Žena u kimonu u prirodi

Kimono – od statusnog simbola do visoke mode

Ako niste pretrčali preko brojnih strana na Instagramu koje vam nude mogućnost da ovog leta ponesete svoj kimono u boho stilu, predlažemo vam da požurite dok leto još traje

Da li ste ovog leta već nabavili svoj boho kimono, neobičan spoj tradicije Dalekog istoka i opuštene verzije kardigana iz dvadesetih godina prošlog veka? Ako još uvek niste, učinite to što pre. Verujte nam, osvojiće vas njegova ležernost i način na koji ćete u trenutku postati ženstveni i zavodljivi – on se samo tako nosi i takva osećanja budi.

Tokom 20. veka kimono je u Japanu imao svoje uspone i padove, koji su velikoj meri bili uslovljeni političkom situacijom

I nismo mi prvi koji su ovaj vrlo formalni statusni simbol Japana prisvojili i od njega napravili nešto neodoljivo, zabavno i privlačno, na način na koji samo moda ponekad može biti. Još u nekim davnim začecima onoga što je današnja modna scena, Pol Poare, pionir mnogih stvari koje danas volimo i svojatamo, počeo je kimono estetiku da primenjuje na svoje bogate plišane kaput-ogrtače kojima je zaludeo Pariz na prelasku između dva veka.

Vrlo brzo ova estetika će preći i na mnoge druge odevne predmete, i dvadesetih, ali i prilikom svog velikog povratka, sedamdesetih godina prošlog veka, kada kimono postaje nezaobilazna uniforma mondenskih letovališta i boemskih umetničkih krugova.

Boho kimono je neobičan spoj tradicije Dalekog istoka i opuštene verzije kardigana iz dvadesetih godina prošlog veka

Tradicija na nov način

Ipak, njegova tradicionalna uloga u Japanu je nešto drugačija. Od prve posete hramu, preko venčanja i ceremonije čaja, kimono igra značajnu ulogu i nosi poruku o društvenim vrednostima japanske tradicije. Pravljen je po veoma visokim zanatskim standardima, sa veoma velikom posvećenošću i pažnjom za detalje.

Za ljude zapadnih civilizacija, on se bezrezervno povezuje sa slikom istorije ove daleke zemlje, a kroz filmove i modernu kulturu mnogi će čak ovu tradicionalnu nošnju vezivati isključivo za romantizovane priče o tajanstvenim i senzualnim čarima gejši.

Ako ste zakasnili za vašu letnju dozu kimona, čini se da će oni biti tu da nas sačekaju i tokom jesenjih i zimskih meseci

S obzirom na taj modernizovan status koji kimono ima u zapadnoj civilizaciji, mnogi zaboravljaju da je kimono, u većem delu njegove istorije, nosio veći deo japanske populacije. Tek nakon nasilnog otvaranja granica u 19. veku, njegova uloga počela je veoma lagano da se menja.

Tokom 20. veka kimono je u Japanu imao svoje uspone i padove, koji su u velikoj meri bili uslovljeni političkom situacijom, prisvajanjem zapadnih običaja odevanja i večite klackalice u zemlji podeljenoj između snažnog osećaja za tradicionalno i tehničkog napretka (poznato je da je Japan tehnički najnaprednija civilizacija savremenog sveta).

Ima bezbroj načina kako možete da ga kombinujete; za ovaj odevni predmet samo je mašta limit

Nove generacije, od 1990-ih godina naovamo, počele su da se vraćaju tradiciji i ponovo su prigrlile kimono, neretko ga kombinujući sa modernim sandalama sa platformom. Sada sigurne u svoj kulturološki uticaj na ostatak sveta, moderne žene Japana ponovo se osećaju slobodno da prigrle svoju tradiciju i da joj daju nove tehnološke vrednosti.

S druge strane, čitav pokret u modi devedesetih je evropskoj modnoj sceni doneo vrednosti i snagu japanskih kreatora, koji su nas učili o tradiciji Japana i tome da je svaki detalj važan i da je, nekada, manje mnogo značajnije i ima veću težinu.

Kimono na bezbroj načina

I dok se u Zemlju izlazećeg sunca tradicija vraća na velika vrata, mi smo od te tradicije prigrlili detalje i učinili ih svojim, opuštenim i zabavnim i, kako to obično biva, samim tim i predmetom obožavanja.

Ako niste pretrčali preko brojnih strana na Instagramu koje vam nude mogućnost da ovog leta ponesete svoj kimono u boho stilu, predlažemo vam da požurite dok leto još traje.

Ima bezbroj načina kako možete da ga kombinujete; za ovaj odevni predmet samo je mašta limit. Možete ga nositi na plažu uz džins-šorts ili kupaći kostim. Kombinujte ga sa haljinom ili nosite u kućnoj varijanti.

Ako napravite ili nabavite kimono u formalnijoj ili jednobojnoj varijanti, uz pantalone i bluzu on može postati vaša moćna uniforma za poslovne sastanke na korporativnom nivou

Najlepše od svega – ako napravite ili nabavite neki kimono u formalnijoj ili jednobojnoj varijanti, on uz pantalone i bluzu može postati vaša moćna uniforma za poslovne sastanke na korporativnom nivou. Niko vam neće zameriti na neadekvatnoj odeći, a u isto vreme poslaćete jaku poruku o ličnom izrazu i kreativnosti.

Ono što je najbolje od svega, ako ste zakasnili za vašu letnju dozu kimona, čini se da će oni biti tu da nas sačekaju i tokom jesenjih i zimskih meseci.