U dobru tašnu stane trećina života

Ženska tašna je odraz stila i statusa, ali ona pokazuje i gde smo bile, kako smo sada i kuda idemo

Može li danas žena da se oseća prijatno ako nosi damsku tašnu u koju jedva stanu mobilni telefon, platne kartice, ruž i papirne maramice? Možda, ali samo u specijalnim prilikama. U svim ostalim životnim situacijama, očigledno je, bira veću torbu u koju može da stane trećina života koji, uglavnom, provede van kuće.

Era malih tašni završila se onda kada su ženama bile potrebne veće torbe za nošenje složenijih života

Ženska tašna svakako je odraz stila i statusa, ali je, čini se, i mnogo više od toga. Upravo ona pokazuje gde smo bile, kako smo sada i kuda idemo. U magazinu 1843 Pamela Drakerman piše da se era malih torbi završila onda kada su ženama bile potrebne veće i čvršće torbe za nošenje složenijih života.

Teško vreme za damske tašne

Život u 21. veku pomalo je zahtevan. U prošlom veku žene su u tašni ili ruksaku najčešće nosile ključeve, novčanik, šminku, kremu za ruke, papirne i vlažne maramice, olovke i notes, zihernadle, hanzaplast, tablete protiv glavobolje, naočare za sunce (i vid), žvake i ogledalce. Ovom spisku sada su dodale mobilni telefon, USB, punjač za telefon, termos ili flašicu vode i zdrav ručak.

Neophodni aksesoar je sve teži jer se u njemu danas nalaze, uz sijaset sitnica, i mobilni telefon, USB, punjač za telefon i zdrav ručak

U tajanstvenim dubinama ženske torbe, međutim, često se kriju još poneke sitnice – papirići sa telefonskim brojevima pored kojih ne piše ime, mnoštvo računa, rukavice, uspomene sa odmora i bombone kojima je, možda, istekao rok. „Umetnički dojam” zaokružuju rezervne čarape, cipele, četkica za zube i turpija za nokte. Ko privoli poznanice da svoju teritoriju, pa i intimu tašne, učine dostupnom tuđem pogledu, možda u dubini torbe ugleda makazice, ljuštilicu za jabuku i slična pomagala kojima je obično mesto u fioci.

Muškarci sitnice „nose” u automobilima

Čak i ako se kad-tad pokaže da su ženi sve ove stvari neophodne da bez stresa preživi dan – mnogo je to, i teško. Stručnjaci ukazuju da preteške torbe loše utiču na držanje tela i na kosti, a ima i onih koji smatraju da se na osnovu načina na koji žena nosi tašnu može odrediti kojem tipu ličnosti pripada.

Za razliku od žena, muškarci lek protiv bolova, punjače i ostale sitne uređaje „nose” u automobilu, a ključeve i mobilni telefon u džepovima.

Ako neko privoli poznanice da zaviri u njihove tašne, možda u dubini ugleda sitnice kojima je mesto u fioci

„Da mi je znati šta nosiš u tašni”, ovo pitanje muškaraca, na koje i ne očekuju odgovor, svakako ima veze s njenom težinom i gabaritom, ali i s nekakvom predstavom da će vlasnica iz torbe svakog časa, kao u filmu Meri Popins, početi čudesno da izvlači neverovatne stvari – čiviluk, zidno ogledalo, saksiju sa cvećem, lampu, cipele i santimetar.