Vivijen Vestvud

VW – od pank princeze do plemićke titule

Istraživanje života i karijere Vivien Vestvud je, kako je to ona sama opisala, poput pokušaja ubacivanja broda u bocu. Uz njeno ime i dalje se vezuju pojmovi avangardno, progresivno i društveno osvešćeno

Prošle godine Vivien Vestvud je napunila osamdeset godina života i skoro šezdeset godina od kada je radno aktivna.

Svi ovi brojevi zvuče neverovatno ako se u obzir uzme da se uz njeno ime i dalje vezuju pojmovi avangardno, progresivno i društveno osvešćeno.

Pank strana njene ličnosti nikada nije nestala ispod fasade korporativnog modnog biznisa koji već decenijama vodi. Kako je i da li je to uopšte moguće?

Dok je njen rad u osamdesetima bio divlje eklektičan, dominantna inspiracija devedesetih bila je utemeljena u engleskoj tradiciji

Vizionarski rad

Istraživanje života i karijere Vivien Vestvud je, kako je to ona sama opisala, poput pokušaja ubacivanja broda u bocu, jer se njena životna i modna priča kretala van očekivanog koloseka. Bila je centralna figura pank pokreta u Londonu sredinom 1970-ih, a od vlasnice subverzivne radnje postala je stub britanskog modnog establišmenta.

Kao nezavisna žena u visoko konkurentnoj industriji preživela je bez ugrožavanja svojih ideala, tako nam se barem čini. Vizija koju je imala neretko se kosila sa ostatkom modnog sveta, ali je baš zbog toga njen rad često bivao vizionarski.

Izazivala je provokativno, osporavano, zabavno, ali na kraju priče bila je i dalje je poštovana iznad svega. Njeno je prevladavajuće uverenje da odeća može promeniti način razmišljanja ljudi i zato je verovatno najviše i cenimo.

Kao samouki dizajner, Vestvud je u modu donela krajnje originalan pristup koji je u fokus stavio mnoge modne ideje koje danas podrazumevamo. Iako je njeno promišljanje odeće često imalo prizvuk revolucionarnog, prigrlila je tradicionalne britanske tkanine i dezene i učinila ih svojim.

Dok je njen rad u 1980-ima, post Punk, bio divlje eklektičan, dominantna inspiracija devedesetih bila je utemeljena u engleskoj tradiciji, ostajući pri tome jedinstvena i prepoznatljiva.

Kao samouki dizajner, Vestvud je u modu donela originalan pristup koji je u fokus stavio mnoge modne ideje koje danas podrazumevamo

Oštar zaokret

Vivien Vestvud rođena je u Derbišajeru (Derbyshireu) 1941. Kao tinejdžer se doseljava u London, a 1962. u 21. godini udaje se za Dereka Vestvuda, radi kao učiteljica i ništa ne ukazuje na stil života koji je danas njen zaštitni znak.U to vreme kako sama kaže živeći Američki san ubrzo shvata da je “sve je to gomila gluposti“ i da želi beg od takve realnosti.

Pravi oštar zaokret, zatraživši razvod i nekoliko meseci kasnije upoznaje Malkolma Meklarena, studenta umetnosti koji će kako se ispostavilo biti katalizator njenog kreativnog buđenja. Uz njegovu podršku otkriva vrednost stvaralačke slobode i političke moći u umetnosti.

To je susret koji će zauvek promeniti sliku i muzičkog i modnog sveta. Njihova saradnja trajala je od 1970. do 1983. a tokom tog perioda dali su vizuelni identitet ne samo panku, pokretu koji je u naznakama tinjao ulicama Tačerovske Engleske, već u velikoj meri i Londonu sedamdesetih i osamdesetih. Između 1971. i 1981. ovaj par je vodio radnju na 430 Kings Roadu u Londonu, koja će postati i središte novonastalog pokreta.

Od ranih osamdesetih do danas Vivien je prešla dalek put na klackalici između glamura i aktivizma, uspevši da njena haljina bude predmet želje u mejnstrim projektima kao što je serija Seks i grad, a da pritom bude jednako privlačna avangardnim studentima mode koji maštaju da budu drugačiji i posebni poput nje.

Malkolm Meklaren bio je katalizator njenog kreativnog buđenja. To je susret koji će zauvek promeniti sliku i muzičkog i modnog sveta


Everett Collection © / Shutterstock.com

Životno, ali i modno zaveštanje

Uticaj Vestvudove u modnom svetu nemoguće je poreći. Međutim, modni svet nije bio uvek usklađen s njenom vanstandardnom ličnom i dizajnerskom praksom i nikada nije sasvim prihvatio Vivien kao jednu od svojih. Ipak podrška publike kao društveno priznanje nije izostalo tako da 1992. godine prima O.B.E. (Najviši red Britanskog Carstva) čime dobija plemićku titulu Dame. To će u velikoj meri pomoći brendu, posebno u očima potencijalnih sponzora, ujedno i doprineti rastu prodaje marke u tim godinama.

Dvehiljaditih brend ali i Vivijen lično sve su više usmereni na aktivizam nego na dizajn. Vestvud, aktivistkinja po savesti, često zasipa svoje stranice na društvenim mrežama sloganima i drugim političkim pozivima na akciju.

Njena primarna politička briga su klimatske promene, nuklearno razoružanje i građanska prava, posebno prava slobode govora. „Iznosim veliku tvrdnju za svoj manifest da možemo prodreti do korena ljudske nevolje i ponudti temeljno rešenje.

Imamo izbor da postanemo kultivisaniji, a time i humaniji ili ne, odlučivši da budemo destruktivne i samouništavajuće životinje, žrtve naše sopstvene pameti. Biti ili ne biti … ”, napisala je Vestvud u svom manifestu pod naslovom Aktivni otpor propagandi.

Vestvud, aktivistkinja po savesti, često zasipa svoje stranice na društvenim mrežama sloganima i drugim političkim pozivima na akciju

Ujedno ova ideja o promišljanju života i svojih odluka, može biti i njeno životno, ali i modno zaveštanje, jer kako je sama rekla odeća ima snagu da menja svet.