Da li ste vi i vaš partner finansijski usaglašeni?

Što se partnerskih izbora tiče kada je u pitanju odnos prema novcu, štedljivi se u većem broju slučajeva spajaju sa trošadžijama, kažu istraživanja. Kako biste vi ocenili finansijsku usaglašenost sa vašim partnerom?

Praksa pokazuje da se finansijske suprotnosti privlače. Iako bi se na prvu loptu moglo reći da se u životu spajaju partneri koji imaju sličan odnos prema novcu, to nije tako. Što se partnerskih izbora tiče kada je u pitanju odnos prema finansijama, štedljivi se u većem broju slučajeva spajaju sa trošadžijama , a ne sa sebi sličnim. Ovo su rezultati mnogih istraživanja sprovedenih na temu partnerskih odnosa i njihovog odnosa prema novcu.

Partneri i novac

Novac je za nekoga simbol uspeha, nekome je cilj i jedina inspiracija, dok ima ljudi koji se za novac nikako ne vezuju, bilo da šuška bilo da je samo brojka na displeju.

Ipak, da bi partnerski odnosi bili zdravi i stabilni, novac je važan začin, dovoljno važan da nekada može i da presudi spojenom paru. Psiholozi su istraživali i istraživali, i došli do više ključnih tačaka kada su u pitanju partnerski odnosi i odnos prema finansijama:

 • Nije tačno da štediša traži štedišu i obrnuto. Većina parova su suprotnosti kada je u pitanju odnos prema trošenju novca (gorepomenute suprotnosti koje se definitivno privlače).
 • Statistika kaže da je veći broj sklopljenih brakova između onih koji bi realno želeli da smanje svoj nagon za trošenjem i druge polovine koja troši manje nego što bi želela.
 • Iako su češći brakovi koji su spoj finansijskih razlika, realno, takvi brakovi pate od neslaganja i supružnici neretko pate zbog nemogućnosti da se sprovode finansijski kompromisi.

Finansijska usaglašenost

Biti finansijski usaglašen (kompatibilan) sa nekim znači čitav splet novčanih odluka. Ne znači zarađivati sličnu sumu novca. Radi se o pristupu novcu. Jednostavno je – oni usaglašeni ređe se svađaju zbog novca, drugi, manje kompatibilni svađaju se češće zbog iste stvari.

Svakako, i sami znate da li ste i koliko finansijski kompatibilni sa svojim partnerom (ako nikako drugačije, a ono bar zbog dinamike i obima rasprava kojima je novac pokretač). Ako vam, ipak, treba mala pomoć, razmislite kako se između vas i vašeg partnera odvijaju procesi odlučivanja i dogovora oko ovakvih tema:

 • Da li da živimo u iznajmljenom stanu ili da pravimo opcije za stambeni kredit?
 • Kakav stan da odaberemo i u kom delu grada?
 • Da li ipak treba da se odlučimo za kuću?
 • Šta ćemo da radimo za odmor?
 • Koji automobil ćemo kupiti? Nov? Star?
 • Koliko trošimo na vrtiće, školovanje dece?

Ili, pak nešto jednostavnije i svakodnevnije teme:

 • Kuvamo za ručak ili poručujemo?
 • Koliko novca izdvajamo za porodične poklone?
 • Koliko izdvajamo da pomognemo nekome iz porodice?
 • Koliko trošimo na rekreaciju, hobije, TV kanale?

Na kraju, kakav je vaš osećaj dok čitate ovakva pitanja? Da li u vama izazivaju napetost i grč ili već znate da ćete se sa partnerom usaglasiti oko konačnih odluka za većinu ovakvih pitanja? To je na kraju finansijska kompatibilnost.

Nekompatibilnost ove vrste je siguran put do nestabilnog odnosa. Parovi se mogu raspravljati oko mnogo toga, ali psiholozi podvlače da su finansijske rasprave veoma toksične. Istraživanje (Dju, Brist i Hjuston) je donelo rezultate da učestale svađe oko novca vode u razvod. Drugim rečima, naučnici su rekli i još nešto veoma važno – nije bitno sa koliko novca mesečno „baratate”. Važno je kakav je vaš odnos prema novcu, ma koliki iznosi bili.

Parovi se mogu raspravljati oko mnogo toga, ali psiholozi podvlače da su finansijske rasprave veoma toksične

Ima rešenja

Ako ste ipak u partnerskom odnosu koji trpi pre svega zbog novčanih nesuglasica i drugačijeg odnosa prema vođenju finansija, treba da poslušate nekoliko saveta psihologa i pravnika koji su svedočili velikom broju bračnih kriza, pa i razvoda .

Šta može da bude od pomoći ako niste finansijski kompatibilni sa partnerom?

 • Finansijska transparentnost je dobar savet. Neka od ispitivanja pokazala su da zajednički računi mogu da ublaže nesuglasice. Cilj je da partneri znaju pravo novčano stanje, nema skrivanja i laganja i pokazalo se da češće i sadržajnije razgovaraju o problemu trošenja – netrošenja novca.
 • Prihvatanje je inače dobar savet za međuljudske odnose. Prihvatiti štedljivost partnera ili njegovu sklonost ka luksuzu je odraz zrelosti, i na kraju, ovakav odnos daje odlične rezutate – nema ljutnje, svađa, frustracija i negativnih komentara.
 • Odrediti ko je „specijalista”. Ovo je dobra ideja, ukoliko jedan od partnera ima dobar odnos prema novcu. Bar za nijansu. Njegova uloga mogla bi se razumeti kao „finansijski direktor veze” koji je zadužen za glavne odluke o novcu.
 • Na kraju, razgovor je uvek taj koji pobeđuje. Finansijski razgovori mogu da budu veoma naporni i izazovni, ali bez njih stvar je još gora. Razgovorom se mogu praviti planovi potrošnje, izraziti finansijske želje i potrebe, i na kraju, finansijski razgovori uvek smanje finansijski pritisak.