Lepa plavuša leži na stepenicama u crnoj haljini sa bretelama, sa rukama podignutim iznad glave.

Mala crna haljina (little black dress) – vanvremenski modni klasik o kome treba da znate sve

Mala crna haljina deluje kao najopštije od svih modnih mesta. Svi poseduju u svom ormaru barem jednu, i barem nekad u životu izneli su svoj stav o nečijoj LBD (little black dress).

“Nikada ne možeš biti nedovoljno ili previše doterana ukoliko obučeš malu crnu haljinu.”Karl Lagerfeld.

Svako, ili barem većina nas, voli ovaj jednostavni odevni predmet koji izgleda jednako dobro uz patike, džins, dijademu ili kada se bosonogi plažom vraćamo pred zoru, uz prve zrake izlazećeg sunca.

Stoga smo naredne redove posvetili istoriji i značenju iza male crne haljine!

Little black dress – kultna haljina kao odraz večnosti

Ipak, iako nam se čini da je na ovu temu sve ispričano, postoje neka opšta mesta koja se podrazumevaju, a zapravo nisu sasvim tačna. 

Nazovimo ih zanimljivosti ili trivije o ovom odevnom komadu.

Pre svega, mala crna haljina ne spada u modnu odeću, barem ne po definiciji za modu koja je opšteprihvaćena. 

Modna odeća, odnosno moda, predstavlja sve što je nastalo pod uticajem, ili na način jednog trenutka (izvedeno iz latinske reči modus).

Odevni komad koji nije vezan za jednu sezonu, bilo da je u pitanju proleće ili zima, već ga posedujemo kako bi bio baza našeg odevnog korpusa iz godine u godinu, a da se ne lažemo, ponekad i iz decenije u deceniju, ne možemo smatrati prolaznim.

Krajem 19. veka crna boja je postala prihvatljiva u svakodnevnoj upotrebi i nije više, kao do tada, bila samo boja žalosti.

Kako onda nazivamo odeću koju je još naša baka potencijalno mogla imati u ormaru, a naša mama sigurno, i da pri tome nije izgubila ništa od šarma i elegancije? 

To su zpravo ikonični odevni predmeti

Oni koji u jednom trenutku nastanu kao odlika nekog vremena i trenutka, a zatim ih javnost prihvati kao nezaobilazne i neophodne, čime oni nastavljaju da žive i kada duh vremena u kome su nastali sasvim iscuri.

Mala crna haljina kao simbol odvažnosti – evolucija i modna retrospektiva

Još je jedna zabluda o maloj crnoj haljini, a to je informacija da je prvu takvu napravila Koko Šanel (Coco Chanel) 1926. 

Ipak, moramo priznati da je ona svakako napravila prvu haljinu ovog tipa koja je postigla opštu popularnost. Još krajem 19. veka, crna boja je postala prihvatljiva u svakodnevnoj upotrebi i nije više, kao do tada, bila samo boja žalosti.

Pol Poare (Paul Poiret) je crnu boju dodavao u svoje kolekcije, a dame iz visokog društva su sve češće eksperimentisale sa haljinama crne boje, bez previše detalja, kao posebnim simbolom odvažnosti i elegancije.

Ipak, marketinški potez Šanelove je svakako stavio ovu haljinu na pijedestal koji joj i danas pripada. 

Kada se u američkom Vogu (Vouge) pojavila slika kratke, jednostavne crne haljine, istorija ovog odevnog predmeta počela je sama da se piše. Bila je dužine do pola lista, ravna i ukrašena sa samo nekoliko dijagonalnih linija. Vog ju je nazvao Chanel’s Ford (Šanelov ford).

Poput čuvenog Fordovog modela T, mala crna haljina bila je jednostavna i dostupna ženama svih društvenih slojeva. 

Predviđalo se da će LBD postati svojevrsna uniforma po ukusu svake žene. Od tog trenutka se crna boja definitivno više nikada neće vezivati za pojam tugovanja, već će postati simbol visoke klase, bogatih i otmenih. I sama Koko je izjavila: „Nametnula sam crnu; ostala je jaka i dan-danas, jer prosto briše sve oko sebe.”

Mala crna haljina postaće posebno popularna tokom Velike depresije, uglavnom iz razloga ekonomičnosti i elegancije, iako se linija donekle izdužila. 

Tokom Drugog svetskog rata ovaj dizajn je ostao popularan, delom zbog nedostatka tekstila, a delom kao zajednički imenitelj za žene koje su naglo iz civilnih krugova popunjavale upražnjena mesta nedostajuće radne snage.

Crna haljina kao izbor holivudskih zvezda

Uicaj Holivuda na modu i stil potpomogao je popularnosti male crne haljine, ali iz praktičnijih razloga: kako su filmovi u boji postajali sve češći, filmski radnici su se oslanjali na male crne haljine jer su druge boje na ekranu izgledale iskrivljeno i komplikovale postupak postprodukcije.

Ovaj odevni komad je neretko bio i prvi izbor poznatih glumica, poput Merilin Monro (Marilyn Monroe) koja ju je nosila na snimanju filma “Neprilagođeni” (“The Misfits”) 1961. godine. 

Iste godine je snimljen i film “Doručak kod Tifani” (“Breakfast at Ttiffany’s”) kada smo imali priliku da vidimo čuvenu Odri Hepbern i legendarnu filmsku haljinu.

Princeza Dajana je, nakon razvoda od princa Čarlsa 1994. godine, obukla svoju verziju LBD koja je kasnije zadobila titulu “osvetnička haljina”.

Klasična crna haljina, Živanši i Odri Hepbern – neprolazna slava

Pedesete godine prošlog veka su zapravo prostor fokusa koji je malu crnu haljinu zauvek postavio, i po formi i po značaju, na mesto koje joj i danas pripada. 

Dva najveća rivala toga vremena, Živanši i Balensijaga (Balenciaga), jednako bi mogli polagati pravo na ovaj ikonični komad i njegovu popularizaciju.

Ipak, ako ćemo biti iskreni, moramo reći da za neverovatnu popularnost LBD moramo da zahvalimo uspešnoj saradnji modnog dizajnera Živanšija (Givenchy) i Odri Hepbern (Audrey Hepburn) koji su nam, sem ovog odevnog predmeta, doneli i čitav jedan bogati kontekst jednostavnosti u dizajnu za koji se danas vezuje vrhunska elegancija.

Od tada pa do danas, to je priča koja nikada nije prestala da raste i da se razvija, ali mora se priznati – s razlogom. 

Crna haljina podnosi sav asesoar koji vam padne na pamet, ali i sama, bez ičega, može mnogo da kaže.

Da li i vi posedujete LBD?