kenzo takada modni dizajner

Kenzo – modna svežina iz zemlje izlazećeg sunca

Kenzo je otvorio vrata brojnim uticajnim japanskim dizajnerima, kao što su Jamamoto i Rei Kavakubo i stvorio novu vrstu eklektične estetike, koja će uticati na evropsku publiku da prihvati različitosti

Zapadnom stilu odevanja bili su potrebni milenijumi da samo okrzne japansku kulturu, a kada se to najzad desilo krajem devetnaestog veka, informacije i bogatstvo ideja koje su počele da teku u oba pravca postale su neprocenjive.

U prvom momentu, evropski, a pre svega francuski dizajneri bili su ti koji su našli inspiraciju u dalekom Japanu, koji je svakako početkom dvadesetog veka delovao još dalje. Dizajneri, kao što su Mari Kalo Gerber, Madelin Vione, Koko Šanel i Iv Sen Loran, radili su pod značajnim uticajem japanske tradicionalne odeće i printova.

Povod za pisanje o japanskim modnim kreatorima je odlazak Kenza Takade, koji je prvih dana oktobra, od posledica kovida, preminuo u Parizu u 81. godini. Iako je njegov prvobitni plan bio da u Parizu provede samo šest meseci, ovaj grad će mu postati dom u narednih 56 godina.

Njegov rad otvoriće vrata ne samo brojnim uticajnim japanskim dizajnerima koji će doći nakon njega, kao što su Jamamoto (Yohji Yamamoto) i Rei Kavakubo (Rei Kawakubo), već je i stvorio novu vrstu eklektične estetike, koja će preći granice, boje i kulture i izvršiti uticaj na evropsku publiku da prihvati različitosti.

Radio sam ono što znam

U prvom momentu su evropski, a pre svega francuski dizajneri bili ti koji su našli inspiraciju u dalekom Japanu

Karijeru u Evropi započeo je prodajući skice dizajnerima poput Luja Feroa, a do 1970. godine stvorio je okolnosti za otvaranje svoje prve radnje, koju je sam i renovirao, u Galerie Vivienne. „Kada sam otvorio svoju radnju, činilo mi se da nema smisla raditi ono što rade francuski dizajneri, jer to nisam znao i mogao”, rekao je Kenzo 2019. za The South China Morning Post. „Tako da sam radio ono što sam znao i sa idejom da budem drugačiji. Koristio sam kimono tkanine i druge meni bliske uticaje.”

„Zaigrano haotični i predimenzionirani komadi, napravljeni da oslobode telo, a ne da ga ograničavaju ili preoblikuju, često bez patent-zatvarača i drugih oblika kopčanja, ubrzo su našli svoje mesto u Elu i američkom Vogu. To će, zapravo, biti otvaranje vrata za grupu japanskih dizajnera koji će tokom osamdesetih i devedesetih potpuno izmeniti percepciju kvalitetnog dizajna među modnom publikom, ali pre svega dizajnerima u Evropi.

Japanska estetika u globalnoj modi

Zaigrano haotični i predimenzionirani komadi, napravljeni da oslobode telo, a ne da ga ograničavaju ili preoblikuju, često bez patent-zatvarača i drugih oblika kopčanja, ubrzo su našli publiku

Iznedreni kroz privredni i industrijski procvat Japana šezdesetih godina, japanski umetnici, dizajneri i arhitekte, pronašli su inspiraciju u fuziji između američke pop kulture i japanskih eksplozivnih potrošačkih tehnologija.

Stavljajući veliki naglasak na poštovanje tradicionalne japanske umetnosti, ujedno nalazeći inspiraciju u oblicima i ideologijama modernizma (prvenstveno tehnologije vlakana, vizuelnih slika i trodimenzionalne skulpture), Mijake, Kavakubo i Jamamoto (Issey Miyake, Rei Kawakubo i Yohji Yamamoto) mogu biti zaslužni za kreiranje japanske estetike u globalnoj modi.

Umetnička saradnja kao pokret

Iako svaki od ovih dizajnera ima jedinstvenu perspektivu konstrukcije kroja, oni su od početka delili ljubav prema umetničkoj saradnji u razvoju svojih kolekcija, marketinga i imidža. Na taj način, pojavivši se na svetskoj modnoj sceni, delovali su kao pokret, i njihov uticaj bio je veći nego da su nastupali pojedinačno.

Crpeći inspiraciju i sa Istoka i sa Zapada, i iz tradicionalnog i iz ultramodernog, japansko nasleđe imalo je neverovatan uticaj na modnu industriju

Svet dizajna i proizvodnje

Rei Kavakubo kombinuje radnu etiku inspirisanu socijalističkim industrijskim konceptom sa gotovo fanatičnom željom da se odeća isporučuje kao proizvod koji se neprestano menja u svom životnom okruženju, navodeći i neorealizam i futurizam u kolekcijama, ali i u marketinškom pristupu.

Mijake oblikuje odeću koja slavi vitalnost i kretanje ljudskog tela, posebno se pozivajući na sudansku, japansku i američku modu, kombinujući ih sa vrhunskim krojačkim veštinama, kako bi stvorio oslobođenu globalnu estetiku.

Jamamoto pokazuje najveću odanost japanskim tradicijama kroja. Poznat je po mantilima i košuljama nadahnutim kimonima, koji su svoju najveću popularnost dostigli devedesetih godina. Iako je u njegovoj odeći očigledan uticaj čistih geometrijskih oblika, Jamamoto pronalazi metode uključivanja savremenih konstrukcija i detalja sportske odeće u svoj dizajn, kako bi dočarao postmoderni ulični šik, prožet funkcijama zaštite i trajnosti.

Kimono i origami svetu mode dali su široko nebo ispunjeno inspiracijom koju srećemo na svakom koraku, od odeće do arhitekture

Veličanstveno pionirsko zaveštanje

Zahvaljujući ovoj grupi avangardnih dizajnera, japanska moda stekla je epitet radikalne i ekstremne. Crpeći inspiraciju i sa Istoka i sa Zapada, i iz tradicionalnog i iz ultramodernog, japansko nasleđe imalo je neverovatan uticaj na modnu industriju, od dominacije brenda Uniklo (Uniqlo) do velikog broja nadolazećih mladih dizajnera širom sveta.

Kimono i origami svetu mode dali su široko nebo ispunjeno inspiracijom koju srećemo na svakom koraku, od odeće do arhitekture, a prvi pionir koji je svoju estetiku preneo iz Zemlje izlazećeg sunca u Evropu bio je Kenzo Takada. Zato je nemoguće ne odati priznanje njegovoj veličanstvenoj kreativnoj ostavštini, koja je bila živa i aktuelna sve do samog kraja.