Muskarac u klasi;nom crnom odelu,sa prekrštenm rukama

Koji je vaš tip muškarca – od alfe do delte

Dugo su na ceni bili samo alfa muškarci. U njih smo se zaljubljivale, oni su nam slamali srca. Ako muškarac nije bio alfa, on je bio utešna nagrada. Sve je to objašnjivo biologijom – alfa muškarac pružao je najbolju zaštitu ženi i njenom potomstvu. Ali vremena su se promenila, kao i socijalna hijerarhija. Društvena pozicija žena daleko je složenija, pa je i ženski ukus za muškarce takođe postao prefinjeniji i mnogo više iznijansiran.

Kad dame biraju, one će dopustiti sebi po koju prolivenu suzu zbog nekog atraktivnog alfe, ali će ostvariti kvalitetnu vezu i sa beta, gama, omega ili delta tipom, već prema svojim potrebama i svom psihološkom i socijalnom profilu.

Alfa muškarac – opasno neodoljiva zverka

Alfa muškarac je i spolja i iznutra oličenje muževnosti. On je atraktivan jer je samouveren. Izgleda snažno, pomalo grubo i nevaljalo. Uvek ima svoje muško društvo, tim ili firmu, gde je prirodni predvodnik i sa kojim je neraskidivo vezan. Svim silama se penje na društvenoj lestvici i lako postaje harizmatilčni lider. Žene ga obožavaju, a i on njih, ali prema ženama ima prilično tradicionalan stav, često i seksistički. Alfa muškarac će izlaziti sa uspešnim, samouverenim i zanimljivim ženama, ali kad bira životnu partnerku, on će izabrati ženu koja će biti potpuno posvećena njemu. Prema ženi koju izabere, alfa muškarac je zaštitnički nastrojen, velikodušan, brižan. Ipak, neće se udubljivati u njena raspoloženja i neće se dobro osećati u društvu njenih prijateljica.

Veliki ego alfa muškarca burno će eksplodirati ako mu se ukaže da greši. I kao muž i kao kolega tada zna da bude vrlo oštar i neprijatan. Ipak, vrlo brzo će uložiti svoj neodoljivi šarm da izgladi sukob jer ne trpi nered na svojoj teritoriji.

Neke statistike pokazuju da alfa muškarci čine oko 20 odsto muške populacije, ali i da čine mnogo veći procenat muškaraca sa kojima žene varaju svoje muževe.

Holivudska kinematografija vrvi od likova alfa muškaraca, ali je ubedljivo najveći broj obožavateljki imao Zverka iz serijala Seks i grad.

Beta muškarac – pouzdana luka

To je onaj za koga svi kažu „divan čovek”. Njegovi stavovi su umereni, njegov odnos prema životu razuman i stabilan. On nema agresivnost alfe, razumniji je i osećajniji. Ako se ne složite s njim, razmotriće vaše argumente. Ima izuzetne kvalitete, uvek je izuzetno stručan za posao kojim se bavi, ali često ostaje manje vidljiv jer je introvertan i rezervisan u odnosima s ljudima.

Beta muškarac izbegava konflikte, često i onda kada treba da se izbori za sebe. Nema čopor prijatelja, ali gaji probrana i duga prijateljstva. Često je idealista.

Žene najčešće prepoznaju betu kao idealnog partnera tek nakon što joj neki alfa slomi srce.

Ako žena ima muškog prijatelja, on je uvek muškarac beta tipa. Beta muškarac ume da voli i podržava ambicioznu i uspešnu ženu, ali neće oprostiti ako ona izneveri njegovo poverenje.

Omega muškarac – opušteni ekscentrik

Omega je zanimljiv zato što je ekscentričan. On ima uvrnute navike, možda skuplja stripove, fosile ili insekte. Ponekad je neshvaćeni umetnik. Njega uopše ne zanima da li je drugima zanimljiv sve dok je njemu lično zabavno. Moderna omega je najčešće zaluđeni programer ili haker. Visoko je inteligentan, ali i toliko neambiciozan da svoje talente retko kapitalizuje na drugima razumljiv način.

Bio bi pobednik svih kvizova kad ne bi bio suviše lenj da se na njih prijavi. Ali zato, kad ga nešto povuče, potpuno se predaje i ništa ga drugo ne zanima. Resurs koji najviše ceni je sloboda da radi ono što želi.

Omega tip je veoma samouveren, ali njegova samouverenost se ne bazira na mišljenju okoline, kao kod alfe, već na njegovom ličnom uverenju.

Jednostavno, njega ne zanima trivijalna popularnost. Omiljena garderoba su mu bermude, omiljeno prevozno sredstvo električni trotinet. Ima uvrnut cinični smisao za humor. Okolina ga smatra nezrelim.

Kad se oženi, omega ostaje lenji muž, kome ne smeta ako ga žena izdržava. I zaista, omega muškarac dobro će funkcionisati u kombinaciji sa samostalnom, poslovno i finansijski uspešnom ženom. Iako na prvi pogled izgleda nelogično, takve žene se sve češće udaju za omega muškarce, pre svega jer oni ne guše, ne isisavaju energiju, ne kamče pažnju, a umeju da budu zanimljivi i donose sveže sadržaje u njen svet.

Gama muškarac – u potrazi za zabavom

Gama je stalno u akciji, ali je njegova akcija pre usmerena na zabavu nego na uspon u društvu. On će biti dobar u poslu, gradiće karijeru i brinuće o zaradi, ali samo zato da bi sebi obezbedio ono što mu je primarno. Njemu nikad nije problem da se posle napornog radnog dana presvuče i ode na zabavu, u kafić, na koncert. On redovno igra fudbal ili tenis. Njegov pasoš je sav u pečatima. Izleti, raftinzi, planinarenja ne mogu da prođu bez njega.

Kad nema izlazaka, putovanja i sličnih uzbuđenja, gama muškarac postaje uznemiren.

On voli lepe enterijere i prati modne trendove. Od svoje partnerke očekuje isto. Ima dobre manire, ne zaboravlja godišnjice, pažljiv je slušalac, rado daje, ali i prima komplimente.

Sve u svemu, gama je idealan muž, ali samo ženi koja može da izdrži njegov tempo. A takvih nema mnogo. Jedino što može da rasprši idilu sa omega muškarcem su – kućne papuče.

Delta muškarac – alfa posle brodoloma

Delta muškarac je povučen, distanciran i ogorčen. Psiholozi kažu da se radi o alfa ili gama muškarcu koga je slomila neka trauma ili tragedija. On se zaglavio u tački u kojoj život nije bio fer prema njemu, prepustio se sudbini i potpuno povukao.

Prema okolini se odnosi sa stavom „ne zanimaš me”, iza koga se krije ogorčenost. Strastven postaje samo kad nešto kritikuje, kad je protiv nečega, kad mrači.

U društvima nije rado viđen. Često je sam jer ljudima brzo dosadi njegov negativan stav. Delta muškarac privući će osobu sa sličnim karakterom ili u sličnoj fazi života. Postoji izvesna šansa da u međusobnoj ljubavi delta partneri nađu izlaz ka vedrijem i kvalitetnijem životu.