Plavokosa žena uživa na suncu

Kupanje i plivanje – bez rizika za zdravlje intimne regije 45+

Već početkom proleća krenu podsetnici za leto i moguće vaginalne infekcije. To je zaista povezano, jer leti smo izložene povišenom riziku zbog temperatura, lake odeće, i ono što je najvažnije – plivanja u moru, reci i bazenima.

Međutim, saveti za 45+ nedostaju, iako ova populacija zahteva baš posebnu pažnju. Drugačiji su rizici, jer žene ove dobi imaju posebne potrebe. Iako smo već u letu, imamo vremena za neke važne savete u vezi sa letnjom sezonom i kupanjem.

Kiša je pokvarila početak leta, ali po prognozama septembar će biti idealan za pravo kupanje i sunčanje.

Nekoliko saveta se ponavlja iz godine u godinu. Čuvajte se mokrih kostima, zbog mogućih infekcija i upale jajnika.

Dve žene sede i razgovaraju na ivici bazena opušteno, sa ženstvenim šeširima na glavi

Zašto je opasno nositi mokar kostim

Posle 45 rizici se menjaju, jer su neke stvari fiziološki drugačije.

Jedna od važnih stvari jeste da posle 45 skoro da ne postoje upale jajnika. Jajnici su skloni upali samo u periodu najveće aktivnosti – za vreme trudnoće, pre puberteta i posle 45, ova dijagnoza je vrlo retka. Ali, zato su druge stvari više rizične. Posle 45, sedenje u mokrom kostimu neće dovesti do upale jajnika, ali je zato bešika u velikom riziku, zbog smanjenog estrogena i fiziološki spuštene bešike. Mokar kostim dugotrajno nije dobra ideja, jer će bešika postati još osetljivija i pojaviće se tegobe slične upali bešike.

Takođe, problemi sa vaginalnim infekcijama su drugačiji. Vagina ima normalan pH oko 4,4. Kada se ova vrednost poremeti, nastaje promena fiziološke flore i javljaju se problemi sa sekretom i infekcijama.

Zaštita od infekcija – vaginalni probiotici

Zbog nedostatka estrogena, posle 45 fiziološki pH se menja i raste prema 7, što je pH krvi i najbolja sredina za razvoj bakterija i gljivica. Tako da populacija 45+ već kreće s nepovoljnijim uslovima, koji se leti značajno pogoršavaju. I zaista, osetljivost je prevelika. Sunce, more, bazeni i kupanje ne pogoduju normalizaciji flore. Zato je najvažnije pravilno se zaštititi. Inače se preporučuju vaginalni probiotici, a kada je u pitanju leto i kupanje – oni su obavezni. Redovnom upotrebom smanjiće se Ph, a samim tim i rizik od infekcije. Sada postoje i zaštite u obliku spreja, koji intimni deo čini otpornijim na bakterije i gljivice. U mladim godinama kupanje i leto povećavaju rizik, a posle 45, ukoliko nema zaštite, problemi s bakterijama i gljivicama su skoro sigurni.

Lubrikanti – dodatni sloj zaštite

Sledeća stvar leti jeste i obavezno korišćenje lubrikanata prilikom seksualnih odnosa. Zbog manjka estrogena, sluznica je tanja i osetljivija. Prilikom odnosa dešavaju se mikrotraume koje povećavaju rizik od infekcija, posebno tokom leta i kupanja u moru ili na bazenima. Lubrikant će predstavljati dodatni sloj zaštite.

Kreme za negu kože intimne regije

Koži intimne regije takođe je potrebna nega, jer i ona ima posebne osobine i nizak pH koji bi trebalo očuvati.

Sada postoje specijalno pravljene kreme koje neguju i štite kožu intimne regije.

Žena zavijena u beli peškir, stopalom proba temepraturu vode u bazenu

Sve ovo na prvi pogled može da deluje obeshrabrujuće – koliko preporuka i problema! Ali, nije tako! Kako godine prolaze, sve više obraćamo pažnju na kožu lica i tela, i potpuno su nam uobičajeni tretmani za lice, kreme za hidrataciju i kreme protiv bora, i za zaštitu od UV zračenja, a o koži intimne regije i sluznici vagine nije se pričalo sve do par godina unazad.

A i to je sastavni deo našeg tela, koji godinama jednako stari i menja osobine, baš kao i koža lica. Prema tome, i tom delu našeg tela je potrebna nega. O tome se nije pričalo i nekako se podrazumevalo da žene istrpe sve tegobe, jer tako mora. A ne mora, i to je važno da znate.

Spektar preparata je veoma širok i brzo se razvijaju novi preparati s novim namenama, tako da je najbolje da popričate sa svojim ginekologom i izaberete šta vama najviše odgovara.

Ali, da znate, nega je neophodna i ako nema preventive – tegobe će se sigurno razviti. Pošto je ovo namenjeno za 45+, i ovaj period ima neke prednosti u letnjem vremenu.

Žena raširenh ruku pluta u plavoj vodi bazena

Leto je doba za uživanje, naročito ako ste 45+

Možemo se ponovno vratiti kupaćem koji nam najviše prija, a koji nije hit sezone i nije najvažnije kako stoji, jer smo u ovom periodu postigli primirje sa večnim nezadovoljstvom izgleda tela, i udobnost i zdravlje stavile na prvo mesto.

Leto je uvek donosilo i povećani rizik za neželjenu trudnoću, a sada je to jedan problem manje.

Uz dobre preparate, promenu navika i usvajanje novog koncepta nege i zaštite, leto i dalje može da bude najbolje doba za uživanje, relaksaciju i poneku novu avanturu.