suncu

Čak i ako spadate u srećnice koje mogu da dođu na posao u omiljenim sandalama, potrudite se da one odaju utisak poslovne elegancije, preskočite previše ukrasnih motiva, štrasova, kamenja i metalik materijala

Dok se nosimo sa jednim od više najavljenih toplotnih talasa koji su nam prognozirani za ovo leto, svesni smo da je zapravo jedino prijatno okruženje ovih dana duboka hladovina na planinskom proplanku ili soba sa spuštenim roletnama i uključenom klimom.

Ipak, mnogi od nas će leto ili najveći njegov deo provesti radno, što znači da će jutra započinjati ispred otvorenog ormara mršteći se na pomisao o bilo kojoj radno prihvatljivoj odeći dok skala na termometru preskače 35 stepeni.

© Marina Tatarenko / Shutterstock.com

Mnogo je teže danas biti svestan korporativnih pravila odevanja, kada je veliki broj zaposlenih poslednje dve godine proveo određujući pravila ponašanja u svom domu, ponekad upristojivši svoj izgled za povremene zum sastanke.

Prihvatljiva odeća

Toga su na svu sreću svesni i poslodavci pa će danas, češće nego 2019, biti spremni da progledaju kroz prste i ponekom lepršavijem materijalu, pa čak i otvorenim prstima na sandalama.

Nikada, ali zaista nikada nemojte na posao doći u papučama ili japankama

Svakako da se svet na kraju nije promenio do neprepoznavanja i da neka pravila i dalje postoje, pa hajde da vidimo kako da kombinujemo najbolje od oba sveta i da preživimo ovo vrelo leto u gradu.

Formalna politika odevanja jedan je od načina da kompanija pomogne svojim menadžerima i zaposlenima da lakše razluče šta je za njih prihvatljiva odeća, a šta nije. Međutim, svaka kompanija je drugačija i kultura svake kompanije je različita. I dok su cipele sa otvorenim prstima prihvatljive u jednoj, u drugoj će na njih možda gledati sa neodobravanjem.

Čak i ako spadate u one srećnice koji mogu da dođu na posao u omiljenim sandalama, potrudite se da one i dalje odaju utisak poslovne elegancije. Predložili bismo vam da preskočite previše ukrasnih motiva, štrasova, kamenja i metalik materijala.

Ipak, kako god da odlučite da koračate kroz hodnike na svom radnom mestu, nikada, ali zaista nikada nemojte na posao doći u papučama ili japankama. Svaka vrsta papuče, ma kako mondenski delovala, a znamo da vam je ovog leta teško da odolite, šalje poruku o slobodnom vremenu.

Da se ne lažemo, to je odeća čiji su prvi modni koraci bili u spavaćoj sobi i na plaži; čini nam se da to dosta govori o očekivanjima od ovog odevnog predmeta.

Ako vaša firma zahteva formalniju odeću, savetujemo vam da se okrenete pomalo zaboravljenom, a decenijama za leto posebno traženom i cenjenom lanu. Kako je i zašto lan u nekom momentu izašao iz mode duga je priča i jednom ćemo se možda posebno njome pozabaviti.

Iskazivanje ličnog izraza

Dobra vest je da se lan polako ponovo probija na modno nebo, ovoga puta u mnogo atraktivnijoj paleti boja. Vaše laneno odelo ne mora biti više u monotonim sivim i bež tonovima, a ni u nezahvalnoj beloj boji. Sada možete poneti čitavu paletu svežih pastelnih tonova ili, ako radite u okruženju koje je nešto otvorenije za iskazivanje ličnog izraza, čak i u tako privlačnim blok.

Ako vaša firma zahteva formalniju odeću, okrenite se pomalo zaboravljenom, a decenijama za leto posebno traženom i cenjenom lanu

Ono što je dobro sa odelima je i činjenica da kada skinete sako možete ostati u laganoj bluzi sa minimalno kratkim rukavima, a da pritom i dalje delujete savršeno pristalo za vaše radno okruženje.

Sledeći izbor, najčešći i najprijatniji, svakako su haljine. Kada su vrućine ovako neizdržive mi vam čak i ne bismo preporučili najčešći izbor poslovnih žena, ukrojenu haljinu uz telo. Ove haljine, čak i kada su bez rukava, najčešće imaju postavu, a zaista većina nas ne želi još jedan sloj materijala ovih toplih julskih dana. Razmislite o nečemu što će pomalo lepršati i osloboditi vaše telo, ali probajte da i tu zadržite osećaj o mestu na kome se nalazite. Boho haljine jarkih boja mogu zaista da šalju poruku da biste radije bili na plaži nego tu gde ste se zatekli. Čak i ako je to istina, nikome nije do podsećanja da je na nekom drugom mestu lepše i prijatnije.

Najčešći i najprijatniji izbor su svakako haljine

U poslednjih par godina modnom scenom suvereno vlada i kimono. To je dobra vest, jer on lako može da se prevede u odličan poslovni komad.

Bez visokih, stileto potpetica

Prijatan i dovoljno lepršav, može lako postati vaša najprijatnija letnja uniforma. Ako su oni koje nalazite u aktuelnoj ponudi previše razigrani ili predugi i slobodni, dobra vest je da ih veoma lako možete učiniti prihvatljivim za posao.

Uz komad dobro odabranog materijala, čak i ne mnogo vešta krojačica će od njega napraviti atraktivni odevni komad.

Na kraju bismo vam dali jedan mali savet. Preskočite leti stileto sa previsokom štiklom. Iako će vam se to možda učiniti kao dobra ideja u jutarnjim satima, do kraja radnog dana sigurno ćete biti ljuti na sebe zbog odluke da napravite takav izbor.

Želimo vam da što lakše prođete kroz izazove radnog leta.