Koliko traje oporavak slomljenog srca

Mali upitnik pomaže da utvrdimo da li smo preboleli bivšu vezu, kakvi su nam emotivni„mišići” i da li je vreme da krenemo u nova ljubavna osvajanja

Raskid, razlaz, razvod, slomljeno srce – bez obzira da li nam se dešava prvi, peti ili pedeseti put, to je uvek mentalno i emotivno iscrpljujuće iskustvo. Zbog toga mnogi potroše nedelje, mesece, čak i godine na lečenje slomljenog srca. I baš kad pomisle da ničeg težeg od raskida nema, shvate da je mnogo teže pripremiti se za nove susrete, izlaske i veze.

Neki psiholozi kažu da postoji samo jedan razlog zašto se partneri razilaze: zato što nisu bili dobri jedno za drugo

Neki psiholozi kažu da postoji samo jedan razlog zašto se partneri razilaze: zato što nisu bili dobri jedno za drugo. Ali osećanje koje ostaje posle razlaza mnogo je složenije. Osim tuge, tu je klupko izmešanih emocija – ljutnja, kajanje, ogorčenost, ali često i osećaj olakšanja i oslobođenja. To zna da bude veoma zbunjujuće i da otežava proces preboljevanja. Iz te zbunjenosti, jedni se odmah upuštaju u nove pokušaje, idu sa sastanka na sastanak i uskaču u nove veze u nadi da će ih one utešiti, dok drugi izgube suviše vremena u uverenju da nisu dovoljno spremni.

Neki odnosi se istroše pre razlaza

I jedni i drugi pitaju se postoji li odgovor na pitanje kada smo spremni da krenemo dalje? „To najviše zavisi od toga koliko dugo smo bili u vezi i koliko smo duboko bili investirani u bivšeg partnera”, svojevremeno je objasnila Đina Janota, jedan od konsultanata u njujorškom ogranku agencije Vida, koja nekoliko godina proglašavana najboljom u domenu povezivanja potencijalnih partnera (matchmaking), a sve to uz pomoć profesionalnih psihologa i srodnih stručnjaka, za konkretnog pojedinca. „Neki odnosi su se istrošili mnogo pre nego što je došlo do zvaničnog razlaza, pa je u takvim sučajevima razumljivo da su partneri spremni za nešto novo čim skinu sa sebe etiketu.”

Ipak, kao što je u seriji Seks i grad upozoravala Keri Bredšo, krug slobodnih osoba koje traže partnere sličan je bazenu sa ajkulama. Zato je važno da u njega uđemo tek kad je naša bivša veza postala kamen o koji se odupiremo i više nije stena na našim leđima. Ako rane nisu zacelile i nismo ponovo jaki kao nekad, bolje je da se pozabavimo sobom pre nego što se izložimo riziku da nas novi neuspeh vrati miljama unazad na putu preboljevanja.

Ne možemo, naravno, zacrtati celu svoju budućnost, ali možemo da postavimo zastavice koje će nam olakšati izbor novog partnera

Ne možemo, naravno, zacrtati celu svoju budućnost, ali možemo da postavimo zastavice koje će nam olakšati izbor novog partnera. Ako nam je u prethodnoj vezi, na primer, smetalo što je partner bio previše usmeren na sebe, znaćemo da osoba koja vodi glavnu reč za stolom nije za nas. Ako je naša prethodna veza pukla jer je partner previše pio, s nekim ko na prvom sastanku prazni čašu za čašom nećemo izaći i drugi put. Da bismo lakše uočili novu osobu koja nam odgovara, moramo da definišemo prioritete.

Da li proveravate bivšeg na mrežama

Naravno, apsolutno je zabranjeno izlaziti sa nekim samo da bismo bivšeg učinili ljubomornim. Pošto u takvim situacijama nije lako biti sasvim iskren ni sam sa sobom, stručnjaci portala Lovehappens ponudili su nekoliko lakmus pitanja, kao što su: Da li često proveravate statuse bivšeg na društvenim mrežama?

Da li se kod zajedničkih prijatelja raspitujete o njemu? Da li još držite njegove stvari u stanu? Da li čuvate njegove fotografije na svom telefonu i često ih gledate? Svesno ili nesvesno pominjete bivšeg u razgovoru sa drugim ljudima? Još ste ljuti zbog raskida? Potajno se nadate da ćete se pomiriti? Stalno poredite bivšeg sa ljudima sa kojima se sada viđate?

Da bismo lakše uočili novu osobu koja nam odgovara, moramo da definišemo prioritete

Ako je većina odgovora potvrdna, treba zaboraviti na nove veze i usredsrediti se na lečenje slomljenog srca, piše Lovehappens. S druge strane, stručnjaci za veze preporučuju jednostavan lakmus – najsigurniji znak da ste spremni da ponovo izlazite na sastanke je vaša želja da izlazite na sastanke. Jer, ta želja proističe iz činjenice da smo ponovo dovoljno hrabri da se upustimo u rizik da nam srce bude slomljeno. Naravno, svi znamo da je moguće da se danas osećamo spremni, a već sledećeg dana da izgubimo hrabrost. Ponekad je ipak potrebno da se odupremo strahu i da mu ne dozvolimo da određuje pravce našeg života.

Budite pozitivni

Naravno, ne treba požurivati ljude da nespremni ulaze u nove veze, jer će tako dodatno povrediti sebe, ali i nedužne ljude koji su izašli s nama uvereni da se iskreno za njih interesujemo.

Nerealno je očekivanje da će prva osoba koju upoznamo posle brodoloma biti ljubav našeg života

Put možda neće biti lak, ali ako želimo da ponovo nađemo ljubav, moramo da rizikujemo da opet budemo povređeni. Strah od neuspeha samo će umanjiti naše šanse. Logično je da ako hoćete da imate uspeha u traženju i nalaženju novog partnera, morate da budete pozitivni. Ako još niste sigurni šta vi to uopšte tražite od novog partnera i nove veze, razmislite, odlučite i napišite to. A onda počnite da izlazite u društvo ne očekujući ništa više od dobre zabave.

Uživajte u tome što ste singl, posvetite se hobiju, učlanite se u plesnu školu, upišite kurs stranog jezika. I najvažnije, čuvajte se nerealnog očekivanja da će prva osoba koju upoznamo posle brodoloma biti ljubav našeg života. Zato ne upadajte u paniku i uživajte u tome što ste singl. Neće to potrajati previše dugo.