Da li sladoled i hladni napici utiču na upale grla leti? | To sam ja

Da li sladoled i hladni napici utiču na upale grla leti?

Dejstvo sladoleda je analgetsko i to u kratkom vremenskom periodu i samo u početnom stadijumu bolesti – grlobolje, a razlog tome je hladnoća sladoleda

Konačno je stiglo leto sa svim njegovim čarima i lepotama. Nema više teške zimske garderobe, slobodno šetamo i uživamo u suncu. Sedimo u baštama lokala, pijemo omiljena pića i jedemo sladoled. Ali da li i u kojim slučajevima treba da budemo oprezni prilikom konzumiranja hladnih napitaka i sladoleda?

Vreme je da i o tome nešto kažemo. Prvo ćemo napraviti osvrt na konzumiranje sladoleda leti.

Kad je sladoled koristan

Sigurno ste nekada čuli savet da je dobro jesti sladoled kada je grlo upaljeno ili vam je lekar preporučio da konzumirate sladoled nakon operacije krajnika.

Zašto je to tako?

Prvo moramo znati sastav sladoleda: on se sastoji od šećera (oko 15–20 odsto), masti (do 15 odsto), masnih kiselina, amino-kiselina, vitamina, mineralnih soli i enzima.

Sladoled nije lek,on je pomoć, a tradicionalna medicina je izbor kod upala grla

Sladoled od šumskog voća | To sam ja

Opšte je mišljenje da hladna hrana pogoršava tok bolesti.

Međutim, sladoled kod početnih upala grla može da pomogne lečenju. Dejstvo sladoleda je analgetsko i to u kratkom vremenskom periodu i samo u početnom stadijumu bolesti – grlobolje, a razlog tome je njegova hladnoća.

Sladoled deluje i na krvne sudove, izazivajući sužavanje istih, pa deluje kao lokalni anestetik.

U svemu tome važno je znati kako da pravilno konzumiramo sladoled u takvim situacijama. Preporuka je da se sladoled liže, uzima pomalo i topi u ustima, nikako ne guta i ne uzima u velikim količinama ili kašikom, a naročito treba paziti da sladoled ne držite na gornjem nepcu duže vremena jer dodatno može izazvati glavobolje.

Nakon konzumiranja sladoleda obavezno isprati usnu duplju vodom koja nije hladna da bi se uklonili šećeri, jer oni pomažu razvoju patogena.

Važno je napomenuti da sladoled ne leči, samo pomaže u lečenju u početnoj fazi bolesti, jer se virusi i bakterije sporije razmnožavaju u hladnoći.

Dobar je kod grlobolja (ali ne i kod angina), dobro je uzimati ga leti, pogotovo kada je suvo grlo, ali nikako kasno uveče i svakako ne treba zaboraviti da na kraju isperete grlo vodom.

Šok za grlo

Sladoled nije lek, on je pomoć, a tradicionalna medicina je izbor kod upala grla.

Što se tiče hladnih napitaka, tu je slika jasnija. Rashlađena pića, naročito gazirana, kao i alkoholna pića, u letnjim mesecima predstavljaju šok za grlo.

Bol u grlu od hladnog sladoleda | To sam ja

Sluznica disajnih puteva ima funkciju vlaženja i filtriranja vazduha prilikom udisanja.

Svako od nas se našao u situaciji da mu prija čaša hladnog pića leti ili nakon neke fizičke aktivnosti.

Međutim, to nije pametan izbor. Hladno piće, a naročito gazirano, dovodi do šoknog stanja sluznice i njenog naglog oticanja, kao i slabljenja mukozne barijere koja, s druge strane, služi za odbranu sluznice od bakterija i virusa.

Takva sluznica postaje podložna infekcijama, virusima i bakterijama i uzrokuje takozvano bolno grlo. Naročito je to često stanje ukoliko konzumirate i alkohol i cigare u toku leta u većim količinama. Duvanski dim dodatno isušuje grlo.

Hladna gazirana pića, naročito slatka, osim što deluju iritantno na grlo, pojačavaju vraćanje želudačne kiseline – refluks, koji sa svoje strane dodatno iritira grlo izazivajući bol, sušenje grla i na kraju infekciju grla.

Preporuke za konzumiranje pića leti

  • Piti umereno hladne i mlake napitke, kao i čajeve.
  • Izbegavati gazirane i slatke napitke.
  • Konzumirati vodu češće u toku čitavog dana i unositi je u manjim količinama – jedna čaša na pola sata.
  • Izbegavati unos veće količine tečnosti odjednom.
  • U toku leta, ako je moguće, smanjiti unos alkohola  i duvana, a ako se koristi, vlažiti usnu duplju vodom.

Rashlađena pića, naročito gazirana, kao i alkoholna pića, u letnjim mesecima predstavljaju šok za grlo

Hladno gazirano piće | To sam ja

Ovo su samo male mere opreza i, ako ih se budemo pridržavali, leto će nam se učiniti još prijatnijim i lepšim.