Muškarca i ženu deli zid, ali se drže za ruke i očigledno se i jedano i drugo muče, jer se ne razumeju, tesko im je da dopru jedno do drugog...razlike u polovima.

U lavirintu komunikacije: kako da se muškarci i žene bolje razumeju

Komunikacija je ključ bogatstva, zato izbegnimo pogrešne početke, varljive zaokrete i ćorsokake, kako bismo bolje razumeli jedni druge.

Čak i u 21. veku, svesni smo jaza među polovima, postojanja nerazumevanja i konflikata.

Činjenica je da se muškarci i žene ponašaju na određene načine, zato bi bilo dobro da se vrate na pravi put dobre komunikacije i međusobnog razumevanja.

Odakle toliki problemi između muškaraca i žena

Žene danas previše rade, često su gnevne i sve više usamljene. One kao biološku datost nose taj negujući stil, voljenje i staranje o drugim osobama, dok su muškarci evoluirali kao lovci, zaštitnici, hranitelji i oni koji rešavaju probleme.

Srećemo se sa različitim prioritetima kod oba pola. Reklo bi se da je ženama više stalo do tih dobrih odnosa nego muškarcima. Mada, i muškarci priželjkuju dobru, zdravu i zadovoljavajuću vezu.

• Žene redovno greše pretpostavljajući da muškarac koji je voli mora i da je RAZUME. Zato smo sa razlogom suprotan pol. Zato što i jesmo suprotnosti!

• Potrebno je znati da govorite dva jezika: „muški” i „ženski”.

Ženski mozak je predodređen za komuniciranje putem razgovora i glavna svrha te komunikacije jeste sâmo RAZGOVARANJE. U najvećem broju slučajeva ona ne traži nikakve odgovore i rešenja. Žena najčešće želi da je slušate, a ne da joj dajete savete.

S druge strane, muškarac veruje da joj treba ponuditi rešenja, a davanje saveta vidi kao demonstraciju brige i ljubavi.

Ona se nervira što on neće da je sasluša, a on besni jer ona neće da prihvati njegova rešenja.

„Kada bi jednom mogao da ućutiš i saslušaš me”, viče ona dok odlazi prema vratima.

Momak i devojka razgovaraju uz kafu.

„Ako ti nije stalo do mog mišljenja”, dere se on u vrata koja su se upravo zalupila za njom, „onda nemoj da ga tražiš.”

Oboma se čini da ono drugo ne pridaje važnosti onome što kažu.

Naravoučenije je jednostavno, ali moćno.

Muškarac treba saosećajno da sluša, naročito ako je žena uznemirena, i da je pita šta želi od njega? A žena treba izričito da kaže šta očekuje. Tada će svako znati šta se od njega očekuje.

Muške karakterne crte koje nerviraju žene

Žena se oblači pažljivo, imajući u vidu kakvo je napolju vreme, koje je doba godine, modni trend, koje joj boje pristaju, kuda je krenula, kako se toga dana oseća u vlastitoj koži, s kim će se videti, šta će raditi. Muškarac prosto onjuši odevni predmet koji je zatekao prebačen preko naslona stolice.

Istraživanja pokazuju da muškarci ne samo da ne vole odlaske u kupovinu odeće i hrane, već im to izaziva stres, što loše utiče po njihovo zdravlje.

● Na vrhu spiska muških navika koje žene odbijaju da tolerišu jesu: čačkanje nosa, podrigivanje, telesni zadah i češanje prepona. Međutim, broj jedan je, bez konkurencije, puštanje gasova! Žene to doživljavaju kao vrlo neugodan proizvod varenja, a za muškarce je to beskrajan izvor zabave, samoizražavanja i način učvršćivanja muškog drugarstva.

● Glavna razlika između muškarca i žene je i u muškoj opsesiji pričanjem viceva o užasnim događajima i muškim genitalijama (ovo je pre svega muški način izlaženja na kraj sa bolom). Što je muškarcu teže da govori o nečemu što ga je emocionalno pogodilo, to će se više smejati na vic u vezi s tim, koliko god se to ženama činilo bezosećajno.

S druge strane, ženski humor obuhvata ljude, njihove odnose i muškarce. One slobodno pričaju sa svojim prijateljicama o svom seksualnom životu, bez pomoći ikakvih viceva.

● Žene više pričaju od muškaraca. Zašto?

Ovaj koncept muškarci najteže shvataju. Ženama nije potreban razlog da bi pričale, niti im je potreban krajnji cilj. Pričaju da bi se među njima stvorila bliskost i povezanost.

Devojka priča sa momkom.

Žene često koriste ćutanje kao vid kažnjavanja; to je vrlo efikasna taktika kada se primenjuje na drugim ženama. Kod muškaraca, međutum, ova taktika ne pali – oni neočekivani „mir i tišinu” doživljavaju kao dodatni bonus.

Prema tome, kada žena zapreti: „Više u životu neću da progovorim s tobom”, to bi trebalo da shvate ozbiljno, ali ne i doslovno.

Ako žena želi da kazni muškarca, najlakši način je da bez prestanka priča i stalno menja temu.

Savet za muškarca

Muškarci treba da shvate da je glavna svrha ženske „priče” da se oseti bolje pošto „izbaci” iz sebe sve što joj se desilo tog dana i na taj način se zbliži sa vama. Njoj ne trebaju nikakva rešenja.

Momak i devojka kuvaju zajedno u kuhinji.

Savet za ženu

Nemojte svog muškarca da kažnjavate ćutanjem, i potom se nervirate zato što nije ni primetio da ne razgovarate sa njim.

Muškarac uživa u tišini, jer se tako opušta. Ako imate nešto da mu kažete, onda to uradite bez okolišanja.

Zašto muškarci gledaju i druge žene, i moraju da sklone svoje čarape sa poda baš sada? Zašto žene nikada, ama baš nikada konkretno ne kažu šta hoće?

Mnogo je odgovora, a dok ne pronađemo onaj pravi, nastavimo da razumemo, snalazimo se i učimo da volimo svoju različitost.

Rezultat će biti ljubav i pažnja koju ćemo dobiti zauzvrat.