zena drzi tasne i cipele

Kapital za male životne radosti

Uz dobru strategiju povremeno troškarenje može da donese veliko zadovoljstvo

Emocije i novac su u veoma tesnoj vezi, a izgleda da pametnim troškarenjem možemo da kupimo čak i komadić sreće.

Iako ne postoji magični broj koji pokazuje koliki to prihod usrećuje ljude, on bi mogao da bude ekvivalentan sredstvima koja čoveka čine spokojnim, bez obzira na to u kom delu planete živi.

Novac uložen u dodatno obrazovanje i veštine svakako će nas obogatiti

Luksuzni komad ili ljupke sitnice

O bogatstvu, novcu i sreći internetom kruži mnoštvo izreka i istraživanja, a prema jednom od njih, na primer, prihod koji potencijalno omogućava blagostanje je onaj kojim možemo da zadovoljimo osnovne potrebe, dok njegovo dalje povećanje može čak da dovede i do smanjenog zadovoljstva životom.

U modernom društvu mnogi identifikuju svoje finansije kao prosečne. Ne ulazeći u to da li ovako viđeni prihodi više gravitiraju oskudici ili izobilju, postoje male strategije uz pomoć kojih možemo da unesemo prilično radosti u život, bez obzira na „prosečnu platu”.

Bez opasnosti od bankrota, ulaganje u vrhunsku kafu i lepo dizajniranu šolju može da nam ulepša dan

Volimo svoje knjige i cipele, ne možemo bez telefona i računara, a nakon kupovine najnovijeg izdanja ili komada većinu preplavi radost. Međutim, stvari se komplikuju ako je apetit veliki, a zadovoljstvo zbog novotarije kratko.

Alternativa u tom slučaju je da izbegavamo trošenje na luksuzne stvari i okrenemo se kupovini nekoliko sitnica koje nam se dopadaju, ne samo zbog erozije novčanika, već i zbog doživljaja sreće koji je više povezan sa učestalošću nego sa intenzitetom.

Dugoročno ulaganje

Da se sve ne bi završilo kupovinom nepotrebnih drangulija, možemo da preispitamo svoje navike i investiramo u materijalne stvari oko kojih nam se vrti život, ili u bolju budućnost.

Bez opasnosti od bankrota, ulaganje u vrhunsku kafu i lepo dizajniranu šolju može da donese veliko zadovoljstvo i ulepša jutro, a ako ova radost iščili za nekoliko dana, sledeća doza je, na primer, elegantna bočica kupke, kupovina knjige ili preuzimanje filma.

Preispitivanjem navika i investiranjem u stvari oko kojih nam se vrti život možda izbegnemo višak drangulija u domu

Ipak, ulaganje u nematerijalne stvari, odnosno u sebe, moglo bi da nam donese najviše sreće, i to ne samo dugoročno.

Dodatno ulaganje u obrazovanje i veštine svakako će nas obogatiti, a ulaganje u sportske aktivnosti, na primer, pokrenuće složene procese u telu zbog kojih osećamo radost, bez obzira na to što nismo postale vlasnice šik tašne ili automobila koji je poslednja reč tehnike.