novac na knjizi

Lista knjige u kojima svaka reč ima visoku tržišnu cenu

Čak i veznik iz prve knjige o Hariju Poteru zaradio je više od 1500 dolara, a samo nešto manje, oko 1300 dolara, zaradila je svaka reč iz Koeljovog Alhemičara

Ako ste od mladosti želeli da postanete pisac, pa odustali jer su vam roditelji govorili da se od pisanja ne živi, možda je došlo vreme da ovu predrasudu preispitate i upišete neki od brojnih onlajn kurseva kreativnog pisanja.

Tačno je da još uvek svuda u svetu postoje i ukleti pesnici i neshvaćeni romanopisci, ali je doba masovne proizvodnje knjiga i onlajn izdavaštva donelo i nešto sasvim novo – pisce koji su se od svojih knjiga obogatili.

Tako, Džoana Rouling je prva i za sada jedina osoba koja je od svojih knjiga (i prava za filmove) zaradila milijardu dolara, dok je broj pisaca koji su zaradili milione prilično veliki. Na svetskom tržištu, proizvodnja reči može i te kako dobro da se isplati. Želeći da saznaju koliko su skupe reči bestseler pisaca današnjice, autori sajta The Knowledge Academy upustili su se u računanje.

Privlačnost, pa i tržišna vrednost napisanog, ne dolazi iz pojedinačnih reči, već iz njihovog sklopa

Svaka reč o Hariju Poteru među 20 najskupljih

Pošli su od toga da je uobičajeni autorski honorar 10 odsto od cene prodatog primerka. Sledeći parametar te jednačine bio je broj primeraka prodatih u svetu. Dobijenu cifru podelili su sa brojem strana, a onda i sa brojem reči po strani. Istraživanje su napravili na 20 najprodavanijih knjiga u svetu čiji autori su još uvek živi.

Anton_Ivanov © / Shutterstock.com

Tako su došli do top-liste, na čijem vrhu se, očekivano, našla Džoana Rouling. Njena prva knjiga iz serijala o Hariju Poteru (Hari Poter i kamen mudrosti) prodata je u 120 miliona primeraka. Za svaku reč te knjige, Džoana je zaradila impresivnih 1563 dolara.

Drugi deo njenog serijala Hari Poter i dvorana tajni zauzeo je treće mesto sa 981 dolarom po reči. I ostale četiri knjige o školi za čarobnjake našle su se na listi prvih 20, jer su zaradile između 434 i 246 dolara po reči.

Džoana Rouling je specifična po tome što su se sve knjige njenog serijala plasirale na ovu top-listu. To nije pošlo za rukom E. L. Džejms. Iako se njena knjiga Pedeset nijansi sive našla na visokom šestom mestu sa 496 dolara po reči, sivlji i najsivlji nastavci ostali su ispod crte, uprkos velikoj popularnosti.

Da bi svaka napisana reč donela hiljadu i više dolara, potrebna je dobra ideja, mnogo sreće i malo alhemije

Lovac je ulovio, a planine nisu odjeknule

Roman Haleda Hoseinija Lovac na zmajeve kupilo je 31,5 miliona čitalaca, pa se knjiga tako našla na 18. mestu po globalnoj prodaji. Međutim, kako ova knjiga (u izdanju na engleskom) ima 371 stranu, ona se zaradom po jednoj reči od 277 dolara popela na 15. mesto.

Uprkos tome, ostali delovi Hoseinijeve potresne avganistanske trilogije A planine odjeknuše i Hiljadu čudesnih sunaca, iako veoma dobro ocenjeni i prodavani, nisu uspeli da zarade mesto na listi od 20 knjiga sa najskupljom reči.

Globalno popularni Paolo Koeljo napisao je mnogo knjiga koje su postale veliki hitovi, ali je samo njegov Alhemičar zaradio dovoljno da se nađe u društvu knjiga sa najskupljom reči. Ali, zato Alhemičar zauzima srebrno, drugo mesto, jer je svaka njegova reč do sada zaradila 1297 dolara.

Denis Makarenko © / Shutterstock.com

Alhemičar zauzima srebrno, drugo mesto, jer je svaka njegova reč do sada zaradila 1297 dolara

Manje reči, veća zarada

Da Vinčijev kod Dena Brauna našao se na četvrtom mestu sa 535 dolara po reči, ali ne treba izgubiti iz vida da je ta knjiga veoma obimna, ima 489 strana na kojima, logično, ima znatno više reči nego što može da stane na Alhemičareve 182 strane.

Može da čudi što se pored tolikih novih bestselera i hitova, na desetom mestu liste našla knjiga Galeb Džonatan Livingston, Ričarda Baha. Ovo je bila kultna knjiga rokenrol generacije, a kod nas je bila prevedena i veoma popularna 70-ih i 80-ih godina 20. veka. Pa ipak, svaka reč ove 348 strana obimne knjige zaradila je po 367 dolara.

Ova neobična lista skupih reči baca novo svetlo na pisanje knjiga kao na potencijalno unosan biznis. I kao u svakom preduzetničkom poduhvatu, potrebno nam je znanje, koje danas, srećom, nije tajno kao alhemičarsko.

Mnogi iskusni svetski pisci drže master časove i kurseve na kojima otkrivaju najvažnije tajne svog zanata.

Ipak, uvek treba imati u vidu da za uspešnu knjigu važi isto što i za radio. Kao što muzika ne dolazi iz pojedinačnih delova radija, već iz njegovog sklopa, tako isto privlačnost, pa i tržišna vrednost napisanog, ne dolazi iz pojedinačnih reči, već iz njihovog sklopa. Da bi svaka napisana reč donela hiljadu i više dolara, potrebna je dobra ideja, mnogo sreće i malo alhemije.