BaIenciaga patike

Saradnja Adidasa i Balensijage – komfor sa dahom visoke mode

Kolekcija broji 33 komada i kao da lagano i neprimetno spaja Adidasov prepoznatljiv motiv trostrukih pruga s Balensijaginim voluminoznim siluetama

Ovog proleća ili tačnije pre nepunih nedelju dana održana je revija na kojoj je prikazana dugo najavljivana saradnja modne kuće Balensijaga i sportskog brenda Adidas.

Već sutradan društvene mreže i digitalni mediji su eksplodirali. Od izveštaja i fotografija sa revije do mnogobrojnih mimova, ovaj događaj postao je nezaobilazna tema i za one koji ga odobravaju i za one druge, zatim za kritičare, ali i za razgovor uz kafu. Šta se desilo i šta je zapravo zapalilo modnu javnost?

Pre svega, ovakva saradnja pret-a-porter brendova sa sportskim kućama i nisu novost u modnoj industriji. Ne znamo da li se sećate koliko je bila velika vest kada je lansiran Dior–Džordan (Dior–Jordan)?

Obostrani interes

Deluje kao da svakog meseca dobijamo po jednu jednako upečatljivu saradnju, s obzirom na to da će Guccididas biti uskoro lansiran, a i Louis Vuitton izlaže svoju Nike kolekciju uoči letnje sezone.

Balensijiaga–Adidas nije samo najnovija verzija luksuzne sportske odeće, čini se da to postaje znatno više od obične saradnje. Još jedna kolaboracija u nizu je dokaz rastuće potrebe brendova sa vrha modne liste da pojačaju onaj deo svog delovanja koji se percipira kao komforan i pristupačan. S obzirom da je promena imidža u oku potrošača teška i mukotrpna, pribegava se ovom, sve popularnijem obliku saradnje, koji donosi koristi i jednoj i drugoj strani udruženoj u zajednički poduhvat.

Raste potreba brendova sa vrha modne liste da pojačaju onaj deo svog delovanja koji se percipira kao komforan i pristupačan

Poslednjih godina Adidas je pokazao jaku želju da se pojavi na tržištu luksuznih brendova, pa je tako nedavno udružio snage sa Pradom, a kako smo rekli, uskoro će i sa Gučijem.

Duo Balenciaga x adidas (kako svetski mediji karakterišu ovu saradnju) ili Balenciaga/adidas (kako sami brendovi više vole da budu označeni), najavljen je već tokom Balensijagine revije za proleće 2023, tako ležerno da je gotovo delovalo slučajno.

Ono što je različito od dosadašnjih saradnji ovog tipa jeste da se retko kad kao ovog puta podigla prašina u svetskoj javnosti.

Komercijalni uspeh

Kolekcija broji 33 komada i kao da lagano i neprimetno spaja Adidasov prepoznatljivi motiv trostrukih pruga s Balensijaginim voluminoznim siluetama. Od velikih (oversize) trenerki do glomaznih patika koje su postale zaštini znak Balensijage (uvek se nameće pitanje šta bi počivši Kristobal Balensijaga na njih rekao), to je spoj napravljen u visokomodnom raju koji će se sigurno dobro prodavati. U to nema sumnje.

Ono što je različito od dosadašnjih saradnji ovog tipa jeste da se retko kad, kao ovog puta, podigla prašina u svetskoj javnosti

Popis kolekcionarskih komada dopunjuju i majice sa printom loga Njujorške berze (NYSE) u kojoj je revija i održana. Da li su razni vukovi sa Volstrita mogli i da zamisle da će prostor ovog zdanja koje je simbol svetske finansijske supersile preuzeti manekeni sa maskama od lateksa? Verovatno nisu ni maštali, a mi kao posmatrači mislimo da je to donekle i duhovito.

Saradnja ove dve kuće menja i u novi kontekst stavlja elemente sportske odeće koji su bili deo Balensijaginog kreativnog jezika ili, bolje reći, kreativnog jezika njihovog dizajnera Demne, koji već skoro celu deceniju daje novi duh i život ovom brendu. Linija konfekcije, cipela, torbi, nakita i dodataka, označena je bedžom sportskog ili trolisnog logotipa iznad imena Balenciaga i malim slovima Adidas.

Iako je gore pomenuta silueta bila najavljena mesecima unazad, to je bio samo miris onoga što dolazi, jer su nam udruženi, ovi brendovi ponudili mnogo širi dijapazon opcija.

Spoj napravljen u visokomodnom raju sigurno će se dobro prodavati. U to nema sumnje

Nova stranica modne istorije

Osim cipela, tu je i niz trenerki i naših favorita duks-mantila, sve prilagođeno overfitu karakterističnom za Demnin rad.

Čuvene Triple S patike nisu stigle samo u crno-beloj kombinaciji, već i u alternativnoj varijaciji sa dominantnom plavom. Obe imaju klasične Adidas potpise, sa tri pruge koje krase bočnu stranu i trolistom na peti.

U svemu ostalom ova cipela je ostala verna dizajnu brenda visoke mode, zadržavajući netaknutim ono što je postalo tako popularno tokom godina.

Na kraju, bez obzira da li publika o ovoj saradnji ima negativan ili pozitivan stav i da li je prezentacija po nekima bila šokanta (mada ne razumemo baš šta to u 21. veku može na pisti da šokira i zbog čega), činjenica je da je ispisana još jedna značajna stranica u modnoj istoriji. Videćemo uskoro i šta nova Adidasova saradnja donosi.