Ženska noga

Kako stare seksi žene: duboka mladost uz Seks i grad

Volele smo seriju o prijateljstvu četiri Njujorčanke, a u nastavku serijala pod nazivom And Just Like That od sredovečnih Keri, Mirande i Šarlot očekujemo da i dalje razbijaju mitove

Za fanove Seksa i grada čekanju je kraj. Nakon što je u Njujorku održana premijera, nastavak serije pod nazivom And Just Like That (I tek tako) stiže pred publiku.

Priča o prijateljstvu i romantičnim avanturama četiri Njujorčanke prvi put je prikazana 1998. godine, a u međuvremenu je stekla status serije koja je pružila novi uvid u položaj singl žena i njihov odnos prema seksu. U nastavku nas čekaju sredovečne Keri (Sara Džesika Parker), Miranda (Sintija Nikson), Šarlot (Kristin Dejvis) i novi ženski likovi, dok će mnogima verovatno nedostajati Samanta (Kim Katral), koja se ne pojavljuje u seriji.

U tuđim cipelama

Seks i grad imao je šest sezona i, zanimljivo, čekajući novu uživale smo u reprizama, pa čak i onda kada je serija pomalo zastarela. Čime su to četiri Njujorčanke uspele da zaokupe pažnju žena širom planete? Možda to što je većina nas mogla da se pronađe u nekom od segmenata njihovog života, uprkos tome što nemamo Kerinu kolekciju cipela od nekoliko desetina hiljada dolara, ne menjamo ljubavnike kao Samanta ili ne ispijamo svaki dan kosmopoliten posle posla.

Serija Seks i grad, koja je pružila novi uvid u položaj singl žena i njihov odnos prema seksu, prikazana je prvi put 1998. godine

U svakoj epizodi, četiri prijateljice sa raznolikim sklonostima i uspešnim karijerama, na pragu četrdesetih, razgovarale su otvoreno o seksu. Dok kupuju pecivo, večeraju u restoranima, ispijaju koktele ili probaju cipele slušali smo ih kako duhovito govore o vezama za jednu noć, orgazmima, „trojkama”, svima znanim neprijatnostima u krevetu ili na nekom drugom mestu. Posle ljubavne frke i debakla u vezi i životu, svaka je mogla da računa na bezrezervnu podršku ostatka ženske ekipe.

Kroz priču o ljubavi, seksu, glamuru, karijeri, novcu, pa i feminizmu, četiri junakinje pokazale su da neudate žene ne moraju da budu ogorčene usedelice već cool singl, da je sasvim u redu biti sebična, ekscentrična, ili egocentrična žena i uživati u slobodi koja uvek pripada muškarcima. Bilo je tu reči, naravno, i o modi, o ženstvenosti u 21. veku, ali i o biološkom satu koji otkucava.

Kako god da smo gledale seriju Seks i grad, kao priču o životnoj filozofiji nezavisnih žena ili samo kao zabavnu, luksuznu komediju, ona je bila revolucionarna, iako je veći deo ženske družine od početka do kraja zapravo tražio (i našao) princa na belom konju ili nekog sličnog.

Intrigantna seda kosa

Već dugo se zna da u nastavku serijala (And Just Like That) neće biti slobodoumne Samante, što je deo publike naljutilo, ali navodno ipak će biti seksa.

Revolucionarna serija podsticala je otvorene razgovore o ljubavi i vezama za jednu noć, karijeri, ali bilo je reči i o ženstvenosti u 21. veku

Everett Collection © / Shutterstock.com

Od tri preostale Njujorčanke u pedesetim godinama očekuje se da ponovo razbijaju mitove. Zanimljivo je kako će to da izgleda, pošto već ima naznaka, na primer, da će sa novim likovima serija biti manje „bela” i više politički korektna. Možda je još interesantnije kako će se Keri, Miranda i Šarlot nositi sa novim društvenim i ekološkim trendovima i, najzad, kako će na seriju reagovati milenijalci koji su televiziju već poslali u istoriju.

Tokom snimanja serije pročulo se da neće biti zaobiđena pandemija, što je kod fanova izazvalo nezadovoljstvo jer ne žele da se sreću s koronom i na televiziji, kao i da je glavna junakinja Keri navodno tehnološki napredovala te sada ima podkast. Na društvenim mrežama mesecima je bila aktuelna priča o Kerinoj sedoj kosi u novom serijalu. Glumicama su se brojale bore i tražili tragovi estetskih zahvata. S tim u vezi mediji su svojevremeno preneli deo intervjua Sare Džesike Parker. „Znam kako izgledam. Nemam izbora. Šta da uradim? Da prestanem da starim? Da nestanem”, rekla je ona.

Možda upravo u tom segmentu nove serije And Just Like That i treba očekivati revoluciju, jer na televiziji stvarno ne viđamo često kako stare seksi žene. Sasvim je drugo pitanje da li sredovečna ženska publika želi da učestvuje u tome.

Prirodno, ostarile smo i mi, ali pitanje je koliko je nas spremno na reprizu uz Keri.