Alexander McQueen modna revija

Lee Alexander McQueen – dekada brenda bez genija

Dok je pomerao granice, nametalo se samo jedno pitanje – koliko će zapravo daleko uspeti da ode pre nego što kreativno sagori

Ovoga februara navršava se 11 godina od kada je jedan od najvećih u univerzumu umetnosti odevanja napustio svet, u svojoj tek četrdesetoj godini. Neverovatno mlade godine za kraj nečijeg života su u apsolutnoj suprotnosti sa dubinom traga koji je ostavio na modnoj i umetničkoj sceni.

Od samih početaka njegov život imao je neobične obrte i delovalo je kao da uloga protagoniste u priči o transformaciji modne scene neće biti opcija. Rođen je 1970. (ponegde ćete naići na informaciju da je rođen 1969) u istočnom Londonu, kao šesto i najmlađe dete u porodici niže srednje klase.

Po sopstvenom svedočenju bio je doživljavan kao ružičasta ovca u familiji. Godine u školi za dečake provodio je crtajući haljine. Iako je maštao o studiranju umetničkog fakulteta, ipak je završio na praksi, kao krojač, u čuvenom studiju Anderson & Sheppard u Sevil rou ulici u Londonu gde je, kako legenda kaže, u postavu odela šivenih za princa Čarlsa ušivao poruke opscenog sadžaja, kao diskretni vid ličnog bunta.

Ubrzo nakon osnivanja sopstvenog brenda, njegov dolazak na scenu biće proglašen najboljom stvari koja je zadesila britansku modnu industriju

Nakon prakse kod Kodžija Tacunoa i Romea Điljija, vraća se u London sa željom da bude predavač u poznatoj umetničkoj školi St. Martins. Iako će ga Central St. Martins College of Art and Design odbiti za ovaj posao, ponudiće mu punu stipendiju za poslediplomske studije. Biće ovo, kako će se naknadno pokazati, idealna odluka i za školu, ali i za mladog McQueen-a.

U leto 1992. godine britanske medije preplavili su prikazi diplomske kolekcije Alexandera McQueen-a, Džek Trbosek vreba svoje žrtve. Kolekcija je zapljusnula modnu scenu mračnim, seksi, dikensovskim komadima ovog drskog momka iz istočnog Londona.

Nakon lansiranja bumster pantalona (pantalone sa spuštenim strukom) i kolekcije pod nazivom Highland Rape, modni svet trajno će se zaljubiti u novog dečaka

Za diplomsku kolekciju bilo je neočekivano koliko je bila promišljena, dovršena i smela, ali svakako ne treba zaboraviti da je McQueen od svoje šesnaeste godine bio sa iglom i makazama u rukama, u krojačkim salonima izuzetnih zanatskih imena.

Kao i u slučaju Trisija, i još nekih modnih imena, odskočna daska ovom dizajneru bila je modna urednica Izabela Blou koja je, uzevši ga pod svoju zaštitu i otkupivši čitavu njegovu prvu kolekciju, uperila reflektore javnosti ka njegovom radu. Ova svetlost će ga pratiti sve do njegove smrti, čak i nakon što je njegova prijateljica Izabela, tri godine pre njegovog kraja, oduzela sebi život.

Ubrzo nakon osnivanja sopstvenog brenda, njegov dolazak na scenu biće proglašen najboljom stvari koja je zadesila britansku modnu industriju. Nakon lansiranja bumster pantalona (pantalone sa spuštenim strukom) i kolekcije pod nazivom Highland Rape, modni svet će se trajno zaljubiti u novog dečaka koji ruši pravila, što će 1996. rezultirati titulom Britanskog dizajnera godine.

Sara Barton i McQueen radili su zajedno14 godina, a u maju 2010. ona je tiho preuzela ulogu glavnog dizajnera brenda, popunivši upražnjeno mesto

U decembru te godine on potpisuje ugovor s konglomeratom luksuzne robe LVMH i dolazi na čelo dizajnerskog tima Živanšija. Međutim ova saradnja neslavno će se završiti, nakon što je McQueen pokazao nezadovoljstvo zbog uskraćivanja kreativne kontrole nad kolekcijama.

Tokom godina rada, koje su nažalost brojale manje od dve dekade, nizao se broj uspešnih saradnji sa brendovima i poznatim ličnostima, ne gubeći ni trunku od svoje svežine. Dok je McQueen pomerao granice, nametalo se samo jedno pitanje – koliko će zapravo daleko uspeti da ode pre nego što kreativno sagori i da li će mu poći za rukom ono što mnogima nije, da ostane svež i u poznim godinama? Odgovor na ovo pitanje javnost, na žalost, nikada neće dobiti.

U oktobru 2009. McQueen je postigao kreativni vrhunac prolećnom kolekcijom pod nazivom Platonova Atlantida, a samo nekoliko meseci kasnije, a par dana nakon smrti majke, čuveni dizajner oduzeo je sebi život. „Kreativnost je vrlo krhka stvar, a Li (Lee Alexander McQueen) je bio vrlo krhak”, rekao je njegov dugogodišnji saradnik Filip Trisi.

Kao i u slučaju Trisija, i još nekih modnih imena, odskočna daska ovom dizajneru bila je modna urednica Izabela Blou

Sara Barton i McQueen radili su zajedno14 godina, a u maju 2010. ona je tiho preuzela ulogu glavnog dizajnera brenda, popunivši upražnjeno mesto koje je zauzimao njen mentor. Godinu dana kasnije, njen talenat je zasijao kroz venčanicu koju je Kejt Midlton nosila prilikom sklapanja braka sa pricem Vilijamom.

Iako je njen talenat nesumnjiv, modni poznavaoci, sa razlogom, postavljaju pitanje da li je komercijalni zaokret etikete McQueen nešto što bi on razumeo i podržao. Pogotovo ako u obzir uzmemo njegove raskide saradnje sa velikim brendovima, zbog nepoštovanja umetničkih i kreativnih sloboda.

U svakom slučaju, Lee Alexander McQueen – umetnik, bio je, a i danas je inspiracija brojnim dizajnerima i studentima dizajna širom sveta koji maštaju da je u modi moguće biti svoj i drugačiji, a pritom dobiti tržišnu bitku.