Devojka i muškarac u zagrljaju

Nove estetske norme za muškarce – mišićavi bog umesto zgodnog komšije

Danas kada se u spa centrima za muškarce služi pivo i gledaju najpoznatiji sportski tv kanali lepota – ta čudesna reč nije  provilegija pola koji je davno prisvojio ovaj epitet.

Zaista, statistike pokazuju da su očekivanja da se izgleda negovano, zdravo i moćno danas ista ne samo za žene već i za muškarce, mada se ponekad stiče iluzija da je jačem polu  manje stalo do toga.

Socijalne i estetske norme se menjaju a raste pritisak, pre svega onaj medijski, da se nametne određeni imidž, odnosno tip lepote. Fizički atributi lepote variraju geografski a menjaju se i tokom vremena, o čemu možda najbolje govori istorija umetnosti, ali istoriju lepote danas stvaraju mediji, oni taj ideal oblikuju i rasprostiru.

Muški torzo

Zato ovog puta govorimo o globalnim standardima muške lepote danas, koji su precizno postavljeni kao i ženski i u tome se polovi više ne razlikuju.

Drugo pitanje je koliko su opravdani i u skladu sa  predispozicijama i mogućnostima. Jedan broj muškaraca zaista oseća nelagodu zbog  pritiska da se bude „napucan”, odnosno muževan i maskulozan po zadatku i smatra nametnutim merila šta jeste a šta nije „pravi muškarac”.

Ta divna stvorenja, Krejg i Gosling

Ipak, muškarci su danas više nego ikada svesni svog tela i istrajno rade na postizanju zategnutog i mišićavog fizičkog izgleda, koji promovišu glumačke zvezde Danijel Krejg i Rajan Gosling.

Danijel Krejg

Danijel Krejg © AAPimages / Shutterstock.com

Zaista, njihove savršene figure, način na koji sebe „nose”, pa čak i govor tela odišu posebnim šarmom i deluju ne samo muževno nego prirodno i zdravo.

Na njima se ne uočava upadljivo koliko sati su proveli na spravama, već pre svega harmonična, muževna, zdrava celina, pa je jasno zbog čega mame uzdahe žena i zašto mogu biti uzor muškarcima. Kozmetička industrija konstantno promoviše atletski ideal, tako da se muški izgled menja od „lepog” i „privlačnog” u pravcu, pre svega, „zdravog”.

Pločice važnije od braka

Ipak, istraživanje svojevremeno uređeno u Velikoj Britaniji pokazalo je  da čak 78 procenata muškaraca žele da izgledaju mišićavije, a jedan od trojice ispitanika dao bi jednu godinu života u zamenu za idealnu težinu i oblik tela!

Istraživanja marketinških agencija pokazuju da su mladići danas spremni da izmene svoje prioritete u skladu sa atraktivnim modelima i glumcima koji reklamiraju određene proizvode. Prema tim istraživanjima 45 procenata mladića smatra da je glavni prioritet budućnosti biti u dobroj formi, dok samo 38 posto smatra da je važno oženiti se ili biti u uspešnoj vezi.

Zanimljivo je da 26 procenata ocenjuje da su muškarci seksualizovani u oglašivačkoj industriji, na isti način kao i žene.

Rezultat nametanja hiper-atletski razvijenih modela utiče na jedan deo mlađih da teži takvom izgledu, a prema nalazima istraživanja kod većine izaziva osećanje neadekvatnosti.

Džekmenovi tvitovi iz teretane

Protivnici insistiranja na muževnom izgledu doživljavaju kao parodiju rodne ravnopravnosti činjenicu da muškarci padaju pod uticaj priča o neverovatno brzom dovođenju u fizičku formu, koje slušaju od drugih muškaraca.

Sve više ideal predstavlja mršavo telo (steroidi stop), sa izvanredno izbrušenim „saćem”, odnosno pločicama, što je podjednako nestvarno kao i izgladnela mršava ženska figura ukrašena prirodnim, grandioznim poprsjem.

Holivud nameće ovakav model, pa tako Zak Efron, čuven po svojoj devojačkoj lepoti  iz mladosti, danas izgleda kao da je dizajniran u laboratorijskim uslovima i nije jedini. Hju Džekmen redovno tvituje o svom boravku u teretani, pa se na njegovom nalogu moglo pročitati „ako se šipka ne savija, ne dižeš tegove”, dok su  tamblir i pinterest prepun ženskih uzdaha i lajkova nad fotografijama  Krisa Evansa ili Krisa Hemsforta kao Tora.

Kraj ideala dečka iz komšiluka

Čini se da je prošlo vreme kada je muški uzor bio junak iz svakodnevnog života, koji je priodno pravilno, atletski građen, u dobroj formi, ali postoji zaista i moguće ga je sresti na ulici ili poslu, kakve su glumili Brus Vilis, Vil Smit, ili uvek omiljeni Kijanu Rivs.

Za ulogu u A filmskoj i TV produkciji više nije dovoljna definicija trbušnjaka, muško telo mora da izgleda savršeno do krajnjih granica i da prkosi zakonima biologije i fizike, čak i prirode (ako uzmemo u obzir, recimo, trend muškog depiliranja).

Ovu paradoksalnu situaciju najbolje opisuje duhovita primedba stilistkinje za oblikovanje ovih detalja Karli Anderson, da u slučaju kada žena treba da izabere između pećinskog muškarca i čoveka u biznis odelu – ovaj drugi predstavlja ekvivalent ženi u donjem vešu.

Tetovrani plavokosi muškarac,golog poprsja

Spornstar i drvoseča

Zbog svega toga, muškarci koji ne izgledaju kao top D&G ultra vitki modeli, depiliranih, sjajnih prsa osećaju se nezapaženo, nevidljivo i nedovoljno muževno, kao što se osećaju već generacijama žene koje nisu uspele da se uklope u aktuelne forme lepote.

Muški blogeri ističu da se muškarci izlažu torturi, ali ne zato što im je prevashodno važno šta žene misle o njihovom izgledu, već kako ih vide drugi muškarci. Viralni termin spornstar opisuje danas poželjan ideal muške lepote  – sportsko telo sa samo 4 posto telesne masnoće (gotovo bez trunke sala), nalik  na moderne muške porno zvezde, sportiste i, naravno, filmske zvezde.

Ideal lepote

U ovom trenutku svetom muške mašte i aspiracija neprikosnoveno vlada zapadni ideal belog muškarca u liku Krisa Evansa, Čejning Tejtuma, Harija Stajlsa, Krisa Prata, čija imena se pominju najčešće u anketama.

Taj ideal podrazumeva širi gornji deo tela (ramena , bicepse i grudne mišiće), insistira se da telo bude izrazito mišićavo i da ima V oblik. Poslednjih godina imidž muškarca sa bradom, u običnoj beloj T majici, postao je toliko popularan i omiljen među belim Amerikancima kada je bio stvoren termin od „lumberjack”, što će reći metaforično „drvoseča”.

Najseksepilniji muškarac godine

O dominaciji belih glumaca u glavnoj ulozi i projekciji lepote govori činjenica da je magazin People, koji od 1985.  proglašava najseksepilnijeg muškarca godine, ovu titulu dodelio prvi put muškarcu koji nije belac tek 1996 – nosilac titule bio je niko drugi do Denzel Vošington.

Idris Elba

Idris Elba © Denis Makarenko / Shutterstock.com

Posle dve decenije 2016. je usledilo je “krunisanje” Dvejna Džonsona, 2018. nezaobilaznog Idrisa Elbe i kasnije Majkla B. Džordana i Džona Ledženda.

Prošle godine titulu je poneo Kris Evans, a trenutno je u toku glasanje za ovogodišnjeg super lepotana, a rezultat će se znati 8. novembra. Trenutno je u toku i glasanje čitalaca.

Kris Evans

Kris Evans © Lev Radin / Shutterstock.com

I ženski ukus menja se, pa tako danas žene smatraju privlačnijim muškarce koji imaju ženske crte lica, od onih više mačo.

Kilijan Marfi

Kilijan Marfi © Denis Makarenko / Shutterstock.com

Ipak, iako sve češći razgovori o standardima muške lepote ukazuju na njenu objektivaciju, ona još uvek ne dostiže razmere kontinuirane i sveobuhvatne objektivacije i svođenje ženskih atributa na socijalno poželjne i represivne.