Figura kroz vekove, razlicite lutke

Imena koja su pisala modnu istoriju

Modna industrija oduvek je bila ispunjena velikim imenima i specifičnim karakterima čije su borbene priče i bogati životi bili ništa manje nego fascinantni.

Često se kaže da je za veliku umetnost potreban život pun iskušenja. Tako je bilo i biva i sa brojnim velikim imenima iz sveta mode za koja se vezuju sjaj pozornica i glamur.

Da li je to uvek tako videćemo kroz živote onih koji su menjajući svoje sudbine pisali istoriju odevanja. Krenimo u laganu šetnju kroz priče nekoliko najeminentnijih ličnosti koje su napravile prekretnicu na polju mode, i to ne po hronološkom redu već poređano onako kako nas njihove biografije i uticaj inspirišu.

Prada

Mijuča Prada (Miuccia Prada) smatra se jednom od najuticajnijih i najprominentnijih modnih dizajnerki modernog doba. Njena veština je preobrazila mali kućni biznis u jednu od najimpresivnijih modnih kuća vrednih više milijardi dolara.

Mijucija Prada

Mijuča Prada © Matteo Chinellato / Shutterstock.com

Uz njeno ime vezuju se odvažnost, preduzimljivost i volja da nikada ne izbegne nijedan izazov. P

od njenim vođstvom, brend Prada uspeo je da spaja staro i novo, ružno i uzvišeno, vulgarno i jednostavno, pri tome dolazeći do različitih originalnih i često neočekivanih ideja. Zapravo, mogla se pohvaliti da u dugačkoj karijeri nijedna kolekcija nikada nije izgledala identično sa bilo kojom pre nje.

Renesansa brenda Prada započela je pod Mijučom 1985, sa jednim skromnim materijalom kao osnovom njene torbe.

Mijuča je odabrala funkcionalnost umesto glamura. Najlonske torbe ovog brenda tokom vremena su postale simbol modernosti, omogućavajući luksuzu da bude subverzivan i izvan površnog.

Vestvud

Vivijen Vestvud (Vivienne Westwood) možda je najuticajnija britanska dizajnerka svih vremena.

U industriji pretežno stvorenoj za promociju lepote, Vivijen je koristila svoje veštine za promociju viših ciljeva kroz svoju strast prema umetnosti, istoriji i društvenoj pravdi.

Vivijen Vestvud

Vivijen Vestvud© 360b / Shutterstock.com

Čineći to, ona je redefinisala ono što biti dizajner može predstavljati, nadahnuvši čitav talas drugih dizajnera da koriste modu kao sredstvo iskričave kulturne promene.

Vestvudova je bila odgovorna za dovođenje celog pank pokreta u epicentar britanskih modnih dešavanja. Nesumnjivo, ova žena bila je buntovnik u modi i životu, ali uvek s razlogom.

Vera Vang

Vera Vang (Vera Wang) kontinuirano pred sebe postavlja izazove, čak i danas, sa preko trideset godina u modnoj industriji. Tvrdi da joj je učenje glavni izazov da se razvija, ne samo kao dizajner, već i kao ljudsko biće.

Upešna takmičarka u umetničkom klizanju (podatak koji o njoj mnogi ne znaju), iskoristila je sličnu preciznost u svojim dizajnerskim rešenjima.

Vera Vang

Vera Vang © Ovidiu Hrubaru / Shutterstock.com

U medijskoj kompaniji Conde Nast provela je 16 godina, radivši i projekte za časopise kao što su Vogue i Harperʼs Bazaar, što ju je dovelo i do pozicije urednice Conde Nast-a.

Nakon tako uspešnog rada u polju novinskog izdavaštva, ona započinje novu karijeru modnog kreatora koja će joj doneti još veći uspeh i svetsku slavu.

Balensijaga

Kristobal Balensijaga (Cristobal Balenciaga) pripada klasi onih čuda na modnoj sceni koji nikada nisu prošli formalnu obuku u smislu umetničke škole ili modnog dizajna, ali su ipak krenuli na ovo putovanje kako bi sebi stvorili ime.

Balensijaga se od početka usavršavao za poznavanje tajni kroja, pogotovo na polju večernje toalete. Iako je brend sada veoma daleko od Balensijaginih korena, jer je promenio smer i sada se svrstava u neku glam varijantu ulične mode, to ne menja činjenicu da je Kristobal bio jedan od najvećih koji su menjali svet i utirali put svim ljubiteljima i poznavaocima vrhunskih veština.

Živanši

Ime slavne holivudske zvezde Odri Hepbern gotovo je bilo sinonim za ime Ibera de Živanšija (Hubert de Givenchy), koji je glumici za života bio omiljeni modni izbor. Odri je nosila dizajnerove komade na setovima kultnih filmova kao što su Smešno lice, Doručak kod Tifanija, Šarada i nekoliko drugih.

Brend Živanši poznat je po svojoj neumoljivo ženstvenoj estetici. Njegove čiste siluete i elegantne haljine postale su simbol imena robne marke.

Djordjo Armani

Đorđo Armani © DELBO ANDREA / Shutterstock.com

I još…

Ovo putovanje bilo bi nepravedno završiti bez italijanskih mađioničara zanata Valentina i Armanija (neprikosnovenog arhitekte osnovnog kroja ženskih i muških odela), ali i Koko Šanel i Aleksandra Mekvina koji su menjali pojam odevanja iz korena.

Za njima su sledili i slede desetine drugih dizajnera koji koračaju ovim utabanim stazama, pa i sa mnogo žara skreću sa poznatog puta. Kao što je poznato i u ostalim oblastima života, bez ozbiljnog mejnstrima nema ni kvalitetne avangarde.